Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Pentru rețeta de compot veți avea nevoie de 10 borcane de 400 g sau de 5 borcane de 800 g, după preferințe.
Fie că aveți borcane noi sau le reutilizați pe cele din anii trecuți, acestea vor trebui sterilizate înainte de utilizare. Sterilizarea borcanelor și a capacelor se poate face în cuptor sau prin fierbere.
Alegeți caise mai tari, care nu s-au copt într-atât încât să fie zemoase, pentru a rămâne întregi în borcane, iar zeama să rămână limpede.
1. Luați caisele și spălați-le bine în apă rece. Puteți adăuga în apă și zeamă de lămâie sau puțin oțet, pentru o curățare în profunzime.
2. Tăiați caisele în jumătate sau în sferturi pentru a încăpea cât mai ușor în borcane, îndepărtând în prealabil sâmburele.
3. Așezați caisele în borcane, dar fără a le îngrămădi. Va trebui să lăsați puțin spațiu pentru ca acestea să rămână întregi.
Pregătiți siropul din apă și zahăr, astfel:
1. Turnați apă în borcane pentru a afla cantitatea necesară, pe care mai apoi o veți turna în oala în care veți pregăti siropul.
2. Adăugați zahărul calculând cantitatea necesară în funcție de mărimea borcanului: la un borcan de 400g veți adăuga o lingură/25g, iar la un borcan de 800g veți adăuga 2 linguri/50g zahăr.
3. Acesta se lasă pe foc până ce zahărul s-a topit. Lăsați să dea în clocot 3-4 minute, apoi închideți focul, lăsând siropul să se domolească pentru 5-10 minute. Acesta trebuie să fie fierbinte când îl turnați peste fructe, dar nu clocotit.
După ce siropul a ajuns la o temperatură potrivită, se toarnă peste fructe, în borcane.
1. Puneți capacele brocanelor strângându-le bine. Transferați-le într-o oală cu apă, pe fundul căreia veți așeza înainte și un prosop, și lăsați-o la fiert. Cand apa începe să clocotească se mai lasă doar 10 minute, apoi se stinge focul.
2. Se scot borcanele și se pun cu gura în jos până a doua zi, învelite în pături, pentru o răcire treptată și o bună ermetizare.
A doua zi compotul poate fi deja consumat și poate fi păstrat în cămară chiar și pana la 2 ani.
Caisele se coc începând cu luna iulie și le putem culege până spre sfârșitul lunii august, în mai multe etape.
Se serveste rece, este delicioasa!
Pofta buna!
Mai sunt câteva zile până ce Romania se îmbracă în haine de sărbătoare iar oamenii își spun “La mulți ani!” cu ocazia Zilei Naționale. Mult a...
Vezi rețeta completăDacă iți este dor de zilele minunate de vară, de o cină la lumina lumânărilor pe malul mării, de Bella Italia, încearcă această rețetă minunată de ...
Vezi rețeta completăOdată cu începerea școlii vin și provocările pentru pregătirea unor meniuri sănătoase și diversificate pentru copii. Știm cu toții că preparatele de...
Vezi rețeta completăA venit vara și odată cu ea și farmecul serilor pe terasă. În așteptarea vacanței îți propunem o reinterpretare a unui cocktail fresh, de sezon, cu o ...
Vezi rețeta completă