Rețetă compot de caise

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 2 kg caise
  • 250 gr zahăr
  • 1.5 l apă
Găsește magazinul apropiat

Ingrediente

  • 2 kg de caise
  • 250 g zahăr
  • 1.5 L apă

 

Pentru rețeta de compot veți avea nevoie de 10 borcane de 400 g sau de 5 borcane de 800 g, după preferințe.

Fie că aveți borcane noi sau le reutilizați pe cele din anii trecuți, acestea vor trebui sterilizate înainte de utilizare. Sterilizarea borcanelor și a capacelor se poate face în cuptor sau prin fierbere.

Pregătirea caiselor

Alegeți caise mai tari, care nu s-au copt într-atât încât să fie zemoase, pentru a rămâne întregi în borcane, iar zeama să rămână limpede.

1. Luați caisele și spălați-le bine în apă rece. Puteți adăuga în apă și zeamă de lămâie sau puțin oțet, pentru o curățare în profunzime.

2. Tăiați caisele în jumătate sau în sferturi pentru a încăpea cât mai ușor în borcane, îndepărtând în prealabil sâmburele.

3. Așezați caisele în borcane, dar fără a le îngrămădi. Va trebui să lăsați puțin spațiu pentru ca acestea să rămână întregi.

Pregătirea siropului 

Pregătiți siropul din apă și zahăr, astfel:

1. Turnați apă în borcane pentru a afla cantitatea necesară, pe care mai apoi o veți turna în oala în care veți pregăti siropul.

2. Adăugați zahărul calculând cantitatea necesară în funcție de mărimea borcanului: la un borcan de 400g veți adăuga o lingură/25g, iar la un borcan de 800g veți adăuga 2 linguri/50g zahăr.

3. Acesta se lasă pe foc până ce zahărul s-a topit. Lăsați să dea în clocot 3-4 minute, apoi închideți focul, lăsând siropul să se domolească pentru 5-10 minute. Acesta trebuie să fie fierbinte când îl turnați peste fructe, dar nu clocotit.

După ce siropul a ajuns la o temperatură potrivită, se toarnă peste fructe, în borcane.

Ermetizarea borcanelor

1. Puneți capacele brocanelor strângându-le bine. Transferați-le într-o oală cu apă, pe fundul căreia veți așeza înainte și un prosop, și lăsați-o la fiert. Cand apa începe să clocotească se mai lasă doar 10 minute, apoi se stinge focul.

2. Se scot borcanele și se pun cu gura în jos până a doua zi, învelite în pături, pentru o răcire treptată și o bună ermetizare.

A doua zi compotul poate fi deja consumat și poate fi păstrat în cămară chiar și pana la 2 ani.

O servim rece, este delicioasa!

Pofta buna!

Caisele se coc începând cu luna iulie și le putem culege până spre sfârșitul lunii august, în mai multe etape. 

Quesadilla cu ton

Quesadilla este o gustare de origine mexicană care constă din amestecul mai multor ingrediente, învelit într-o lipie coaptă. Fiind o gustare rapidă și of...

Vezi rețeta completă

Tort festiv de ciocolată pentru Anul Nou

Tortul acesta este unul special doarece are în compoziția sa un blat umed, fin, cu gust intens de ciocolată. Mai mult decât atât, este foarte ușor de prep...

Vezi rețeta completă

Paste cu sos de roșii și măsline

Ți-am pregătit o rețetă de paste delicioase, perfectă pentru a fi gătită în această perioadă a postului. Pastele sunt întotdeauna o alegere bună at...

Vezi rețeta completă

Brioșe cu dovleac

Dovleacul, unul dintre simbolurile toamnei, ne duce cu gândul la momentele copilăriei când ne ciopleam felinarele, dar și la gustul de acasă al plăcintei ...

Vezi rețeta completă