Rețetă compot de caise

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 2 kg caise
  • 250 gr zahăr
  • 1.5 l apă
Găsește magazinul apropiat

Ingrediente

  • 2 kg de caise
  • 250 g zahăr
  • 1.5 L apă

 

Pentru rețeta de compot veți avea nevoie de 10 borcane de 400 g sau de 5 borcane de 800 g, după preferințe.

Fie că aveți borcane noi sau le reutilizați pe cele din anii trecuți, acestea vor trebui sterilizate înainte de utilizare. Sterilizarea borcanelor și a capacelor se poate face în cuptor sau prin fierbere.

Pregătirea caiselor

Alegeți caise mai tari, care nu s-au copt într-atât încât să fie zemoase, pentru a rămâne întregi în borcane, iar zeama să rămână limpede.

1. Luați caisele și spălați-le bine în apă rece. Puteți adăuga în apă și zeamă de lămâie sau puțin oțet, pentru o curățare în profunzime.

2. Tăiați caisele în jumătate sau în sferturi pentru a încăpea cât mai ușor în borcane, îndepărtând în prealabil sâmburele.

3. Așezați caisele în borcane, dar fără a le îngrămădi. Va trebui să lăsați puțin spațiu pentru ca acestea să rămână întregi.

Pregătirea siropului 

Pregătiți siropul din apă și zahăr, astfel:

1. Turnați apă în borcane pentru a afla cantitatea necesară, pe care mai apoi o veți turna în oala în care veți pregăti siropul.

2. Adăugați zahărul calculând cantitatea necesară în funcție de mărimea borcanului: la un borcan de 400g veți adăuga o lingură/25g, iar la un borcan de 800g veți adăuga 2 linguri/50g zahăr.

3. Acesta se lasă pe foc până ce zahărul s-a topit. Lăsați să dea în clocot 3-4 minute, apoi închideți focul, lăsând siropul să se domolească pentru 5-10 minute. Acesta trebuie să fie fierbinte când îl turnați peste fructe, dar nu clocotit.

După ce siropul a ajuns la o temperatură potrivită, se toarnă peste fructe, în borcane.

Ermetizarea borcanelor

1. Puneți capacele brocanelor strângându-le bine. Transferați-le într-o oală cu apă, pe fundul căreia veți așeza înainte și un prosop, și lăsați-o la fiert. Cand apa începe să clocotească se mai lasă doar 10 minute, apoi se stinge focul.

2. Se scot borcanele și se pun cu gura în jos până a doua zi, învelite în pături, pentru o răcire treptată și o bună ermetizare.

A doua zi compotul poate fi deja consumat și poate fi păstrat în cămară chiar și pana la 2 ani.

Caisele se coc începând cu luna iulie și le putem culege până spre sfârșitul lunii august, în mai multe etape. 

Se serveste rece, este delicioasa!

Pofta buna!

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...

Vezi rețeta completă

Gătește în funcție de sezon: fructe de toamnă

Toamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.

Vezi rețeta completă

Cina este gata! Rețete rapide pentru serile din timpul săptămânii

Uneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...

Vezi rețeta completă