Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Pentru rețeta de compot veți avea nevoie de 10 borcane de 400 g sau de 5 borcane de 800 g, după preferințe.
Fie că aveți borcane noi sau le reutilizați pe cele din anii trecuți, acestea vor trebui sterilizate înainte de utilizare. Sterilizarea borcanelor și a capacelor se poate face în cuptor sau prin fierbere.
Alegeți caise mai tari, care nu s-au copt într-atât încât să fie zemoase, pentru a rămâne întregi în borcane, iar zeama să rămână limpede.
1. Luați caisele și spălați-le bine în apă rece. Puteți adăuga în apă și zeamă de lămâie sau puțin oțet, pentru o curățare în profunzime.
2. Tăiați caisele în jumătate sau în sferturi pentru a încăpea cât mai ușor în borcane, îndepărtând în prealabil sâmburele.
3. Așezați caisele în borcane, dar fără a le îngrămădi. Va trebui să lăsați puțin spațiu pentru ca acestea să rămână întregi.
Pregătiți siropul din apă și zahăr, astfel:
1. Turnați apă în borcane pentru a afla cantitatea necesară, pe care mai apoi o veți turna în oala în care veți pregăti siropul.
2. Adăugați zahărul calculând cantitatea necesară în funcție de mărimea borcanului: la un borcan de 400g veți adăuga o lingură/25g, iar la un borcan de 800g veți adăuga 2 linguri/50g zahăr.
3. Acesta se lasă pe foc până ce zahărul s-a topit. Lăsați să dea în clocot 3-4 minute, apoi închideți focul, lăsând siropul să se domolească pentru 5-10 minute. Acesta trebuie să fie fierbinte când îl turnați peste fructe, dar nu clocotit.
După ce siropul a ajuns la o temperatură potrivită, se toarnă peste fructe, în borcane.
1. Puneți capacele brocanelor strângându-le bine. Transferați-le într-o oală cu apă, pe fundul căreia veți așeza înainte și un prosop, și lăsați-o la fiert. Cand apa începe să clocotească se mai lasă doar 10 minute, apoi se stinge focul.
2. Se scot borcanele și se pun cu gura în jos până a doua zi, învelite în pături, pentru o răcire treptată și o bună ermetizare.
A doua zi compotul poate fi deja consumat și poate fi păstrat în cămară chiar și pana la 2 ani.
Caisele se coc începând cu luna iulie și le putem culege până spre sfârșitul lunii august, în mai multe etape.
Se serveste rece, este delicioasa!
Pofta buna!
Ai zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potr...
Vezi rețeta completăPane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...
Vezi rețeta completăÎn luna iubirii vă invităm la un desert! Și ca să nu ne complicăm prea mult, hai să facem unul pe care îl știm deja, doar că puțin diferit, mai spect...
Vezi rețeta completăPare simplu să faci o pâine: amesteci făină, apă, drojdie și sare. Și totuși sunt atâtea feluri în care ea poate să iasă: mai bine crescută sau mai...
Vezi rețeta completă