Ucenic
Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva bun: un film, o pătură pufoasă și, poate, o farfurie cu fursecuri și ceai, sau lapte cald. Sau, chiar, un pahar de vin (Cotnari este la ofertă luna aceasta, în magazinele LaDoiPași, așa că grăbește-te să-l cumperi!)
Hai să vedem astăzi câteva rețete ușor de preparat și foarte gustoase, cu aromă de toamnă:
Ingrediente:
● 250 g unt moale (82% grăsime)
● 100 g zahăr pudră
● 1 ou
● 1 linguriță extract de vanilie
● 350 g făină
● Un praf de sare
Mod de preparare:
1. Bate untul cu zahărul pudră până devine spumos.
2. Adaugă oul, vanilia și sarea, apoi încorporează treptat făina.
3. Formează un aluat moale, acoperă-l și lasă-l la rece 30 minute.
4. Întinde aluatul și decupează fursecuri după preferință.
5. Coace la 180°C timp de 10-12 minute (până devin ușor aurii pe margini).
Opțional: După coacere, le poți pudra cu zahăr, pentru un aspect mai frumos.
Ingrediente:
● 200 g unt moale
● 80 g zahăr pudră
● 2 gălbenușuri
● 1 linguriță extract de vanilie
● 300 g făină
● Gem de prune, caise, mere sau alte fructe de toamnă
Mod de preparare:
1. Bate untul cu zahărul până devine cremos.
2. Adaugă gălbenușurile și vanilia.
3. Încorporează făina și frământă un aluat moale.
4. Formează bile mici, aplatizează-le și fă o mică adâncitură în mijloc.
5. Umple cu gem și coace la 180°C, 12-15 minute.
Ingrediente pentru fursecuri:
● 150 g unt moale
● 100 g zahăr
● 1 ou
● 1 linguriță extract de vanilie
● 300 g făină
Pentru decor:
● Pastă de zahăr colorată (negru, portocaliu, alb, etc.) - se găsește și ca atare, sau se poate prepara în casă din zahăr, apă, gelatină și colorant alimentar.
Mod de preparare:
1. Prepară aluatul și lasă-l la rece 30 minute.
2. Întinde și decupează forme de Halloween: dovleci, fantome, lilieci etc.
3. Coace la 180°C timp de 10-12 minute.
4. După răcire, decorează cu pastă de zahăr.
Ingrediente:
● 200 g piure de dovleac copt
● 150 g zahăr brun
● 100 g unt topit
● 1 ou
● 1 linguriță scorțișoară
● ½ linguriță nucșoară
● 300 g făină
● 1 linguriță praf de copt
● 1 praf de sare
Mod de preparare:
1. Amestecă piureul de dovleac cu zahărul, oul și untul.
2. Încorporează ingredientele uscate.
3. Pune cu lingura pe tavă hârtie de copt (fursecurile vor fi moi).
4. Coace la 180°C, 12-15 minute.
Ingrediente:
● 150 g unt
● 100 g zahăr
● 1 ou
● 200 g făină
● 100 g prune uscate tăiate mărunt
● 50 g nuci tocate grosier
● ½ linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
1. Bate untul cu zahărul și oul.
2. Adaugă făina.
3. Pregătește o pastă din prune, nuci măcinate și scorțișoară.
4. Întinde aluatul, taie-l în triunghiuri, și formează colțunașii, cu pasta de pune înăuntru.
5. Coace la 180°C, 12-15 minute.
Ingrediente:
● 200 g unt de arahide (cremos sau crunchy)
● 100 g unt moale
● 120 g zahăr brun
● 80 g zahăr alb
● 1 ou mare
● 1 linguriță extract de vanilie
● 200 g făină
● ½ linguriță praf de copt
● 1 praf de sare
Mod de preparare:
1. Bate untul moale cu zahărul brun și cel alb până devine o cremă.
2. Adaugă oul și vanilia, apoi încorporează untul de arahide.
3. Amestecă făina, praful de copt și sarea, apoi adaugă-le în compoziție.
4. Lasă aluatul la rece 30 de minute.
5. Formează bile mici, aplatizează-le ușor apoi cu mâna.
6. Coace la 180°C timp de 10–12 minute. Vor fi moi la început, dar se întăresc ușor după răcire.
Opțional: Adaugă chipsuri de ciocolată sau bucăți de arahide pentru un plus de textură.
Ingrediente:
● 100 g unt moale
● 80 g zahăr
● 1 ou
● 100 g făină
● 100 g migdale măcinate (sau făină de migdale)
● ½ linguriță praf de copt
● 1 praf de sare
● 1 pară bine coaptă (curățată și tăiată cubulețe mici)
● ½ linguriță scorțișoară (opțional)
● Fulgi de migdale pentru decor (opțional)
Mod de preparare:
1. Bate untul cu zahărul până devine pufos.
2. Adaugă oul și amestecă bine.
3. Încorporează făina, migdalele, praful de copt, sarea și scorțișoara.
4. Adaugă cubulețele de pară și amestecă ușor.
5. Pune cu lingura aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
6. Presară fulgi de migdale deasupra.
7. Coace la 180°C timp de 12–15 minute, până marginile devin aurii.
Sfat: Alege pere ferme, nu foarte zemoase, pentru a evita înmuierea aluatului.
Pe care ai vrea să o încerci prima dată?
Se serveste cald, este delicios!
Pofta buna!
Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...
Vezi rețeta completăTapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată ...
Vezi rețeta completăToamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.
Vezi rețeta completăUneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...
Vezi rețeta completă