Pâine în casă - rețete pentru pâine fără drojdie

LaDoiPasi

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 500 gr făină;
  • 1 linguriță jumătate de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 1 sucul de la o lămâie;
  • 140 ml de lapte;
Găsește magazinul apropiat

Cum se face pâine cu bicarbonat

Într-un bol mare se amestecă ingredientele uscate (făina, zahărul, sarea, bicarbonatul). În centru se face un gol în care se pune laptele și se amestecă pentru a se încorpora bine cu ingredientele uscate. Nu este nevoie de frământare, ci doar de amestecarea ingredientelor cu o furculiță. 

Când aluatul a început să prindă formă, atunci se frământă pentru aproximativ 1 minut.

Între timp, se pregătește cuptorul. Se încălzește la 250 de grade timp de 15 minute, iar în interior se lasă un vas (o cratiță mai mare) cu capac, vas în care vom pune ulterior și aluatul de pâine.

După cele 15 minute, se dă deoparte capacul vasului și se așează aluatul de pâine pe care îl crestezi puțin cu un cuțit în partea superioară. Se pune capacul vasului și se lasă în cuptor pentru 20 de minute, la 250 de grade. După acest timp, se dă capacul deoparte și se mai lasă pâinea la cuptor pentru încă 10 minute la 200 de grade.

Pâinea de casă cu bicarbonat este gata!

 

Rețete pentru pâine fără drojdie!

Dacă nu poți sau nu vrei să mai ieși din casă, dar îți lipsește drojdia, ingredientul pe care îl știai principal pentru pregătirea pâinii de casă, îți spunem noi câteva rețete delicioase de pâine de casă fără drojdie!

Pâine cu bicarbonat

Vei face pâine de casă fără să mai fie nevoie să o lași la dospit și fără să fie nevoie să o frămânți prea mult. Așadar:

Pâine de casă cu făină integrală, ou și bicarbonat

Ce ingrediente vei folosi pentru o pâine de casă: între 12 și 15 porții:

  • 250 gr făină integrală;
  • 50 gr făină de ovăz - se pot folosi și fulgi de ovăz pe care să-i macini bine la blender.
  • 100 de grame făină albă pentru înfăinat;
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • un ou;
  • o linguriță de sare;
  • o linguriță de zahăr;
  • 300 ml de zer de lapte sau lapte bătut.

 

Mod de preparare

Ingredientele uscate, făina integrală, făina de ovăz, sarea, zahărul și bicarbonatul de sodiu se pun toate într-un vas mare și se amestecă.

Într-un vas separat se bate un ou și se amestecă cu zerul de lapte sau laptele bătut, iar amestecul obținut se pune treptat în amestecul de ingrediente uscate. Când s-a format aluatul, acesta se poate frământa timp de 30 de secunde.

Aluatul de pâine se pune într-o tavă de copt, rotundă sau pătrată de dimensiuni medii (35x12 cm), poate fi și o formă de cozonac, în funcție de forma pe care vrei să o prindă pâinea de casă, se crestează în partea superioară și se pune la cuptor pentru 50, 60 de minute, la 180 de grade.

Secretul la pâinea proaspătă de casă fără drojdie este ca aluatul să nu fie mult și bine frământat, altfel va ieși pâinea tare.

 

Pâine de casă cu praf de copt

Ce ingrediente vei folosi pentru o pâine de casă de 12 porții:

  • 250 de grame de făină;
  • 200 ml de apă;
  • un pliculeț de praf de copt;
  • o linguriță de sare;
  • o lingură de susan;
  • o linguriă de semințe de floarea soarelui;
  • o lingură semințe de in;

Toate ingredientele uscate se adaugă într-un vas mare. Treptat, se adaugă apa, puțin câte puțin, până când vei obține un aluat omogen, fără cocoloașe. Aluatul se frământă puțin, până într-un minut.

Se pregătește tava pentru pâine. Se poate folosi o tavă pentru cozonac de dimensiuni medii (35x12 cm). Se presară puțină făină și se așează aluatul în tavă. Se lasă aluatul să se odihnească în tavă pentru 10 minute, după care se pune la cuptor timp de 30-40 de minute, sau până când pâine prinde crustă aurie, la o temperatură de 190 de grade.

Cu aceste rețete simple vei pregăti cea mai bună pâine de casă, fără să fie nevoie de drojdie.

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Checul: de la aperitiv la desert

Checul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...

Vezi rețeta completă

Cum să faci pască fără aluat

Se apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...

Vezi rețeta completă

Mâncărică de cartofi ca la bunica

Ai zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potr...

Vezi rețeta completă

Cum să faci un pane mai mult ca perfect

Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...

Vezi rețeta completă