Ucenic
Se apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gândit să vă propunem trei rețete de Pască: una tradițională, fără blat, ca să fie mai ușoară, una modernă, specifică din San Sebastian (cheesecake ars) și una cu ciocolată, bineînțeles, ca să fie pe toate gusturile.
Dar, mai întâi să vedem care e povestea acestui desert specific Sărbătorilor Pascale. Numele "pască" provine din cuvântul ebraic "pesah," care înseamnă "Paște" și face referire la sărbătoarea Paștelui. În tradiția creștină, Pasca simbolizează învierea lui Iisus, iar forma rotundă și ingredientele folosite sunt și ele încărcate de semnificație:
- Brânza: Reprezintă curățenia și puritatea. De asemenea, brânza este un aliment de bază în multe culturi, fiind simbol al hranei și al belșugului.
- Ouăle: Ouăle sunt unul dintre cele mai importante simboluri ale Paștelui, reprezentând învierea. În creștinism, oul este un simbol al mormântului Mântuitorului, din care a ieșit după trei zile.
- Stafidele: Acestea pot simboliza binecuvântările și darurile divine. Stafidele sunt, de asemenea, o legătură între viața pământească și divinitate, fiind adesea folosite pentru a adăuga o notă de dulceață și prospețime deserturilor pascale.
Este un desert care se asortează de obicei cu un vin alb - luna aceasta este la ofertă în magazinele LaDoiPași: Sâmburel de olt Sauvignon blanc sau Chardonnay. Vezi aici toate produsele la ofertă: răsfoiește catalogul!
De obicei, Pasca este împărțită între familie și prieteni, având un rol important în simbolistica comuniunii în timpul Paștelui. Ai făcut vreodată acest desert minunat? Chiar dacă ai mai făcut, chiar dacă nu, poți încerca rețetele de mai jos:
E important să fim atenți și la siluetă, mai ales în perioada Sărbătorilor, așa că vă propunem varianta de Pască fără blat. Este important chiar și în aceste zile să ne amintim că putem găti mai ușor și putem să ne facem și un program de sport acasă, pentru a arde caloriile în plus. Hai să vedem așadar cum facem o Pască fără blat, tradițională:
Ingrediente:
● 1 kg brânză de vaci (fără zer)
● 5 ouă
● 200 g zahăr
● 100 g smântână
● 150 g stafide
● 1 plic de vanilie
● 1 linguriță coajă de lămâie rasă
● 50 g unt topit
● 2 linguri de griș
● un vârf de sare
Mod de preparare:
1. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
2. Într-un bol mare, amestecați brânza de vaci cu ouăle bătute, zahărul, smântâna, vanilia, coaja de lămâie și un vârf de sare.
3. Adăugați treptat grișul și stafidele și amestecați bine până se încorporează toate ingredientele.
4. Turnați amestecul într-o tavă rotundă unsă cu unt.
5. Coaceți timp de 45-50 de minute sau până când pasca devine ușor aurie la suprafață.
6. Lăsați să se răcească înainte de a o servi.
Cheesecake-ul este un desert cu brânză, la fel ca Pasca. Dacă optați pentru o masă de Paște modernă, puteți încerca această rețetă:
Ingrediente:
● 900 g brânză cremă (mascarpone)
● 200 g smântână
● 3 ouă
● 150 g zahăr
● 1 linguriță vanilie
● 50 g stafide (înmuiate în rom sau apă caldă)
● 1 praf de sare
● 1 lingură de făină (opțional, pentru a da mai multă structură)
Mod de preparare:
1. Preîncălziți cuptorul la 200°C și tapetați o tavă rotundă cu hârtie de copt.
2. Într-un bol, bateți brânza cremă cu zahărul, smântâna, ouăle și vanilia până obțineți o compoziție omogenă.
3. Încorporați stafidele și, dacă doriți, adăugați făina pentru a da puțin mai multă fermitate.
4. Turnați amestecul în tavă și coaceți timp de 45-50 de minute sau până când marginile sunt aurii și centrul este încă ușor mișcător.
Câteva secrete:
● Este recomandat să nu folosești ventilatorul cuptorului, deoarece acesta ar distribui căldura prea uniform și nu ar permite formarea acelei cruste caramelizate. Folosește doar opțiunea de căldură de sus și jos.
● Folosește hârtie de copt, ridicată pe margini. Acest lucru ajută ca cheesecake-ul să nu se răspândească prea mult în timpul coacerii și să își păstreze o formă rotundă. De asemenea, hârtia va ajuta la distribuirea uniformă a căldurii.
● Este important să nu deschizi ușa cuptorului prea devreme. Lăsând cuptorul să se încălzească bine și să se păstreze temperatura mare pe parcursul coacerii, vei obține acea crustă caramelizată, care este semnul distinctiv al cheesecake-ului Basque.
5. Lăsați să se răcească complet și serviți la temperatura camerei
Pasca cu ciocolată o să fie preferata tuturor, mai ales a copiilor:
Ingrediente:
● 300 g brânză de vaci
● 200 g ciocolată neagră (min. 70% cacao)
● 3 ouă
● 100 g zahăr
● 100 ml smântână pentru frișcă
● 1 linguriță esență de vanilie
● 50 g unt topit
● un vârf de sare
Mod de preparare:
1. Preîncălziți cuptorul la 180°C și ungeți o tavă rotundă cu unt.
2. Topiți ciocolata la bain-marie sau la microunde, lăsând-o să se răcească puțin.
3. Într-un bol, amestecați brânza cu ouăle, zahărul, smântâna pentru frișcă, esența de vanilie și un vârf de sare.
4. Adăugați ciocolata topită și amestecați până când totul este bine încorporat.
5. Turnați amestecul în tavă și coaceți pentru 40-45 de minute, până când pasca se întărește și capătă o crustă la suprafață, deși în centru rămâne moale.
6. Lăsați să se răcească complet înainte de a o servi.
Sperăm că v-au plăcut ideile noastre de rețete. Te așteptăm în magazinele LaDoiPași să te aprovizionezi cu ingrediente de calitate (răsfoiește aici catalogul) și dacă faci una dintre rețete așteptăm pozele pe Instagram! Spor la treabă și Sărbători frumoase să aveți!
Se serveste cald, este delicios!
Pofta buna!
Checul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...
Vezi rețeta completăSe apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...
Vezi rețeta completăAi zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potr...
Vezi rețeta completăPane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...
Vezi rețeta completă