sticker icon

Ucenic

rating star

Mâncărică de cartofi ca la bunica

Ai zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potrivită (nici prea tari, nici prea moi), la gust. În plus, ți-am pregătit câteva rețete care să-ți aducă aminte de aroma de altă-dată.

Dar, mai întâi să vorbim despre ingrediente:

CARTOFII

LaDoiPasi

Pentru mâncarea de cartofi, cartofii albi sunt, în general, cei mai potriviți. Au o textură mai fină și o consistență mai ușor de gătit, iar în timpul fierberii sau coacerii, tind să devină mai cremoși și mai ușor de zdrobit.

Cartofii roșii, pe de altă parte, sunt mai rezistenți la fierbere. Aceștia nu se vor sfărâma la fel de ușor ca cei albi, fiind ideali pentru salate sau pentru preparate unde cartofii trebuie să își păstreze forma (de exemplu pentru cartofi la cuptor).

CARNEA

Bineînțeles, cât mai proaspătă și fără grăsime dacă vrei o variantă dietetică. În magazinele LaDoiPași găsești carne proaspătă de porc la ofertă luna asta!

Orice carne ai alege merită să adaugi și câteva bucățele de afumătură, pentru mai mult gust.

LaDoiPasi

CONDIMENTELE

În afară de sare și piper avem de bază boiaua, dulce, iute sau afumată, după gust. Apoi, putem adăuga pătrunjel și mărar, la fel, în funcție de cum vă place.

LaDoiPasi

În continuare, hai să vedem cum punem cartofii, carnea și condimentele la treabă ca să iasă ceva delicios!

1. Mâncare de cartofi cu carne de porc

Ingrediente:

● 1 kg cartofi
● 500 g carne de porc (de preferat pulpă sau cotlet)
● 1 ceapă mare
● 2-3 căței de usturoi
● 1 ardei gras
● 1 lingură pastă de tomate
● 1 linguriță boia dulce
● Opțional: câteva bucățele de afumătură
● Sare, piper după gust
● Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

1. Taie carnea de porc în bucăți potrivite și prăjește-o într-o tigaie cu puțin ulei până se rumenește.
2. Curăță și taie cartofii în cuburi și pune-i într-o oală cu apă să fiarbă. Sărează-i după gust.
3. Călește ceapa și ardeiul tăiat în ulei, adaugă pasta de tomate, boiaua și usturoiul pisat.
4. Când cartofii sunt aproape fierți (poți înfige furculița în ei, dar opun rezistență încă), adaugă carnea prăjită și amestecă cu legumele călite. Lasă să fiarbă câteva minute pentru ca aromele să se îmbine.

Asortează cu murături de casă și o să te lingi pe degete!

2. Mâncare de cartofi cu afumătură

Ingrediente:

● 1 kg cartofi
● 300-400 g afumătură (costiță afumată sau cârnați afumați)
● 1 ceapă
● 2 linguri pastă de tomate
● 1 linguriță boia dulce
● Sare, piper după gust
● 1 frunză de dafin

Mod de preparare:

1. Taie afumătura în bucăți mici și prăjește-o într-o tigaie mare până se rumenește.
2. Curăță și taie cartofii cuburi și fierbe-i în apă cu sare.
3. Călește ceapa tocată în ulei până devine transparentă, apoi adaugă pasta de tomate și boiaua. Lasă câteva minute să se călească.
4. Adaugă cartofii fierți, puțină apă și afumătura prăjită în tigaie, adaugă frunza de dafin și lasă să fiarbă împreună 10-15 minute, amestecând din când în când.

LaDoiPasi

3. Mâncare de cartofi cu cârnați

Ingrediente:

● 1 kg cartofi
● 500 g cârnați proaspeți
● 1 ceapă mare
● 2-3 căței de usturoi
● 1 ardei gras
● 1 lingură pastă de tomate
● Sare, piper după gust
● Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

1. Taie cârnații în bucăți și prăjește-i într-o tigaie cu puțin ulei până se rumenesc.
2. Curăță și taie cartofii în cuburi și fierbe-i în apă cu sare.
3. Călește ceapa, ardeiul și usturoiul într-o tigaie cu ulei, adaugă pasta de tomate și mai călește pentru câteva minute.
4. După ce cartofii au fiert, adaugă-i în tigaie cu cârnații prăjiți și amestecă. Lasă să se facă împreună câteva minute, pentru a se lega aromele.

4. Mâncare de cartofi cu pui

Ingrediente:

● 1 kg cartofi
● 500 g carne de pui (pulpe sau piept)
● 1 ceapă mare
● 2 căței de usturoi
● 1 lingură pastă de tomate
● 1 linguriță boia dulce
● 1 morcov
● Opțional: câteva bucățele de afumătură
● Sare, piper după gust
● Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

1. Taie carnea de pui în bucăți și prăjește-o într-o tigaie până se rumenește.
2. Curăță cartofii și taie-i cuburi, apoi fierbe-i în apă cu sare.
3. Călește ceapa și morcovul tăiate în ulei, adaugă pasta de tomate și boiaua. Lasă câteva minute la foc mic.
4. După ce cartofii sunt fierți, adaugă-i în tigaie cu carnea de pui și legumele călite. Amestecă și lasă să fiarbă încă 10-15 minute.

5. Mâncare de cartofi țărănească

Ingrediente:

● 1 kg cartofi
● 500 g carne de porc sau pui
● 1 ceapă mare
● 2-3 căței de usturoi
● 1 morcov
● 1 ardei gras/ morcov
● 1 lingură pastă de tomate
● 1 linguriță boia dulce
● 1 frunză de dafin
● Opțional: câteva bucățele de afumătură
● Sare, piper după gust
● Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

1. Taie carnea în bucăți și prăjește-o într-o tigaie mare.
2. Curăță cartofii și taie-i în cuburi, apoi pune-i la fiert într-o oală cu apă și sare.
3. Călește ceapa, morcovul și ardeiul într-o tigaie cu ulei până devin moi, adaugă pasta de tomate și boiaua. Lasă câteva minute să se călească.
4. După ce cartofii sunt aproape fierți, adaugă carnea și legumele călite în oală. Pune frunza de dafin și lasă să fiarbă împreună câteva minute.

LaDoiPasi

Indiferent ce rețetă preferi, asigură-te că alegi ingrediente de calitate, iar cei dragi se vor strânge în jurul mesei cu drag, ca de fiecare dată. Știm că zâmbetul lor e cea mai bună răsplată, așa că: să ai spor! Poftă bună!

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Checul: de la aperitiv la desert

Checul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...

Vezi rețeta completă

Cum să faci pască fără aluat

Se apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...

Vezi rețeta completă

Mâncărică de cartofi ca la bunica

Ai zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potr...

Vezi rețeta completă

Cum să faci un pane mai mult ca perfect

Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...

Vezi rețeta completă