Rețetă brânzoaice pufoase - cum faci poale-n brâu moldovenești

LaDoiPasi

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri de ou;
  • 600 gr făină;
  • 100 gr unt (min.80%grăsime);
  • 350 gr lapte;
  • 50 gr zahăr;
  • 30 gr drojdie proaspătă ori 10 gr drojdie uscată;
  • 1 Esență de vanilie;
  • 1 Coajă de la o lămâie;
  • 1 un praf de sare
Găsește magazinul apropiat

Mod de preparare brânzoaice pufoase

Se amestecă drojdia, laptele călduț și cu zahărul pentru pregătirea aluatului. Treptat, se adaugă și gălbenușurile, untul, coaja de la lămâie și se amestecă. Pentru a se omogeniza compoziția, se adaugă și puțină făină.
Se amestecă în continuare, după care se adaugă sarea și restul de făină și se trece la frământarea aluatului.
După frământare, aluatul se lasă la dospit până când își dublează volumul.

Între timp, poți pregăti umplutura pentru brânzoaice.

Brânza de vaci se scurge bine și se amestecă cu restul ingredientelor pentru umplutură, iar la final se adaugă grișul și stafidele. Se amestecă și se adaugă un praf de sare și esența de vanilie împreună cu coaja rasă de lămâie.

După ce aluatul s-a dospit, se ia și se întinde foarte bine pe un blat de lucru. Întins, din aluat se vor tăia 12 bucăți. Compoziția de brânză se așează pe fiecare bucățică cu ajutorul unei linguri.

După ce ai terminat de umplut brânzoaicele, acestea se închid ca un plic. Primul colț peste umplutură, după care se unge cu ou bătut. După se ridică colțul opus, se unge și el cu ou și la fel se procedează și cu celelalte două colțuri. Brânzoaicele trebuie bine unse cu ou, deoarece, în caz contrar, se vor desface la copt.

Odată umplute și lipite, brânzoaicele se așază în tavă, pe o foaie de copt, și se ung toate cu ou bătut. Se pun la cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade și pentru încă 10 minute la 160 de grade.
Se scot din cuptor și se lasă la răcit. Înainte de servire, se pot pudra cu zahăr și asta-i tot!

 

Plăcinta din aluat pufos se pregătește în toate zonele țării, însă mulți dintre noi atunci când auzim de brânzoaice ne ducem cu gândul la plăcintele moldovenești umplute cu brânză. Este un desert tradițional în toate zonele țării, însă denumirea diferă în funcție de regiune. Așadar, brânzoaice moldovenești, plăcințele pufoase, poale-n brâu, indiferent de denumire, gustul delicios al plăcintelor îl poți obține foarte ușor și acasă la tine. Mai jos vei găsi câteva rețete foarte ușor de încercat

Ingrediente pentru umplutura brânzoaicelor:

un ou;
500 gr brânză de vaci;
2 lingurițe coajă rasă de la lămâie;
200 gr zahăr;
100 gr griș;
100 gr stafide;
2 plicuri zahăr vanilat;
un praf de sare.
Un ou bătut pentru uns.

Rețetă brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă

Ingrediente pentru brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă: 12 brânzoaice

500 gr făină;
3 gălbenușuri;
un ou întreg;
200 gr zahăr;
2 lingurițe extract de vanilie;
180 ml lapte;
100 gr unt;
20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată;
1 praf de sare;
300 gr brânză de vaci sau urdă proaspătă de vacă;
75 gr migdale zdrobite, stafide sau orice alte fructe uscate preferi;
coaja de la o lămâie și o portocală;
zahăr pudră pentru presărat;
o lingură de fulgi de migdale pentru presărat, opțional.

Mod de preparare brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă

Se pune într-un bol drojdia împreună cu o lingură de zahăr și se amestecă. Se pregătește laptele, să fie călduț, dar nu fierbinte și gălbenușurile se bat cu un praf de sare. În bolul cu drojdia se adaugă încă 80 de grame de zahăr, o linguriță extract de vanilie, laptele.
Peste, se toarnă făina amestecată cu coaja rasă de lămâie și totul se frământă foarte bine cu mâna ori cu un mixer puternic.

După ce aluatul s-a legat, se adaugă și untul topit, puțin câte puțin până când se încorporează în aluat. Totul se mai frământă până când aluatul este neted și deloc lipicios. De regulă, se frământă cam 15 minute cu mâna și aproximativ 8 minute cu mixerul.

Aluatul frământat se pune într-un bol, care a fost uns în prealabil cu ulei, și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să crească până când își dublează volumul.

Între timp, poți pregăti umplutura pentru brânzoaice pufoase!

Se pune brânza de vaci sau urda într-un vas, bine stoarsă, coaja rasă de portocală, 100 de grame de zahăr, migdalele sfărâmate, extractul de vanilie. Separat, se bate oul întreg și se adaugă puțin câte puțin în compoziție, jumătate de ou, amestecând continuu.

Aluatul crescut se ia și se întinde bine pe blat. Întins, el se împarte în 12 bucăți egale. Fiecare bucată în parte trebuie să aibă forma unui cerc, pe cât posibil, și se crestează în formă de cruce, de la margini către centrul cercului, fără să desprinzi bucățile de tot.

În mijloc se așează umplutura de brânză, de dimensiunea unei nuci, apoi se începe decorul. Se ia una dintre petalele de aluat și se trage peste umplutură, se înfășoară practic bila de umplutură, iar colțurile se presează dedesubt.

Se ia următoarea petală, indiferent de felul în care ai ales să mergi, în sensul sau în contra acelor de ceasornic. Și aceasta se înfășoară peste bila cu umplutură. Se face la fel cu toate petalele de aluat și la final se obține forma unui trandafir.

Toate brânzoaicele trandafir se așază în tavă, pe foaie de copt și se lasă să crească, acoperite cu un șervet umed, călduț, pentru aproximativ 30 de minute.

Înainte să fie puse în cuptor, brânzoaicele se ung cu restul de ou bătut și puțină apă și, dacă vrei, se presară deasupra fulgi de migdale.

Brânzoaicele se pun la cuptor, la 190 de grade pentru 20-25 de minute.

Când le scoți din cuptor, peste brânzoaice se presară zahăr pudră!

Servite calde sau reci, brânzoaicele pufoase sunt un desert incredibil de gustos și aromat!

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Checul: de la aperitiv la desert

Checul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...

Vezi rețeta completă

Cum să faci pască fără aluat

Se apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...

Vezi rețeta completă

Mâncărică de cartofi ca la bunica

Ai zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potr...

Vezi rețeta completă

Cum să faci un pane mai mult ca perfect

Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...

Vezi rețeta completă