Rețetă brânzoaice pufoase - cum faci poale-n brâu moldovenești

LaDoiPasi

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 3 gălbenuÈ™uri de ou;
  • 600 gr făină;
  • 100 gr unt (min.80%grăsime);
  • 350 gr lapte;
  • 50 gr zahăr;
  • 30 gr drojdie proaspătă ori 10 gr drojdie uscată;
  • 1 Esență de vanilie;
  • 1 Coajă de la o lămâie;
  • 1 un praf de sare
Găsește magazinul apropiat

Mod de preparare brânzoaice pufoase

Se amestecă drojdia, laptele călduÈ› È™i cu zahărul pentru pregătirea aluatului. Treptat, se adaugă È™i gălbenuÈ™urile, untul, coaja de la lămâie È™i se amestecă. Pentru a se omogeniza compoziÈ›ia, se adaugă È™i puÈ›ină făină.
Se amestecă în continuare, după care se adaugă sarea È™i restul de făină È™i se trece la frământarea aluatului.
După frământare, aluatul se lasă la dospit până când îÈ™i dublează volumul.

Între timp, poÈ›i pregăti umplutura pentru brânzoaice.

Brânza de vaci se scurge bine È™i se amestecă cu restul ingredientelor pentru umplutură, iar la final se adaugă griÈ™ul È™i stafidele. Se amestecă È™i se adaugă un praf de sare È™i esenÈ›a de vanilie împreună cu coaja rasă de lămâie.

După ce aluatul s-a dospit, se ia È™i se întinde foarte bine pe un blat de lucru. Întins, din aluat se vor tăia 12 bucăți. CompoziÈ›ia de brânză se aÈ™ează pe fiecare bucățică cu ajutorul unei linguri.

După ce ai terminat de umplut brânzoaicele, acestea se închid ca un plic. Primul colÈ› peste umplutură, după care se unge cu ou bătut. După se ridică colÈ›ul opus, se unge È™i el cu ou È™i la fel se procedează È™i cu celelalte două colÈ›uri. Brânzoaicele trebuie bine unse cu ou, deoarece, în caz contrar, se vor desface la copt.

Odată umplute È™i lipite, brânzoaicele se aÈ™ază în tavă, pe o foaie de copt, È™i se ung toate cu ou bătut. Se pun la cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade È™i pentru încă 10 minute la 160 de grade.
Se scot din cuptor È™i se lasă la răcit. Înainte de servire, se pot pudra cu zahăr È™i asta-i tot!

 

Plăcinta din aluat pufos se pregăteÈ™te în toate zonele țării, însă mulÈ›i dintre noi atunci când auzim de brânzoaice ne ducem cu gândul la plăcintele moldoveneÈ™ti umplute cu brânză. Este un desert tradiÈ›ional în toate zonele țării, însă denumirea diferă în funcÈ›ie de regiune. AÈ™adar, brânzoaice moldoveneÈ™ti, plăcinÈ›ele pufoase, poale-n brâu, indiferent de denumire, gustul delicios al plăcintelor îl poÈ›i obÈ›ine foarte uÈ™or È™i acasă la tine. Mai jos vei găsi câteva reÈ›ete foarte uÈ™or de încercat

Ingrediente pentru umplutura brânzoaicelor:

un ou;
500 gr brânză de vaci;
2 linguriÈ›e coajă rasă de la lămâie;
200 gr zahăr;
100 gr griÈ™;
100 gr stafide;
2 plicuri zahăr vanilat;
un praf de sare.
Un ou bătut pentru uns.

ReÈ›etă brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă

Ingrediente pentru brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă: 12 brânzoaice

500 gr făină;
3 gălbenușuri;
un ou întreg;
200 gr zahăr;
2 lingurițe extract de vanilie;
180 ml lapte;
100 gr unt;
20 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată;
1 praf de sare;
300 gr brânză de vaci sau urdă proaspătă de vacă;
75 gr migdale zdrobite, stafide sau orice alte fructe uscate preferi;
coaja de la o lămâie È™i o portocală;
zahăr pudră pentru presărat;
o lingură de fulgi de migdale pentru presărat, opțional.

Mod de preparare brânzoaice trandafir cu brânză dulce sau urdă

Se pune într-un bol drojdia împreună cu o lingură de zahăr È™i se amestecă. Se pregăteÈ™te laptele, să fie călduÈ›, dar nu fierbinte È™i gălbenuÈ™urile se bat cu un praf de sare. În bolul cu drojdia se adaugă încă 80 de grame de zahăr, o linguriță extract de vanilie, laptele.
Peste, se toarnă făina amestecată cu coaja rasă de lămâie È™i totul se frământă foarte bine cu mâna ori cu un mixer puternic.

După ce aluatul s-a legat, se adaugă È™i untul topit, puÈ›in câte puÈ›in până când se încorporează în aluat. Totul se mai frământă până când aluatul este neted È™i deloc lipicios. De regulă, se frământă cam 15 minute cu mâna È™i aproximativ 8 minute cu mixerul.

Aluatul frământat se pune într-un bol, care a fost uns în prealabil cu ulei, È™i se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să crească până când îÈ™i dublează volumul.

Între timp, poÈ›i pregăti umplutura pentru brânzoaice pufoase!

Se pune brânza de vaci sau urda într-un vas, bine stoarsă, coaja rasă de portocală, 100 de grame de zahăr, migdalele sfărâmate, extractul de vanilie. Separat, se bate oul întreg È™i se adaugă puÈ›in câte puÈ›in în compoziÈ›ie, jumătate de ou, amestecând continuu.

Aluatul crescut se ia È™i se întinde bine pe blat. Întins, el se împarte în 12 bucăți egale. Fiecare bucată în parte trebuie să aibă forma unui cerc, pe cât posibil, È™i se crestează în formă de cruce, de la margini către centrul cercului, fără să desprinzi bucățile de tot.

În mijloc se aÈ™ează umplutura de brânză, de dimensiunea unei nuci, apoi se începe decorul. Se ia una dintre petalele de aluat È™i se trage peste umplutură, se înfășoară practic bila de umplutură, iar colÈ›urile se presează dedesubt.

Se ia următoarea petală, indiferent de felul în care ai ales să mergi, în sensul sau în contra acelor de ceasornic. Și aceasta se înfășoară peste bila cu umplutură. Se face la fel cu toate petalele de aluat È™i la final se obÈ›ine forma unui trandafir.

Toate brânzoaicele trandafir se aÈ™ază în tavă, pe foaie de copt È™i se lasă să crească, acoperite cu un È™ervet umed, călduÈ›, pentru aproximativ 30 de minute.

Înainte să fie puse în cuptor, brânzoaicele se ung cu restul de ou bătut È™i puÈ›ină apă È™i, dacă vrei, se presară deasupra fulgi de migdale.

Brânzoaicele se pun la cuptor, la 190 de grade pentru 20-25 de minute.

Când le scoÈ›i din cuptor, peste brânzoaice se presară zahăr pudră!

Servite calde sau reci, brânzoaicele pufoase sunt un desert incredibil de gustos È™i aromat!

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Delicii cu Ciocolată gata imediat

Uneori avem poftă de ceva delicios, dar și rapid și eventual fără prea multe calorii. Cum să facem ceva și fără mult zahăr, dar și bun?

Vezi rețeta completă

10 Idei de Mâncare Sănătoasă și Gustoasă pentru Seară

ÃŽn funcÈ›ie de cum ne-a fost ziua, seara vrem să ne distrăm sau să ne relaxăm. Dar să nu uităm că dacă o masă bună ne poate aduce multă plăcere, mÃ...

Vezi rețeta completă

3 Rețete Delicioase cu Fasole

Fasolea este unul dintre cele mai vechi alimente cultivate, având o istorie de mii de ani. Provenind din diferite colțuri ale lumii, ea e prezentă în aproap...

Vezi rețeta completă

Murături asortate: delicii garantate

Cum se face mai răcoare, cum ne gândim că vine iarna! Dar nu e nimic, ne putem pregăti din timp: scoatem hainele groase, pantofii și cizmele, punem bine sa...

Vezi rețeta completă