Ucenic

Fructul pasiunii (sau maracuja) este un fruct originar din America de Sud, Maracuja este numele autohton, în limba Tupi (a triburilor indigene din sudul Braziliei) și înseamnă fructul care se servește pe sine. Numele de “fructul pasiunii” a fost dat de misionarii spanioli, în jurul anului 1700, prin asocierea florii cu patimile lui Hristos, iar numele plantei este passiflora.
Gustul fructului pasiunii este unul dulce-acrișor și astringent, dar mai interesantă este textura sa: coaja este tare și interiorul foarte moale, vâscos, cu semințe, ceea ce îl face potrivit pentru sosuri, dulceață și băuturi.

Florile sunt foarte frumoase, dar oferă și beneficii pentru sănătate, atunci când sunt servite sub formă de ceai, alături de frunzele uscate. Ceaiul de passiflora oferă beneficii precum reducerea anxietății și îmbunătățirea somnului.. De asemenea, are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și de susținere a sistemului imunitar, datorită conținutului său bogat de vitamine și minerale.

Fructul are și el multiple proprietăți pentru:
- Sistemul imunitar și sănătatea pielii: Este o sursă bogată de vitamina C și A, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru protejarea pielii împotriva îmbătrânirii premature.
- Digestie: Conținutul său ridicat de fibre ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos și poate ameliora probleme precum constipația sau sindromul colonului iritabil.
- Acțiune antioxidantă și antiinflamatoare: Fructul pasiunii conține antioxidanți care protejează celulele de daunele radicalilor liberi și are efect antiinflamator.
- Sănătatea ochilor: Vitamina A și beta-carotenul din compoziția sa sunt benefice pentru vedere și pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni oculare.
- Sănătatea cardiovasculară: Conține potasiu și magneziu, care joacă un rol important în sănătatea inimii și a mușchilor.
- Controlul greutății: Fiind un fruct cu puține calorii, poate fi inclus cu ușurință în diete, inclusiv în cele de slăbire.
Fructul pasiunii se folosește în principal în trei categorii de preparate:
1. Preparate cu pește sau fructe de mare
2. Deserturi (orice prăjituri cu fructe, cum e diplomatul sau înghețată)
3. Băuturi
Dar poți oricând, bineînțeles, să experimentezi. Poate fi inclus ca sos, de exemplu, în orice preparat care se servește cu dulceață, cum sunt chifteluțele suedeze, sau friptura de vită englezească. Sau în loc de sosul dulce-acrișor chinezesc, cu pui, sau ca dressing în salate.
Mai jos însă vrem să vă arătăm câteva rețete clasice, cu fructul pasiunii.
Ingrediente:
● 2 fileuri de somon
● Sare, piper, ulei de măsline
● 3-4 fructul pasiunii (sau 100 ml suc)
● 1 lingură miere
● 1 linguriță muștar Dijon (opțional)
● 1 lingură unt
Mod de preparare:
1. Gătește somonul:
Condimentează cu sare și piper, apoi prăjește-l în tigaie cu puțin ulei, 3-4 min pe fiecare parte (sau la cuptor 12-15 min la 180°C).
2. Pregătește sosul:
○ Scobește pulpa fructelor într-o tigaie mică.
○ Adaugă mierea, muștarul și lasă să fiarbă 2-3 min.
○ Adaugă untul la final și amestecă până se leagă ușor.
3. Servește:
Toarnă sosul peste somon și servește cu o garnitură ușoară (orez, piure sau legume la abur).

Pentru varianta cu fructe de mare poți să le pregătești separat ( puțin trase la tigaie cu ulei de măsline, usturoi și suc de lămâie) și să faci o salsa din fructul pasiunii, mango, ceapă și usturoi.

Uite și o rețetă tradițională din Madeira (Portugalia): File de pește-spadă cu banană și sos de maracuja
Ingrediente:
● 2 fileuri de pește-spadă (sau orice alt pește file cu carne albă - vezi ce găsești în magazinele LaDoiPași!)
● 1 banană (cât mai mică și fermă)
● 3-4 fructul pasiunii (sau 100 ml suc)
● 1 lingură miere
● Sare, piper, ulei pentru prăjit
● Făină pentru fileuri
Mod de preparare:
1. Pregătește fileurile:
○ Condimentează peștele cu sare și piper.
○ Dă-l prin făină și prăjește-l 2-3 min pe fiecare parte până devine auriu.
2. Prăjește banana:
○ În aceeași tigaie sau separat, prăjește banana până devine aurie.
3. Sos de fructul pasiunii:
○ Pulpa de la fructele de pasiune se amestecă cu mierea și se fierbe 2-3 min ușor, până se reduce ușor.
4. Servește:
○ Peștele cu banană deasupra și sosul de fructul pasiunii turnat peste.
○ Garnitură recomandată: cartofi dulci sau orez.

Cheesecake, pavlova, lava-cake, orice prăjitură cu fructe, poate deveni o prăjitură cu fructul pasiunii!


Sau, un mic dejun sănătos din semințe de chia, lapte de ovăz, fulgi de cocos, fulgi de ovăz și fructe!
.jpg)
La fel ca și în cazul deserturilor, acolo unde avem fructe putem folosi fructul pasiunii pentru un gust dulce-acrișor și o textură interesantă (dată de semințele pulpei).
Limonadă, smoothie-uri, cocktailuri, nu există limite!


Sperăm că v-am inspirat și v-am făcut curioși să încercați câteva rețete cu fructul pasiunii!
Se serveste cald, este delicios!
Pofta buna!
Fructul pasiunii (sau maracuja) este un fruct originar din America de Sud, Maracuja este numele autohton, în limba Tupi (a triburilor indigene din sudul Brazil...
Vezi rețeta completă
Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...
Vezi rețeta completă
Tapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată ...
Vezi rețeta completă
Toamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.
Vezi rețeta completă