Ucenic
Dacă și tu te bucurai în copilărie de prăjiturile de la cofetărie și îți amintești cu drag de prăjitura Diplomat, cu cremă aromată de vanilie, fructe (de obicei din compot: ananas, piersici, kiwi) prinse într-un strat de jeleu și pișcoturi însiropate, atunci poate e momentul să o prepari chiar tu acasă. Se face foarte rapid și este cu adevărat spectaculoasă!
● Nu necesită coacere (dacă folosești pișcoturi)
● E răcoritor și ușor, ideal vara sau după mese sățioase
● Se poate personaliza cu fructele tale preferate
● Se păstrează bine câteva zile la rece
● Consistența de jeleu e amuzantă pentru copii
Un tort diplomat clasic conține pișcoturi, fructe și gelatină. Am pregătit pentru voi mai jos rețeta, potrivită pentru 8-10 porții.
Pentru cremă:
● 5 ouă
● 150 g zahăr
● 15 g gelatină
● 400 ml frișcă naturală (sau 250 ml frișcă + 250 g mascarpone, pentru o variantă mai bogată)
● 1 plic zahăr vanilat
● Coajă rasă de lămâie (opțional)
Pentru asamblare:
● 1 pachet de pișcoturi
● 300–400 g fructe proaspete sau din compot (ananas, kiwi, portocale, căpșuni, mango)
● Suc din compot sau sirop natural pentru a înmuia pișcoturile
● Separă ouăle.
● Bate gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat la bain-marie (într-o cratiță deasupra alteia cu apă clocotită), până se îngroașă ușor (nu trebuie să ajungă să fiarbă)
● Bate frișca separat până devine fermă.
● Dacă folosești mascarpone, amestecă-l ușor cu frișca, pentru o textură mai densă.
● După ce s-a răcit încorporează crema de ouă cu zahăr și frișca cu mascarpone.
● Hidratează gelatina în 50 ml apă rece timp de 10 minute, apoi încălzește-o ușor, amestecând, până se dizolvă de tot.
● Amestecă gelatina cu cele de mai sus.
● Folosește o formă rotundă cu inel detașabil.
● Tapetează pereții cu pișcoturi înmuiate rapid în sirop sau suc de compot.
● Așează un strat de pișcoturi pe fundul formei, apoi toarnă o parte din cremă.
● Așează un strat de fructe tăiate (bine scurse dacă sunt din compot), apoi încă un strat de cremă.
● Continuă să adaugi straturi până umpli forma, având grijă ca ultimul strat să fie de cremă. Dacă dorești, poți pregăti un amestec de gelatină cu fructe și sucul lor pentru a crea un strat de jeleu deasupra.
● Acoperă tortul și lasă-l la frigider pentru minimum 4 – 6 ore, ideal peste noapte.
● Scoate inelul și decorează cu fructe proaspete sau frișcă înainte de servire.
● Crema de mascarpone este mai densă și oferă un gust mai bogat. Poți înlocui jumătate din frișcă cu mascarpone pentru a obține un rezultat cu adevărat gourmet.
● Încearcă combinații de mango, fructul pasiunii și ananas, pentru o aromă tropicală.
● Adaugă între straturi câțiva fulgi de ciocolată neagră sau albă, oferă textură și eleganță.
● Folosește frișcă naturală sau smântână lichidă de minimum 30% grăsime – pentru gust autentic, evită frișca vegetală.
● Atenție la gelatină! Dacă pui prea multă, tortul va deveni prea tare; prea puțină, acesta nu se va închega.
● Nu satura pișcoturile – înmoaie-le rapid în suc, sau stropește-le, astfel nu se vor rupe.
● Folosește fructe proaspete, dar evită kiwi sau ananas crud în contact direct cu gelatina, acestea pot împiedica închegarea.
● Servește-l rece, alături de o limonadă sau un cocktail Hugo. Luna aceasta în magazinele LaDoiPași găsești la ofertă Zarea Cocktail Blue Lagoon & Zarea Hugo.
Poftă bună!
Se serveste rece, este delicios!
Pofta buna!
Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...
Vezi rețeta completăTapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată ...
Vezi rețeta completăToamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.
Vezi rețeta completăUneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...
Vezi rețeta completă