Rețetă sarmale - cum să faci cele mai bune sarmale pentru masa de sărbători

Icon porții

Alege numarul de persoane pentru care vrei sa pregatesti aceasta reteta si iti calculam ingredientele

Icon minus 1 Icon plus Calculeaza

Pentru calcularea cantitatii, trebuie sa aveti cel putin o portie adaugata.

Ingrediente:

  1. 500 gr carne de porc;
  2. 50 gr orez;
  3. 1 ceapă medie;
  4. 2 verze murate medii
  5. 1 lingură de ulei
  6. 500 ml suc de roșii;
  7. cimbru uscat, boia dulce, sare și piper.

Mod de preparare rețetă sarmale

Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit într-un vas împreună cu lingura de ulei și un praf de sare. Se amestecă și se lasă la călit până când devine sticloasă. Ulterior, peste ceapă se adaugă orezul și se călesc împreună, la foc mic, pentru 2 minute.

ATENȚIE! Amestecă des pentru a nu se prinde de vas.

  • Acum, pregătim carnea pentru sarmale.

Carnea tocată se pune într-un vas adânc și peste se adaugă orezul cu ceapa și condimentele. Se amestecă totul foarte bine până când obții o compoziție omogenă.

  • Acum, umplem sarmalele.

Pentru început, vei tăia foile de varză din mănunchi. După ce ai ales cele mai frumoase foi de varză, poți începe să le umpli cu compoziția de carne tocată. Se pune câte o lingură de umplutură pentru fiecare bucată de foie de varză și se rulează sarmaua. Nu uita să împingi capetele spre interior pentru a se închega bine compoziția. După ce ai terminat de împăturit sarmalele, se toacă mărunt restul de varză murată și se amestecă cu bulionul.

  • Se așază sarmalele în oala pentru fiert.

Se pune un strat de varză, un strat de sarmale și se repetă în același sens până ce oala se va umple. Deasupra se pune puțină apă și un strop de ulei, iar totul se pune la cuptor. Rețeta de sarmale trebuie să stea la cuptor, la 150 de grade C pentru aproximativ 4 ore. Dacă este nevoie, se mai completează cu apă la fiecare oră.

Rețeta de sarmale se poate fierbe și doar pe aragaz, tot în 2, maxim 4 ore, la foc mediu-mic. Și aici se completează cu apă ori de câte ori este nevoie.

Rețeta de sarmale tradiționale românești este gata! Sarmalele se servesc calde cu smântână, ardei iute, mămăliguță caldă, puțin pătrunjel sau mărar verde tocat deasupra și, după preferințe, cu afumătură și piept de porc.

Sărbătorile de iarnă întregesc familia într-o atmosferă festivă, călduroasă și plină de farmec.  și decorarea mesei festive, preparatele culinare stau la baza unei seri perfecte în familie. Așa cum foarte bine știm, preparatele tradiționale sunt nelipsite de pe masa de sărbători, iar delicioasele sarmale sunt întotdeauna în topul preferințelor. Sărmăluțele învelite în foi de varză sunt deliciul culinar cu care îi vei surprinde și anul acesta pe toți invitații. Pentru a obține savoarea sărmăluțelor, mai jos îți spunem rețeta pas cu pas. Așadar, iată ce ai de făcut pentru a obține cele mai bune sarmale pentru masa de sărbători.

Sfaturi care te vor ajuta să faci cele mai bune sarmale:

  • Alege întotdeauna o carne puțin mai grasă pentru pregătirea sarmalelor, deoarece grăsimea va face sarmaua mult mai fragedă. Poți încerca pulpă de porc cu puțină grăsime, spată sau piept de porc.
  • Pentru a obține sarmale fragede, nu uita că din compoziția acestora nu trebuie să lipsească orezul și ceapa. Însă, ai grijă să nu exagerezi cu cantitatea de orez. De regulă, în rețeta de sarmale se pune 10% orez față de cantitatea de carne. Un exemplu: 100 de grame de orez pentru 1 kg de carne tocată.
  • Nu este indicat să pui ouă crude în sarmale deoarece acestea vor întări compoziția rețetei.
  • Savoarea sărmăluțelor pentru sărbători este obținută, în primul rând, datorită timpului de fierbere. Este musai să fierbi foarte bine sarmalele, mai exact între 2 și 4 ore.
  • Secretul pentru ca sarmalele să nu fie moi este să nu pui niciodată prea multă apă peste ele. Se adaugă constant câte puțină apă, dar nu o cantitate mare de la începutul fierberii.
  • Dacă folosești foi de viță de vie care au fost ținute în sare, cel mai indicat este să le pui la desărat în apă călduță înainte de a începe pregătirea sarmalelor.

Simplu și rapid, ai pregătit cea mai gustoasă rețetă pentru sarmale. Masa de sărbători este acum completă, iar noi vă dorim poftă bună!