Dacă sunteți în procesul de amenajare a unui locuințe sau vreți să reorganizați casa, Diana Mihailă ne ajută luna aceasta să stabilim câteva reguli pentru organizarea electrocasnicelor. Ponturile de mai jos poti fi utile atunci când vrem să folosim spațiul într-un mod practic și eficient.
Cum organizăm electrocasnicele mici din bucătărie
La carte zice că pe blatul din bucătărie lăsăm doar ce utilizăm zilnic și este complicat de mutat, așa cum este espressor-ul sau cuptorul cu microunde. Aparatele de făcut pâine sau vafe nu le ținem la vedere, să ”fure” din bancul de lucru.
Cel mai probabil nu coacem 7 zile din 7, ca la brutărie. Pentru ele găsim o zonă pe care să o împartă alături de tot ce ne trebuie pentru preparatele de panificație și de patiserie. Alcătuim astfel o categorie clară pentru a găsi rapid ce ne trebuie, la nevoie.
Organizarea electrocasnicelor în funcție de întrebuințare și frecvență
Principiul creării de categorii în funcție de întrebuințare este fundamental în organizare. Odată însușit poate fi replicat în orice încăpere din casă, cu orice fel de obiecte.
Un alt aspect important este frecvența. Cât de des folosesc ceva? Dacă o fac la Paște și la Crăciun, acel ceva poate sta pe o poliță superioară sau în partea din spate a unui raft. Este util de mai multe ori pe săptămână, atunci ”ne sare în ochi” imediat ce deschidem ușa dulapului, cămării ori a sertarului. Pont: În bucătărie, unde sunt oricum multe corpuri de mobilier, veselă, ustensile pentru gătit și electrocasnice mari și mici, depozitarea la vedere poate amplifica senzația de dezordine, chiar dacă avem sisteme de întrebuințare a lor
Cum organizăm electrocasnicele mici din baie
Un uscător de păr, un epilator și o mașină de tuns și deja am umplut o parte din sertar. Cel mai adesea depozitarea acestor produse de îngrijire personală se face:
1. Pe zone (pentru el / pentru ea / pentru copii), la fel ca și la cosmetice, produse de igienă personală ori prosoape.
2. În funcție de scop (la ce îmi sunt bune: tuns, coafat, ten, dentiție etc.)
3. În funcție de frecvență.
Să luăm de pildă tot ce folosim pentru coafarea părului (placă, ondulator, foehn, perie rotativă, bigudiuri electrice etc.). Ele pot sta împreună într-un coș împletit ori într-unul textil, iar cele ușoare, cu alimentare la priză, pot fi agățate de un cuier pe spatele ușii mobilierului din baie. Strângem mereu cablurile pentru a evita ca produsele de îngrijire personală stocate împreună să nu se încurce.
Cum folosim eficient spațiul limitat din baie
Păstrăm în sertarele lavoarului sau în corpul suspendat de deasupra chiuvetei acele lucruri de care avem nevoie cel mai des. Spațiul din baie este limitat, așa că este necesară o abordare eficientă.
Dacă folosim placa de păr zilnic sau de câteva ori pe săptămână și doar ocazional bigudiurile, e o bună idee ca pe acestea din urmă să le păstrăm într-o zonă secundară de depozitare, precum sunt rafturile de sus.
Util: Electrocasnicele mici care nu mai funcționează sunt reciclate de aproape toate marile magazine de retail, de business-uri de profil sau de ONG-uri specializate. În cadrul anumitor campanii putem primi vouchere verzi pentru a cumpăra electrocasnice noi.