Casă & Grădină

21 de idei pentru decorul ferestrelor de la Adela Pârvu

December 02, 2019

« înapoi la sfaturi

Perdelele, alături de covoare și lenjeriile de pat au un impact major asupra ambientului camerei☯. Ce culori, ce tip de materiale, ce design ar trebui să alegem pentru ferestre? Ne ajută să înțelegem Adela Pârvu, în cele 21 de situații ilustrate în cel mai recent articol. Multă inspirație să aveți! ✨   Înainte de culori, texturi, modele, întreabă-te de ce ai nevoie de perdele și draperii? Dacă o iei mai pragmatic vei ajunge repede la concluzia că ai nevoie în principal de două lucruri importante: protecție contra soarelui vara și intimitate pe timpul serii, indiferent de anotimp. Apoi, gândește-te cum rezolvi aceste două chestiuni legate de nevoi, dar și cu dorința ca spațiul să pară mai mare și luminos pe timpul zilei. Secretul este să te raportezi la contextul vecinătăților. Dacă nu ai vecini aproape, dar ai ferestre mici, lasă-le cât mai puțin ocupate de țesături, astfel ca suprafața geamurilor să rămână liberă și astfel lumina naturală să pătrundă din plin, ceea ce dă senzația de mai mult spațiu. Și da, le poți doar încadra cu draperii, dar să nu le acoperi. Dacă ai vecini, poți alege varianta combinată de storuri, jaluzele orizontale sau plisee cu draperii. Important în al doilea caz este să alegi un material care lasă lumina să pătrundă la interior. Hai să vezi câteva soluții materializate pentur diverse spații.

Sunt case cu livingul unde ferestrele sunt poziționate pe colț

Soluția? O combinație de storuri simple cu storuri romane. Storurile simple asigură intimitate, dar lasă lumina să treacă pe timpul zilei, pe când storurile din material opac asigură intimitate pe timpul nopții, dar au și efect decorativ pe timpul zilei, când sunt strânse.

Când spațiul e lung cu înălțime normală (2,50 metri) vrei să corectezi proporțiile

așa că prin prezența perdelelor situate pe lateralele golurilor de fereastră poți accentua verticala încăperii, să o faci să pară mai înaltă. În rest, poți obține protecție solară și intimitate cu ajutorul jaluzelelor prisate montate în rama ferestrelor.

Când pardoseala este una lucioasă

care imprimă senzația de rece (chit că poate avea încălzire prin pardoseală), cu ajutorul draperiilor poți aduce un plus de căldură în ambient. Ocupă o suprafață mare draperiile, așa că pentru eleganță e bine să fie cât mai voluminoase, bogate, dar uni, pentru a nu domina interiorul, ci doar a-l încălzi.

Cu ajutorul draperiilor poți da impresia de ferestre mai mari

dar și să corectezi vizual spațiul. Uite, în imagine, în spatele canapelei colțar nu există ferestre peste tot, dar prezența draperiilor te face să crezi asta. Motivul prezenței draperiilor aici este de a corecta vizual spațiul, astfel ca zona ferestrelor să fie legată în condițiile în care deja canapeaua fragmentează spațiul.

Dacă totul în cameră este în tonuri neutre

poți aduce un plus de decorare prin materialul țesăturilor. Uite, spre exemplu aici storurile au un model plăcut, decorativ pe o suprafață mare de material albă.

Când este vorba despre locuințe de bloc actuale, amenajate minimalist

dar care au suprafețe mari de ferestre, jaluzelele albe, moderne din lemn vopsit pot fi alegere potrivită. Nu încarcă spațiul, asigură o suprafață ordonată vizual, dar beneficiezi de intimitate și protecție solară.

Când finisajele sunt toate albe

de la pereți la pardoseală, modul de decorare al ferestrelor poate aduce multă culoare în ambient. Ba chiar se poate merge la asortarea de tip catalog a țesăturilor, pentru persoanele cărora le place ca totul să se lege, cum ar fi perne decorative din același material ca și storurile și draperii din același material ca și tapițeria canapelei.

Când spațiul zonei de zi este deschis între bucătărie și living

iar ferestrele situate pe aceeași parte au aceeași configurație, cel mai indicat este ca ele să fie decorate cu aceleași perdele și draperii pentru a da o notă unitară ambientului.

Există și cazuri în care în spații deschise, unde bucătăria este deschisă către living

ferestrele sunt diferite și situate pe aceeași parte. Modalitatea de decorare poate fi diferită, dar coordonată în context. Spre exemplu, aici în bucătărie au fost alese jaluzele orizontale din lemn la culoarea corpurile de mobilier suspendate, iar spre living draperii în nuanța tapițeriei scaunelor.

Ce poți face când e vorba despre a combina stilurile

dar și a armoniza aspectul multor ferestre de dimensiuni diferite situate în aceeași încăpere? Poți avea chiar trei rânduri de materiale: jaluzele plisate montate în rama ferestrelor, perdele fine mate unde se dorește un plus de căldură și draperii opace, mate albe care să accentueze verticala spațiului, dar și să adauge un volum discret în ambient. Adică, atunci când ferestrele nu sunt la fel, poți prin intermediul decorării lor să legi armonios ambientul.

Desenul tâmplăriei poate fi împărțit atipic

cum e și în cazul de față, unde există o ușă de acces, dar s-a dorit și prezența unei ferestre rabatabile, mai ușor de accesat pentru aerisire. Soluția de decorare? Cu storuri romane montate pe suprafața tâmplăriei în dreptul fiecărui ochi de geam.

În bucătărie, dacă se dorește ca ambientul să fie mai decorativ

storurile pot fi o soluție bună pentru că vizual ele aduc un plus de ornamentație, dar funcțional asigură și lumină naturală la nivelul de lucru.

Când tâmplăria este prevăzută cu șprosuri

caroiaje de tip francez, e păcat ca ea să nu se simtă la interior. Astfel de ferestre pot fi decorate parțial, în zona inferioară, unde se dorește intimitate.

Pot exista cazuri în care pereți întregi să fie de fapt formați din ferestre

Intimitatea poate fi asigurată cu plisee montate în partea inferioară, iar obturarea luminii prin storuri montate în partea superioară. O astfel de soluție asigură lumină naturală constant pe centrul suprafețelor.

Ferestrele cu unghiuri atipice, în formă de triunghiuri

montate de regulă la mansardă pot fi o adevărată provocare în faza de decorare. Vestea bună este că există sisteme speciale pentru astfel de situații, cu bare metalice care au fixate pe poziție inele de care se pot prinde țesăturile.

Pentru ferestre înclinate, în unghi

există sisteme de șine pe care se pot fixa perdelele și draperiile. Singurul inconvenient este faptul că acționarea țesăturilor este mai dificilă. Pentru ferestre de mansardă există storuri speciale, de regulă comercializate direct de către producătorii de ferestre zenitale.

Când ferestre au forme clasice, în arcadă

perdelele și draperiile pot fi montate din plafon. Astfel, desenul ferestrei se poate simți din transparența materialului perdelei.

Când deasupra ferestrei există o bucată de zid

proporțiile pot fi corectate prin montarea perdelei și draperiei din plafon.

Când ferestrele sunt înalte, dar nu până în plafon

există și varianta de decorare cu paneluri japoneze. Pe bucata de zid de deasupra ferestrelor se pot monta paneluri parțiale, care să aibă practic aceeași textură și culoare cu restul.

Când fereastra din dormitor este înaltă

dar aflată într-o zonă de circulație, ea poate fi decorată cu jaluzele orizontale prin care se poate controla mai ușor cantitatea de lumină naturală, protecția solară și intimitatea.

Când pe o latură a camerei sunt mai multe ferestre

prin decorul cu draperii ce maschează zonele de zidărie dintre ele se poate crea iluzia unei singure suprafețe vitrate. Da, cu ajutorul draperiilor, perdelelor și storurilor se poate asigura partea practică, dar și cea legată de aspecte vizuale.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.