Pentru parinti

DaddyCool și LaDoiPași te ajută să-ți înveți copilul să-și exprime liber emoțiile

May 02, 2019

« înapoi la sfaturi

Încă din primii ani de viață, copii trec prin diverse stări și, totodată, experimentează diferite emoții. Micuții trebuie încurajați să le exprime, nu să le reprime, astfel încât creșterea și dezvoltarea lor să fie una sănătoasă și armonioasă. Astăzi, Robert ne ajută să înțelegem cum îi putem învăța pe cei mici să-și identifice și să-și exprime liber emoțiile.

Micuții noștri se confruntă cu emoții cu care se confruntă și adulții. Chiar dacă noi le percepem ca fiind infantile, copii le trăiesc intens. Sunt fericiți, furioși, nervoși, rușinați, emoționați sau agitați, însă, de multe ori, nu știu cum să folosească cuvintele potrivite pentru a exprima ceea ce simt. Mai mult, Robert afirmă că, în cele mai multe cazuri, micuții ajung să-și exprime trăirile prin comportări fizice nepotrivite.

În articolul de pe blogul personal, Robert a pregătit o listă cu câteva sfaturi utile, cu ajutorul cărora putem evita astfel de situații.

Atenția noastră este extrem de importantă în acest proces

Ca părinte, trebuie să numim fiecare emoție pe care vedem că micuții o trăiesc, astfel încât să-i încurajăm să vorbească despre ea. „Numind emoțiile, ne vom ajuta copiii să-și dezvolte un vocabular cu privire la acestea și, totodată, capacitatea de a vorbi despre ele. În acest fel, vom putea evita eventuale frustrări cauzate de lipsa cunoașterii lor”, menționează Robert în articol. Pentru că joaca este cea mai la îndemână unealtă cu ajutorul cărora copii învață, tot prin joacă îi putem familiariza cu noțiunea de emoție. De exemplu, îi putem ruga să identifice diferite emoții la noi, la ei sau chiar la persoane din jur.

Copii găsește și caută un exemplu în părintele lui.

Învață-ți copilul să identifice și să își exprime emoțiile în linie cu stilul de viață al familiei voastre. Poți să-i povestești despre emoțiile tale, despre momentele în care ai fost fericit și trăirile pe care le-ai avut, despre cum îi răspunzi unei persoane care nu este prietenoasă cu tine și care se comportă sau îți vorbește urât etc. Un alt sfat pe care Robert îl notează este să prevenim pe cât posibil, o stare pe care ar putea-o experimenta cel mic. Putem face și un exercițiu cu ajutorul fotografiilor sau al desenelor din cărțile preferate ale acestuia.

Intră pe daddycool.ro și află ce alte sfaturi recomandă Robert pentru a-i învăța pecei mici să identifice și să exprime liber emoțiile.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.