Pentru parinti

Experimente științifice pentru copii pe care le poți face acasă

June 07, 2019

« înapoi la sfaturi

Una dintre cele mai bune modalități de a vă păstra copiii ocupați și pentru a le dezvolta totodată simțul angajamentului este prin a-i implica în experimente științifice care le pot stârni curiozitatea. Uneori experimentele științifice sunt complexe și necesită un număr mare de materiale și instrucțiuni detaliate. Cu toate acestea, există experimente ușor de realizat acasă, care sunt de asemenea distractive și interesante atât pentru copii, cât și pentru adulți. Puteți face proiecte de știință minunate, iar copiii vor fi bucuroși să arate familiei și prietenilor noile descoperiri. Cel mai important lucru constă în faptul că cei mici se vor distra și vor învăța în același timp! Copiii obișnuiesc să rețină mai multe informații atunci când efectuează aceste experimente științifice într-un mediu relaxat (cu supravegherea adulților, desigur). Acum puteți explora lumea științei experimentând cu materiale diferite, dar care vă sunt accesibile. Iată câteva experimente prietenoase pe care vă invitam să le încercați împreună cu copiii:

1. Un balon umflat într-un mod inedit

Pentru a umfla un balon ca prin “magie” aveți nevoie de: un balon, o sticlă, o pâlnie, oțet alb și bicarbonat de sodiu. Se toarnă oțetul în sticlă și 2 linguri de bicarbonat de sodiu în balon. În cele din urmă, așezați balonul pe gâtul sticlei și lăsați sifonul să pătrundă în interior.

Abracadabra! Efectul chimic cauzat de întâlnirea celor două substanțe va umfla instantaneu balonul. Aveți grijă să țineți sticla pentru a preveni căderea acesteia.

2. Zăpadă falsă

Al doilea experiment este fabricarea de zăpadă artificială. Două ingrediente vă vor fi de folos: aproximativ 500g de bicarbonat de sodiu alimentar și spumă de ras. Se toarnă bicarbonatul de sodiu într-un castron. Apoi turnați 3/4 din tubul cu spumă de ras și amestecați bine cu o lingură sau cu mâinile. Voilà, acum aveți un mini Crăciun la voi în casă!

3. Dezoxidarea unei monede

Acesta este un experiment care explică copiilor efectele oxidării asupra obiectelor metalice. Pentru a-l realiza nu trebuie să vă lipsească: o monedă, un pahar transparent, săpun și apă, suc de lămâie, șervețele de șters.

Rugați-vă copilul să spele o monedă cu săpun și apă și să o șteargă la final. Acesta va observa că moneda rămâne murdară. Apoi, lăsați-l să scufunde aceeași monedă în sucul de lămâie timp de aproximativ 5 minute înainte de a o șterge bine pentru a observa că de data aceasta moneda strălucește datorită acidității sucului de lămâie care a îndepărtat stratul de oxidare!

4. Mesaje cu cerneală invizibilă

Este destul de ușor acest experiment. Tot ce trebuie să faceți este să stoarceți sucul de la o lămâie într-un pahar de apă, apoi amestecați bine. Introduceți un bețișor de ureche din bumbac în amestec și folosiți-l pentru a scrie ceva pe bucata de hârtie simplă.

Pentru a citi mesajul, tot ce trebuie să faceți este să țineți hârtia foarte aproape de un bec. Datorită luminii și căldurii emanate de bec, sucul de lămâie de pe hârtie va oxida și va deveni maro, dezvăluind astfel mesajul secret.

Când sucul de lămâie este încălzit, acesta se descompune și eliberează carbon. Odată ce carbonul atinge aerul, acesta oxidează și vă permite să vedeți mesajul atunci când îl țineți la lumină!

Alte substanțe care funcționează în același mod sunt sucul de portocale, mierea, laptele, oțetul și vinul.

5. Un curcubeu cu bicarbonat de sodiu și oțet

Primul pas este sa amestecați toate culorile curcubeului prin adăugarea de coloranți alimentari peste oțet! Puteți crea două rânduri a câte 4-6 recipiente înguste (tip eprubetă) și umpleți-le pe rând cu oțet. Adăugați colorant în oțet și amestecați.

Al doilea pas este să adăugați câteva linguri de bicarbonat de sodiu în celălalt rând de recipiente. Adăugați câteva picături de detergent de vase în fiecare recipient ce conține bicarbonat de sodiu.

Când acidul (oțetul) și baza (praful de copt) se amestecă, ele formează un gaz numit dioxid de carbon. Acest gaz este responsabil de bulele formate pe care cei mici le pot vedea și auzi.

Toate cele trei stări ale materiei sunt prezente: lichid (oțet), solid (bicarbonat de sodiu) și gaz (dioxid de carbon). Atunci când lichidul și solidul se combină, ele formează un gaz.

Odată ce ați explorat experimentul original împreună, copilul dumneavoastră va fi încântat să se joace și să amestece culorile împreună într-un alt vas.

Vă încurajăm să încercați aceste experimente amuzante pe care le-am împărtășit pentru a le demonstra copiilor faptul că învățatul nu trebuie să fie plictisitor și nu trebuie să aibă mereu loc într-o sală de curs. În calitate de părinți avem responsabilitatea să creștem copii inteligenți, respectuoși și mai presus de toate fericiți. Cu aceste 5 jocuri cu experimente pentru copii nu veți petrece doar timp de calitate cu cei dragi, ci veți crea, de asemenea, amintiri prețioase, în timp ce ei vor învăța principii științifice fundamentale.

Va invitam sa cititi si articolul despre activitati pentru copii.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.