Să păstrezi cămara ordonată nu este neapărat ușor, mai ales că, de cele mai multe ori, spațiul este unul îngust. Sunt multe stocuri de gestionat, din categorii diverse (conserve, murături, legume, băuturi, detergenți, instrumente de curățenie, etc.). Prin urmare, organizarea are un grad de dificultate ridicat, însă, Diana Mihăilă ne învață cum să folosim cămara cât mai eficient posibil.
Acestea fiind spuse, suflecă-ți mânecile, trage aer în piept și încarcă-te un ceva răbdare, fiindcă un așa proiect necesită timp. Indiferent de tipul de cămară pe care îl ai (1) integrată în corpurile bucătăriei, (2) anexă a bucătăriei, (3) încăpere distinctă aflate sub scară, lângă garaj sau centrală etc., (4) anexa casei (boxă, beci), 3 mari pași ai de urmat:
Ai nevoie de rafturi libere pentru a putea regândi fluxul.
Profită și vezi dacă ai produse expirate, care au curs ori care și-au pierdut proprietățile din cauza modului de păstrare (ex. prea cald/prea rece/prea umed/ambalaj deteriorat).
Ce îți trebuie cel mai des stă la nivelul mâinii sau în primul corp de lângă ușă; ce are o frecvență mai redusă de întrebuințare poate ocupa colțurile îndepărtate sau polițele superioare, accesibile cu ajutorul scării. Mai ajută și să ai împreună toate cele necesare unei activități clare (ex.: ingrediente pentru prăjituri + tăvi + mixer).
Pentru rafturi, organizarea în trepte este poate cea mai eficientă. Puse de la mic la mare, produsele devin ușor de identificat. Dacă nu ai stocuri prea mari dintr-o categorie, faci câte un șir indian pentru fiecare în parte. În cazul în care ai recipiente de aceeași dimensiune (ex. borcanele de zacuscă sau de gem), integrezi un organizator în scări. În dulapurile cu rafturi practice sunt și dispozitivele în formă de U, ce îți permit să pui pe mai multe niveluri diferite stocuri având centrul liber pentru vizibilitate bună și acces facil.
Coșurile sunt opțiunea pentru un rezultat spectaculos din punct de vedere estetic. Cumpără mai multe de același fel (fie că sunt metalice sau împletite) și vei constata rapid o îmbunătățire a aspectului cămării. Pentru funcționalitate, optează pentru modele cu mâner.
Cutiile și lăzile cu roți sunt potrivite pentru legume, fructe și provizii grele (ex. baxuri cu apă). Pune folie la bază pentru ca pământul sau zeama să nu se scurgă pe podea. Din aceeași categorie sunt și tăvile rotative, ce pot fi întrebuințate pentru a manipula mai ușor proviziile cu greutate ori pe cele foarte variate, dar aparținând unei categorii (ex. sticlele cu sosuri).
Sticlele pot fi depozitate și în sistem piramidal. Nu și cele care pot fermenta ori al căror dop nu se închide etanș. În cazul în care folosești sertare pentru depozitare încearcă să faci cât mai vizibil conținutul (ex. etichetează capacele, pune borcanele culcate, pune pungile în șir indian etc.).