Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proaspete, borș și leuștean). Îți aduce aminte de copilărie, dacă mama sau bunica o făceau. Și acum poți să o faci și tu! Viața de adult vine cu multe responsabilități, dar și cu mici plăceri, cum e cea de a-ți putea găti absolut orice vrei. Hai să vedem mai jos câteva rețete de ciorbițe tocmai bune pentru detoxifierea de după Sărbători:
Ingrediente:
● 1 pui mic (sau 4-5 bucăți de aripi - sunt la ofertă luna aceasta! și pulpe)
● 2 morcovi mari
● 1 ceapă
● 1 ardei gras
● 2 cartofi
● 1 țelină mică
● 2 roșii sau 2 linguri de pastă de tomate
● 1 litru de apă
● Zeama de la două lămâi
● 2 linguri de ulei de floarea soarelui
● 1 legătură de pătrunjel
● Sare și piper după gust
Mod de preparare:
1. Într-o oală mare, pune puiul la fiert în apă cu puțină sare. Lăsă-l să fiarbă aproximativ 30-40 de minute, până când carnea se dă ușor jos de pe oase. Scoate bucățile de carne, dezosează-le și rupe-le în fâșiuțe mici cu ajutorul unei furculițe.
2. În altă oală, adăugă uleiul și legumele tăiate mărunt (morcovul, ardeiul, ceapa, țelina și cartofii). Lasă-le să se călească puțin, amestecând continuu.
3. Adaugă supa de pui, roșiile tăiate cuburi sau pasta de tomate. Lăsă-le la fiert 20-30 de minute până când legumele sunt moi.
4. Pune carnea de pui înapoi în oală și lăsă să mai fiarbă încă 10 minute. Ajustează gustul cu sare și piper.
5. Oprește focul și adăugă zeama de lămâie și pătrunjelul tocat. Servește fierbinte sau rece, după gust, cu smântână! Merge apoi și un desert preparat rapid, de exemplu cu o bucățică de ciocolată de casă.
Pentru cea mai bună ciorbă de legume:
Ingrediente:
● 2 morcovi
● 1 țelină mică
● 1 cartof mare
● 1 ardei gras
● 1 ceapă
● 2 roșii sau 2 linguri de pastă de tomate
● 1 litru de borș
● 1 lingură de ulei de floarea soarelui
● Sare și piper după gust
● 1 legătură de leuștean
Mod de preparare:
1. Curăță și taie legumele în cuburi mici. Într-o oală mare, pune uleiul și călește ceapa tocată mărunt, până devine translucidă.
2. Adaugă morcovul, țelina, cartoful și ardeiul și lăsă-le să se călească câteva minute, apoi adăugă roșiile tăiate sau pasta de tomate.
3. Toarnă apă sau supă de pui peste legume, astfel încât să le acopere complet, și lăsă-le la fiert pentru aproximativ 20 de minute.
4. Când legumele sunt aproape gata, adăugă borșul și lăsă-l să fiarbă încă 10 minute. Dacă nu ai borș, poți înlocui cu zeamă de varză, sau suc de lămâie.
5. Potrivește cu sare și piper și adăugă leușteanul proaspăt. Servește cu pâine proaspătă fără drojdie unsă cu smântână, dacă vă place.
Ingrediente:
● 2 morcovi
● 1 țelină mică
● 2 cartofi
● 1 ardei gras
● 1 ceapă
● 1 dovlecel mic
● 1/2 varză mică
● 1 litru de apă
● 1 litru de borș
● 2 linguri de ulei de floarea soarelui
● 1 lingură de pastă de tomate
● 1 legătură de leuștean
● Sare și piper după gust
Mod de preparare:
1. Taie legumele în cuburi mici. Într-o oală mare, încălzește uleiul și adăugă ceapa tocată fin. Călește-o până devine translucidă.
2. Adăugă morcovii, țelina, dovlecelul, ardeiul și cartofii și lăsă-le câteva minute la călit. Adaugă pasta de tomate și amestecă bine.
3. Toarnă apa și lăs-o să fiarbă aproximativ 30 de minute, până când legumele devin fragede.
4. La final, adăugă varza tăiată fin și borșul și lăsă-le să fiarbă încă 10 minute. Potrivește gustul cu sare și piper.
5. Oprește focul și adăugă leușteanul tocat mărunt. Servește cu o lingură de smântână și pâine prăjită. Poftă bună!
4. Ciorbă de legume arăbescă
Ingrediente:
● 2 morcovi
● 1 țelină mică
● 1 cartof mare
● 1 ceapă
● 2 roșii
● 1 ardei gras
● 2 linguri de pastă de tomate
● 1,5 litri de supă de vită sau apă
● 2 linguri de ulei de măsline
● 1 linguriță de chimen
● 1 linguriță de semințe de coriandru
● 1/2 linguriță de praf de turmeric
● Sucul de la o jumătate de lămâie
● 1 legătură de pătrunjel
● Sare și piper după gust
Mod de preparare:
1. Începe prin a căli ceapa tocată mărunt într-o oală cu ulei de măsline până devine transparentă.
2. Adaugă morcovii, cartofii și țelina tăiate cuburi, și ardeiul gras tăiat fâșii. Călește-le 5-7 minute.
3. Pune roșiile tăiate cuburi și pasta de tomate, amestecând pentru a combina ingredientele.
4. Adaugă supa de vită sau apa, chimenul, coriandrul și turmericul și lasă la fiert timp de 30 de minute, până când legumele sunt fragede.
5. La final, adaugă sucul de lămâie, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt.
6. Lasă să mai fiarbă câteva minute și servește cu pâine prăjită sau cu iaurt grecesc pentru un gust mai cremos.
Spor la gătit!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...
Vezi rețeta completăÎn luna iubirii vă invităm la un desert! Și ca să nu ne complicăm prea mult, hai să facem unul pe care îl știm deja, doar că puțin diferit, mai spect...
Vezi rețeta completăPare simplu să faci o pâine: amesteci făină, apă, drojdie și sare. Și totuși sunt atâtea feluri în care ea poate să iasă: mai bine crescută sau mai...
Vezi rețeta completăCiorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...
Vezi rețeta completă