Conopidă la cuptor

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 0 o conopidă mare (aproximatic 2 kg);
  • 400 gr de smântână cu 12% grăsime
  • 230 gr caÈ™caval
  • 2 ouă
  • 0 o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor
  • 0 o legătură de ceapă verde sau o ceapă albă/roÈ™ie
  • 0 o lingură de parmezan ras
  • 0 Sare È™i piper după gust
Găsește magazinul apropiat

Ingrediente

  • o conopidă mare (aproximatic 2 kg)
  • 400 g de smântână cu 12% grăsime
  • 230 g caÈ™caval
  • 2 ouă
  • o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor
  • o legătură de ceapă verde sau o ceapă albă/roÈ™ie
  • o lingură de parmezan ras
  • sare È™i piper după gust

Cum se face conopida la cuptor

Între timp, se pregătesc restul ingredientelor pentru a găti conopida la cuptor. Se dă drumul la cuptor și se lasă să se încălzească la 180 de grade.

Se taie ceapa mărunt, iar cașcavalul se taie în cubulețe mici. Ouăle se bat bine, iar peste se adaugă smântâna și se amestecă totul până se obține o pastă omogenă. 

Când conopoida a fiert, aceasta se lasă la scurs într-o sită mare timp de 2-3 minute.

Se ia o tavă încăpătoare pentru cuptor, fie tavă din inox specială pentru cuptor 40/32 cm, fie tavă din ceramică pentru cuptor 35/23 cm și se unge bine cu bucata de unt pe toată suprafața.

În vas se pune, pe rând, un strat de conopidă, buchețele mici, o jumătate de lingură de pesmet deasupra, jumătate din cantitatea de cașcaval și ceapă, un sfert din cantitatea de smântână amestecată cu ou, sare și piper, iar deasupra încă un strat de conopidă. Urmezi acești pași până când termini toate ingredientele, iar la final, peste smântâna și oul presărat, adaugi tot parmezanul rămas.

Conpoida cu smântână și ou se pune la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când s-a rumenit suficient de bine la suprafață.

Conopida se servește caldă și este felul principal ideal pentru masa de prânz sau cină în familie.

 

Cum alegi cea mai bună conopidă

Atunci când desfaci conopida în buchețele mici, mugurii tineri sunt și partea comestibilă a legumei. Așadar, pentru a te asigura că leguma este numai bună pentru consum, verifică să nu fie moale și să nu aibă pete la suprafață. De asemenea, conopida nu trebuie să aibă nici frunzele uscate.

 

Beneficiile consumului de conopidă

Un consum regulat de conopidă, fie că vorbim despre rețete cu conopidă la cuptor sau conopidă murată, îi poate oferi organismului surplusul necesar de vitamina B, C, Omega 3, potasiu, fosfor, calciu și antioxidanți. Printre cele mai importante beneficii ale consumului de conopodidă amintim:

  • Consumul de conopidă este benefic pentru o digestie sănătoasă - leguma favorizează digestia deoarece uÈ™urează tranzitul intestinal.
  • Conopida menÈ›ine creierul sănătos - îmbunătățeÈ™te funcÈ›iile cognitive È™i ajută la devoltarea armonioasă a creierului;
  • ÃŽmbunătățeÈ™te activitatea ficatului - conopida ajută la eliminarea toxinelor È™i purifică sângele.
  • ÃŽmbunătățeÈ™te imunitatea - datorită conÈ›inutului ridicat de vitamina C, conopida contribuie activ la îmbunătățirea imunității.

 

Ce alte rețete cu cunopidă mai poți încerca

  • Supă cremă de conopidă;
  • Conopidă pane/sniÈ›ele;
  • ChifteluÈ›e din conopidă;
  • Salată de conopidă;
  • Mâncare de conopidă cu pui la cuptor;
  • Conopidă murată.

 

Conopida este săracă în calorii și poate fi preparată într-o varietate de moduri. Este leguma ideală pentru a fi gătită la aburi sau la cuptor, iar asta o face ideală pentru masa de prânz sau cină. Te așteptăm în magazinele #LaDoiPași pentru ingrediente proaspete și aromate și-ți dorim poftă bună!

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Mascarpone, Ricotta sau Burrata?

Mascarpone este o cremă de brânză fără sare, așa că se poate folosi și la preparate dulci, și sărate. Seamănă cu o smântână, dar este mai grasă,...

Vezi rețeta completă

Ce băuturi și deserturi poți face cu fructul pasiunii

Fructul pasiunii (sau maracuja) este un fruct originar din America de Sud, Maracuja este numele autohton, în limba Tupi (a triburilor indigene din sudul Brazil...

Vezi rețeta completă

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...

Vezi rețeta completă