Cum să faci un pane mai mult ca perfect

Ce este pane-ul și cum se regăsește el în bucătăria internațională

Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este acoperit cu un strat de pesmet, apoi prăjit sau gătit la cuptor. Acest tip de preparat se regăsește în numeroase culturi din întreaga lume: 

În Italia, pane-ul este un element esențial în bucătăria tradițională, cu preparate celebre precum „cotoletta alla milanese”:

LaDoiPasi

În Austria și Germania, schnitzel-ul (pane din carne de vită sau porc) este la mare căutare, iar în Grecia pane-ul este folosit mai ales pentru brânză, măsline sau ardei iuți:

LaDoiPasi

În Japonia, „tonkatsu” este un preparat similar, cu carne de porc acoperită cu pesmet panko:

LaDoiPasi

Falafelul este un alt exemplu delicios de preparat pane, tradițional din Orientul Mijlociu. Aceste chifteluțe crocante la exterior și moi în interior, făcute din năut, sunt perfecte pentru a fi servite ca aperitiv sau într-un sendviș.

Cum se face un pane perfect

Pentru a obține un pane perfect, există câteva secrete: 

- În primul rând, ingredientul principal trebuie să fie uscat bine, astfel încât pesmetul să se lipească eficient.
- Pentru un înveliș mai pufos și crocant putem folosi și făină și ou. Se trece ingredientul prin făină, apoi printr-un ou bătut, iar în final prin pesmet. Este important ca pesmetul să fie de calitate și grunjos, pentru a crea un strat cât mai crocant.
- Un alt secret pentru a obține o crustă perfectă este să se prăjească în ulei bine încins, dar nu excesiv de fierbinte, ca să se poată rumeni uniform, să nu absoarbă prea mult ulei și nici să nu se ardă.
- De asemenea, pentru un pane gătit la cuptor, este recomandat să folosești un strat subțire de ulei atât dedesubt cât și deasupra (folosind un spray cu ulei de măsline).

Rețetă de cașcaval pane la cuptor

Cascavalul pane e pur si simplu de nerefuzat! Cremos la interior si crocant la exterior, sățios și plin de gust, poate fi o varianta foarte amuzantă și pentru copii, care se pot distra întinzându-l:

LaDoiPasi

Ingrediente:

● 200 g cașcaval sau mozzarella
● 2 ouă
● 50 g făină
● 100 g pesmet
● Sare, piper, boia dulce/ chimen, după gust
● 1 lingură ulei de măsline pentru uns tava

Mod de preparare:

1. Taie cașcavalul în felii de aproximativ 1 cm grosime.
2. Pregătește 3 farfurii: una cu făină, una cu ouăle bătute și una cu pesmet.
3. Trece fiecare felie de cașcaval prin făină, apoi prin oul bătut și în final prin pesmet.
4. Așează feliile de cașcaval pane într-o tavă unsă cu ulei de măsline.
5. Coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 10-15 minute sau până când crustele devin aurii și crocante.
6. Servește imediat.

Calorii: Aproximativ 250 kcal per porție (2 felii de cașcaval pane).

Rețetă de șnițel crocant

Șnițelul este unul dintre cele mai des întâlnite preparate pane din Europa, cu o crustă crocantă și un interior fraged. Poate fi de pui, vită sau porc, după gust. Vezi aici o rețetă de pui shanghai și mai jos una de snițel foarte crocant:

LaDoiPasi

Ingrediente:

● 4 felii de carne de pui (sau vită) de aproximativ 150 g fiecare
● 2 ouă
● 50 g făină
● 100 g pesmet panko (sau fulgi de porumb zdrobiți)
● Sare, piper, alte condimente după gust (boia, chimen, rozmarin)
● 2 linguri ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

1. Bate feliile de carne între 2 bucăți de folie alimentară pentru a le subția.
2. Pregătește 3 farfurii: una cu făină, una cu ouă bătute și una cu pesmet panko (sau fulgi de porumb zdrobiți).
3. Trece fiecare felie de carne prin făină, apoi prin ouă și în final prin pesmet panko (sau fulgi de porumb).
4. Într-o tigaie, încinge uleiul la foc mediu-înalt.
5. Prăjește șnițelele timp de aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii și crocante.
6. Scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Calorii: Aproximativ 350 kcal per porție (1 șnițel).

Rețetă de legume deep-fry

Dacă ai prin casă niște mofturoși care nu prea mănâncă legume, poți să le transformi într-un snack crocant și delicios făcându-le pane:

Ingrediente:

● Legume: dovlecel, vânăta, ardei gras, morcov
● 100 g făină
● 1 ou
● 150 g pesmet
● Sare, piper și alte condimente după gust
● Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

1. Taie legumele în felii subțiri sau bastonașe.
2. Pregătește 3 farfurii: una cu făină, una cu oul bătut și una cu pesmet.
3. Trece fiecare legumă prin făină, apoi prin oul bătut și în final prin pesmet.
4. Încinge uleiul într-o tigaie adâncă la foc mediu-înalt.
5. Prăjește legumele în ulei fierbinte până când devin aurii și crocante.
6. Scoate legumele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
7. Servește cu un sos de iaurt cu lămâie și mentă sau un sos de roșii picant.

Calorii: Aproximativ 200 kcal per porție (pentru o porție mică de legume prăjite).

LaDoiPasi

Pe care din rețetele de mai sus ai vrea să o încerci prima? Poftă bună!

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Mâncărică de cartofi ca la bunica

Ai zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potr...

Vezi rețeta completă

Cum să faci un pane mai mult ca perfect

Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...

Vezi rețeta completă

Tort de clătite: Desertul simplu și delicios pentru orice ocazie

În luna iubirii vă invităm la un desert! Și ca să nu ne complicăm prea mult, hai să facem unul pe care îl știm deja, doar că puțin diferit, mai spect...

Vezi rețeta completă

Rețetă simplă de pâine de casă

Pare simplu să faci o pâine: amesteci făină, apă, drojdie și sare. Și totuși sunt atâtea feluri în care ea poate să iasă: mai bine crescută sau mai...

Vezi rețeta completă