Plăcintă de dovleac - rețeta tradițională a toamnei

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 0 Mod de preparare Dovleacul se curăță de coajă, după care miezul obÈ›inut se trece prin răzătoare È™i se obÈ›ine pulpa de dovleac. Se amestecă miezul răzuit cu 150 de gr de unt, apoi se pune totul într-o cratiță È™i se lasă la foc mic, pentru 15 minute, până
  • 450 gr foi de plăcintă
  • 250 gr unt
  • 0 O esență de vanilie sau scorÈ›iÈ™oară, cum preferi
Găsește magazinul apropiat

Dovleacul este alimentul specific toamnei, cu un conținut ridicat de betacaroten, vitamine din complexul B și mulți nutrienți care îmbunătățesc sistemul imunitar în timpul sezonului rece. Consumul regulat de dovleac ajută și la creșterea nivelului de serotonină din corp, hormon cunoscut și ca hormonul fericirii, așa că încă un motiv în plus să consumi și mai multă plăcintă de dovleac. Îți spunem rețeta tradițională de plăcină pe care o poți încerca și tu acasă.

Ingrediente:

  • 1 dovleac
  • 450 g foi de plăcinte
  • 250 g unt
  • Exență de vanilie sau scorÈ›iÈ™oară

 

Mod de preparare

Dovleacul se curăță de coajă, după care miezul obținut se trece prin răzătoare și se obține pulpa de dovleac. Se amestecă miezul răzuit cu 150 de gr de unt, apoi se pune totul într-o cratiță și se lasă la foc mic, pentru 15 minute, până când se înmoaie. Se adaugă și esența de vanilie sau puțină scorțișoară în timpul fierberii. Când a trecut timpul, compoziția se lasă să se răcească.

Între timp, se topește restul de unt, după care se lasă să se răcească, deoarece va fi de folos pentru a unge foile de plăcintă.

Într-o tavă pentru cuptor de dimensiuni medii, 41x31 cm, se pune foaie de copt și se începe montarea foilor de plăcintă. Se așează prima foaie de plăcintă, tapetată în prealabil cu unt, peste care se mai adaugă încă două foi de plăcintă, apoi se pune compoziția de dovleac copt.

Adaugă restul de foi de plăcintă rămase, pliază capetele, după care rulează foile de plăcintă. Unge ruloul obținut cu unt și pune tava cu plăcintă de dovleac la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, timp de 30 - 35 de minute.

Scoate plăcinta din cuptor și las-o să se răcească, după care o poți pudra cu zahăr pudră.

Tipuri de dovleac bun pentru plăcintă

Principalele soiuri comestibile de dovleac sunt:

 

  • Dovleacul plăcintar care se deosebeÈ™te după forma lunguiață. Are un gust dulce È™i este ideal pentru plăcinte sau alte deserturi cu dovleac. Acest soi de dovleac este cultivat cel mai des în România.

 

  • Dovleacul american care se deosebeÈ™te după forma rotundă È™i turtită la capete. Acest tip de dovleac este comestibil È™i este folosit adesea pentru supe de dovleac È™i alte reÈ›ete. Acest soi este foarte întâlnit peste Ocean, ba chiar este foarte întâlnit pentru sărbătoarea de Halloween.

 

Trucuri care te ajută să faci cea mai bună plăcintă de dovleac

Dovleacul poate fi lăsat în bucăți mai mari, nu este obligatoriu să fie răzuit sau tocat mărunt pentru plăcintă. Cu cât bucățile de dovleac sunt mai mari, cu atât se va simți un gust mai intens în plăcintă.

Un zahăr brun folosit în plăcintă îi va da acesteia un gust mai intens și o textură mult mai densă umpluturii.

Folosește întotdeauna mirodenii, deoarece acestea dau un gust mult mai bun preparatului. Vanilia, scorțișoara și nucșoara sunt cele mai recomandate mirodenii pentru plăcinta de dovleac.

Înainte de a pune plăcinta la cuptor, asigură-te că acesta a fost bine încălzit în prealabil. Cuptorul trebuie să atingă temperatura ideală înainte, deoarece acest lucru ajută la o coacere corectă a preparatului.

Când vrei să faci cea mai bună rețetă de plăcintă de dovleac, nu uita că toate ingredientele proaspete le găsești #LaDoiPași de tine. Te așteptăm în magazine și întotdeauna te îndrumăm pentru a face cele mai bune alegeri. Poftă bună!

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Ciorbă de legume de iarnă

Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...

Vezi rețeta completă

Gogoși umplute: cum să faci gogoși rapid și sănătos

Gogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ale...

Vezi rețeta completă

Aperitive rapide: Chipsuri, tortilla și crochete

Uneori avem chef de ceva rapid È™i delicios de ronțăit, dar È™i special, să ne facă ziua mai bună. Sau poate vrem să pregătim ceva pentru o masă festivÄ...

Vezi rețeta completă

Piftia de Crăciun. Toate secretele răciturilor de porc, pasăre și legume

Crăciunul nu ar fi același fără delicioasa piftie, starul meselor de Sărbători, alături de salata de boeuf și cozonac. De la tradiționalele răcituri d...

Vezi rețeta completă