Rețetă clătite de post

Icon porții

Alege numarul de persoane pentru care vrei sa pregatesti aceasta reteta si iti calculam ingredientele

Icon minus 1 Icon plus Calculeaza

Pentru calcularea cantitatii, trebuie sa aveti cel putin o portie adaugata.

Ingrediente:

  1. 250 gr Făină albă
  2. 500 ml Apa minerală
  3. 1 linguriţă Zahăr
  4. 1 plic Zahăr vanilat
  5. 1 linguriţă Sare
  6. 2 lingură Ulei pentru prăjit
  7. 1 Coaja de lămâie sau portocală
  8. 1 Esență de vanilie

Mod de preparare clătite pufoase de post:

  1. Se pune făina într-un castron sau într-un bol de plastic, se adaugă zahărul, pliculețul de zahăr vanilat și lingurița de sare și se amestecă bine. Apoi urmează ingredientele lichide pentru rețeta de clătite de post: cele 3 linguri de ulei și apă minerală, turnată puțin câte puțin. E nevoie de mișcări circulare pentru a amesteca compoziția, folosind un tel cu formă de pară, cel mai potrivit pentru acest mix de clătite pufoase de post. Evită formarea cocoloașelor și amestecă încontinuu pentru a obține un aluat omogen, cu o consistență fluidă, asemănătoare celui de smântână grasă.
  2. Când toate ingredientele sunt amestecate bine, adaugă esență de vanilie și coaja de lâmăie sau portocale rasă. Aceastea aduc un plus de aromă și savoare desertului de post. 
  3. Următorul pas pentru această rețetă de clătite de post este pregătirea tigăii. Pune o picătură de ulei într-o tigaie din teflon sau ceramică (trebuie să fie antiaderentă) și pune-o pe aragaz. Portivește focul cât să nu se încingă prea tare tigaia (influențează foarte mult coacerea și gustul clătitelor). După ce te asiguri că uleiul este răspândit pe toată suprafață tigăii, poți lua primul polonic din amestecul de clătite de post. Toarnă-l pe tot și învârte puțin tigaia pentru a-l distribui uniform. Nu întoarce clătita de post până nu se coace bine pe prima parte. 
  4. Poți folosi un cuțit fără zimți sau o linguriță pentru a ridica foarte puțin o părticică din clătită - observă cu atenție (fără a îndoi sau rupe preparatul) dacă s-a rumenit, după care poți mișcă tigaia pentru a o întoarce. Folosește mișcări rapide și observă cu atenție dacă se coace la fel de frumos și pe cealaltă parte. 
  5. Pregătește o farfurie mare, întinsă, pentru a pune toate clătitele pufoase de post. Răstoarnă prima clătită și pregătește o altă linguriță de ulei pentru a unge tigaia.  Multe gospodine mai apelează la un truc pentru realizarea de clătite pufoase de post - șervețele de hârtie. Poți realiza un fel de ”pensulă” pentru a întinde puțin ulei în tigaie, astfel eviți folosirea în exces a acestuia. În rețeta de clătite de post e important să menții tigaia la un foc mic spre mediu și să nu utilizezi prea mult ulei. După ce ai uns tigaia, urmează cel de-al doilea polonic din compoziția de clătite de post pufoase. Repetă pașii de mai sus și pune fiecare clătită, una peste alta, pe o farfurie întinsă. Astfel le vei păstra pe toate la un loc și le vei menține și calde. 
  6. Ultimul pas în rețeta de clătite de post este umplutura. Fie că îți place gemul de căpșuni, vișine, dulceață de caise sau dorești clătite pufoase de post cât mai simple, cu miere și nucă, apelează la topingul preferat și bucură-te de un desert simplu dar extrem de savuros.

 

Poftă bună!