Rețetă clatite de post

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 250 gr Făină albă
  • 500 ml Apa minerală
  • 1 linguriţă Zahăr
  • 1 plic Zahăr vanilat
  • 1 linguriţă Sare
  • 2 lingură Ulei pentru prăjit
  • 1 Coaja de lămâie sau portocală
  • 1 Esență de vanilie
Găsește magazinul apropiat

Mod de preparare clatite de post pufoase:

  1. Se pune făina într-un castron sau într-un bol de plastic, se adaugă zahărul, pliculețul de zahăr vanilat și lingurița de sare și se amestecă bine. Apoi urmează ingredientele lichide pentru rețeta de clătite de post: cele 3 linguri de ulei și apă minerală, turnată puțin câte puțin. E nevoie de mișcări circulare pentru a amesteca compoziția, folosind un tel cu formă de pară, cel mai potrivit pentru acest mix de clătite pufoase de post. Evită formarea cocoloașelor și amestecă încontinuu pentru a obține un aluat omogen, cu o consistență fluidă, asemănătoare celui de smântână grasă.
  2. Când toate ingredientele sunt amestecate bine, adaugă esență de vanilie și coaja de lâmăie sau portocale rasă. Aceastea aduc un plus de aromă și savoare desertului de post. 
  3. Următorul pas pentru această rețetă de clătite de post este pregătirea tigăii. Pune o picătură de ulei într-o tigaie din teflon sau ceramică (trebuie să fie antiaderentă) și pune-o pe aragaz. Portivește focul cât să nu se încingă prea tare tigaia (influențează foarte mult coacerea și gustul clătitelor). După ce te asiguri că uleiul este răspândit pe toată suprafață tigăii, poți lua primul polonic din amestecul de clătite de post. Toarnă-l pe tot și învârte puțin tigaia pentru a-l distribui uniform. Nu întoarce clătita de post până nu se coace bine pe prima parte. 
  4. Poți folosi un cuțit fără zimți sau o linguriță pentru a ridica foarte puțin o părticică din clătită - observă cu atenție (fără a îndoi sau rupe preparatul) dacă s-a rumenit, după care poți mișcă tigaia pentru a o întoarce. Folosește mișcări rapide și observă cu atenție dacă se coace la fel de frumos și pe cealaltă parte. 
  5. Pregătește o farfurie mare, întinsă, pentru a pune toate clătitele pufoase de post. Răstoarnă prima clătită și pregătește o altă linguriță de ulei pentru a unge tigaia.  Multe gospodine mai apelează la un truc pentru realizarea de clătite pufoase de post - șervețele de hârtie. Poți realiza un fel de ”pensulă” pentru a întinde puțin ulei în tigaie, astfel eviți folosirea în exces a acestuia. În rețeta de clătite de post e important să menții tigaia la un foc mic spre mediu și să nu utilizezi prea mult ulei. După ce ai uns tigaia, urmează cel de-al doilea polonic din compoziția de clătite de post pufoase. Repetă pașii de mai sus și pune fiecare clătită, una peste alta, pe o farfurie întinsă. Astfel le vei păstra pe toate la un loc și le vei menține și calde. 
  6. Ultimul pas în rețeta de clătite de post este umplutura. Fie că îți place gemul de căpșuni, vișine, dulceață de caise sau dorești clătite pufoase de post cât mai simple, cu miere și nucă, apelează la topingul preferat și bucură-te de un desert simplu dar extrem de savuros.

 

Poftă bună!

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Orez cu pui: românesc, italienesc, indian, arăbesc și chinezesc

Poate ați văzut în magazinele LaDoiPași mai multe tipuri de orez și v-ați întrebat la ce ar fi bun fiecare: cu bobul lung, scurt, mare, mic, Jasmine, să...

Vezi rețeta completă

Cartofi gratinați la cuptor

Cartofii sunt, poate, printre cele mai versatile ingrediente. Putem face cartofi prăjiți, piure, fierți cu unt, la cuptor în coajă, cu smântână, putem s...

Vezi rețeta completă

Checul: de la aperitiv la desert

Checul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...

Vezi rețeta completă

Cum să faci pască fără aluat

Se apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...

Vezi rețeta completă