Ucenic
Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Cu denumirea științifică Armillaria mellea, ciupercile cunoscute în popor ca ghebe, ghebe cu inel, ghebe tomnatice, ghebe de miere sau regional, opintici, popenchi și popinci de toamnă, sunt iubite de români pentru că le găsim în pădurile din România, iar gustul lor deosebit și textura lor specială, fină și gelatinoasă, ne duc cu gândul la copilărie.
Frumoasele ghebe, pe care le găsim în buchete bogate, cresc în România în pădurile de foioase, conifere și molizi, pe trunchiuri de copaci vii sau chiar în putrefacție. Le putem culege din septembrie și până în noiembrie târziu, iar pentru a ne bucura de gustul lor pe tot parcursul anului, le putem conserva și păstra în cămară.
Vă propunem o rețetă simplă pentru conservarea ghebelor, în doi pași:
Pasul 1 - Sterilizarea borcanele și a capacelor
Pregătirea borcanelor este un pas important în procesul de conservare și nu poate fi omis. Fie că sunt noi sau reciclate, borcanele și capacele acestora vor trebui sterilizate înainte de utilizare pentru o îndepărtare optimă a microorganismelor. Acest proces ne va asigura o conservare perfectă, fără riscul de apariție a mucegaiului.
După ce borcanele au fost spălate cu apă caldă și detergent de vase, și clătite bine în mai multe ape, borcanele și capacele se pot steriliza fie prin fierbere, fie la cuptor, astfel:
Prin fierbere – borcanele și capacele se așează într-o oală tapetată cu prosoape sau ziare și se lasă la fiert pe aragaz. De la momentului atingerii punctului de clocot, borcanele se mai lasă încă 30 de minute. Lăsați-le să se răcească în oală, după care se vor șterge pe exterior cu un prosop curat.
La cuptor - Temperatură optimă de sterilizare este între 105-110 grade. Borcanele și capacele se pun pe o tavă cu gura în sus și se așează în cuptorul rece. Porniți cuptorul electric la 150 grade, respectiv cel pe gaz la trapta cea mai mica. După aprox. 15 minute, când apa de pe borcane începe să sfârâie, mai lăsați un minut, după care puteți să opriți cuptorul și să deschideți ușa acestuia pentru o răcire treptată a borcanelor. Cuptorul nu va avea timp să atingă temperatura de 150 de grade, ci temperatura potrivită sterilizării, menționată mai sus.
Pasul 2 - Conservarea
Ghebele se spală una câte una sub jet de apă, curățându-le bine de pământ și resturi de iarbă, iar cu un cuțit îndepărtați capetele inferioare ale codițelor.
Într-o oală potrivită pentru cantitatea pe care o aveți, puneți ciupercile în apă cât să le cuprindă și adăugați câte o lingură de sare la kilogramul de ghebe. Puneți-le la fiert. De la punctul de fierbere, acestea se vor lăsa pe foc încă 20-30 de minute.
După ce acestea s-au răcit, se vor așeza în borcane îngrămădite. Turnați zeama în care au fiert peste ele, dar nu într-o cantitate mare, ci doar cât să umple golurile dintre ele.
Borcanele se închid și se pun la bain-marie pentru încă 30 de minute după atingerea punctului de fierbere. Borcanele se lasă să se răcească în apa în care au fiert, iar apoi se șterg de apă și se duc direct în cămară.
Rețeta în doi pași este gata iar LaDoiPași îți urează poftă bună!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Cum se face mai răcoare, cum ne gândim că vine iarna! Dar nu e nimic, ne putem pregăti din timp: scoatem hainele groase, pantofii și cizmele, punem bine sa...
Vezi rețeta completăCând ai poftă de ceva dulce, dar nu vrei să stai în căldura din bucătărie, deserturile fără coacere sunt o idee excelentă! Există rețete rapide, uș...
Vezi rețeta completăFructele de mare ne inspiră de obicei o vacanță la mare, un restaurant italienesc, sau grecesc, un apus de soare și un pahar de vin alb, în compania cuiva ...
Vezi rețeta completăVara este așa de cald că nu prea ne vine să mâncăm prea mult și nici să stăm prea mult în bucătărie. De aceea, ne-am gândit să venim în întâmpin...
Vezi rețeta completă