Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Pentru început, se cerne făina într-un vas mare. Separat, într-un bol se amestecă È™i se freacă drojdia cu două linguriÈ›e de zahăr, până se topeÈ™te. GălbenuÈ™urile se bat cu restul de zahăr È™i cu sarea, până când obÈ›ii un amestec omogen. Când se omogenizează, peste gălbenuÈ™uri se adaugă È™i laptele călduÈ›, se amestecă È™i se adaugă È™i drojdia activă.
Ingredientele umede se adaugă peste făină, È™i se adaugă È™i coaja rasă de lămâie. Totul se amestecă bine, până când se formează un aluat, peste care se adaugă untul topit È™i se continuă frământarea, până când aluatul este moale, asemenea aluatului de cozonac.
Acum, aluatul de pască se modelează în formă de bilă È™i se lasă să crească pentru o oră, o oră È™i jumătate într-un vas uns cu puÈ›in ulei.
Între timp, pregăteÈ™te umplutura pentru pască. Stafidele se pun într-un bol cu romul sau lichiorul, pentru a se hidrata. Brânza de vaci trebuie bine scursă de zer, după care se dă prin sită È™i peste ea se adaugă restul ingredientelor È™i se amestecă bine până când se obÈ›ine o umplutură cremoasă.
După ce aluatul de pască a crescut, acum se taie în două bucăți mici, cât mărimea unei mingi de tenis. Cu restul de aluat rămas, vei forma bordura, împletitura.
Cum faci împletitura? Se modelează câteva suluri perfect rotunde, lungi de aproximativ 70 de cm, câte suluri vrei să împleteÈ™ti: poÈ›i face din 2, 3 sau 5 suluri, apoi se împletesc. La final, acestea se răsucesc în formă de coroniță.
Acum, pe o tavă de copt, pe care ai acoperit-o cu hârtie de copt (26 de cm sau mai mare, cum doreÈ™ti) se aplatizează una dintre bucățile de aluat È™i se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de 22-23 de cm. Se aÈ™ează È™i bordura de jur împrejur È™i se presară totul bine cu degetele.
Pasca se acoperă cu un șervețel umed ori prosop din material textil și se lasă să crească.
În acest timp, porneÈ™te cuptorul la 180 de grade Celsius.
E timpul să pregătești bucata de aluat care ți-a mai rămas. Din aluat se modelează două suluri egale și se formează crucea pe care, ulterior, o vei așeza deasupra umpluturii.
Se pune umplutura la mijlocul aluatului, după ce acesta a crescut, se unge bordura cu un gălbenușul bătut cu apă și se pune la cuptor.
Pasca se coace pentru 25-30 de minute, până când umplutura devine fermă, iar apoi se aÈ™ează deasupra aluatul în formă de cruce, uns È™i el cu aluat. Se mai lasă totul la cuptor pentru 50 de minute. ReÈ›eta de pască este gata!
Nu este deloc dificil să faci pască, mai ales dacă È›ii cont de paÈ™ii esenÈ›iali È™i pregăteÈ™ti ingredientele aÈ™a cum este nevoie. Mai jos, îÈ›i prezentăm două dintre cele mai pregătite reÈ›ete de pască din casele românilor. Notează ingredientele È™i pregăteÈ™te reÈ›eta de Pască pentru masa de PaÈ™te.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru 8-10 porții de pască cu ciocolată:
Drojdia se dizolvă în puÈ›in lapte călduÈ› È™i cu zahăr. Într-un bol se amestecă 3-4 linguri de făină cu puÈ›in lapte clocotit, se amestecă pentru a evita formarea cocoloaÈ™elor, iar peste se adaugă drojdia pregătită mai sus. Vasul se acoperă cu un È™erveÈ›el È™i se pune într-un loc cald, la dospit.
Între timp, se freacă gălbenuÈ™urile cu sare, se adaugă È™i zahărul È™i se amestecă până se obÈ›ine o compoziÈ›ie cremoasă.
Cum drojdia cu făina au crescut, se toarnă peste restul de făină, se amestecă gălbenușurile, puțin lapte călduț și albușurile pe care le-ai bătut spumă.
Acum se frământă tot aluatul È™i, treptat, se adaugă uleiul, untul topit È™i romul. După ce ai frământat aluatul, acesta se aÈ™ează într-un vas, la cald, È™i se lasă la dospit pentru o oră
Se pregăteÈ™te tava de copt, o formă rotundă pentru cuptor de dimensiuni medii (26cm), care se unge cu unt, peste care se întinde foaia de aluat.
Se amestecă într-un vas laptele, ouăle, zahărul È™i totul se pune pe foc. Treptat, se adaugă ciocolata topită, făina, vanilia, laptele È™i cacaua. Se amestecă în continuu compoziÈ›ia, până aceasta se îngroașă.
Când compoziÈ›ia este suficient de groasă, se toarnă peste aluatul de pască din tavă È™i deasupra de pot presăra nuci sau migdale mărunÈ›ite.
Aluatul se unge cu puțin albuș și tava cu pască se pune la cuptor pentru 40 de minute, la 180 - 190 de grade Celsius.
Când pasca este făcută, poÈ›i încerca testul scobitorii, se lasă să se răcească, după care se scoate din formă. Se poate presăra zahăr pudră deasupra.
Două reÈ›ete delicioase de pască pe care le poÈ›i încerca în acest an pentru masa de PaÈ™te în familie. Nu uita, toate ingredientele proaspete le găseÈ™ti la magazinul de lângă casă, #LaDoiPaÈ™i!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...
Vezi rețeta completăGogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ale...
Vezi reÈ›eta completăUneori avem chef de ceva rapid È™i delicios de ronțăit, dar È™i special, să ne facă ziua mai bună. Sau poate vrem să pregătim ceva pentru o masă festivÄ...
Vezi rețeta completăCrăciunul nu ar fi același fără delicioasa piftie, starul meselor de Sărbători, alături de salata de boeuf și cozonac. De la tradiționalele răcituri d...
Vezi rețeta completă