Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Pentru început, se cerne făina într-un vas mare. Separat, într-un bol se amestecă și se freacă drojdia cu două lingurițe de zahăr, până se topește. Gălbenușurile se bat cu restul de zahăr și cu sarea, până când obții un amestec omogen. Când se omogenizează, peste gălbenușuri se adaugă și laptele călduț, se amestecă și se adaugă și drojdia activă.
Ingredientele umede se adaugă peste făină, și se adaugă și coaja rasă de lămâie. Totul se amestecă bine, până când se formează un aluat, peste care se adaugă untul topit și se continuă frământarea, până când aluatul este moale, asemenea aluatului de cozonac.
Acum, aluatul de pască se modelează în formă de bilă și se lasă să crească pentru o oră, o oră și jumătate într-un vas uns cu puțin ulei.
Între timp, pregătește umplutura pentru pască. Stafidele se pun într-un bol cu romul sau lichiorul, pentru a se hidrata. Brânza de vaci trebuie bine scursă de zer, după care se dă prin sită și peste ea se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine până când se obține o umplutură cremoasă.
După ce aluatul de pască a crescut, acum se taie în două bucăți mici, cât mărimea unei mingi de tenis. Cu restul de aluat rămas, vei forma bordura, împletitura.
Cum faci împletitura? Se modelează câteva suluri perfect rotunde, lungi de aproximativ 70 de cm, câte suluri vrei să împletești: poți face din 2, 3 sau 5 suluri, apoi se împletesc. La final, acestea se răsucesc în formă de coroniță.
Acum, pe o tavă de copt, pe care ai acoperit-o cu hârtie de copt (26 de cm sau mai mare, cum dorești) se aplatizează una dintre bucățile de aluat și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de 22-23 de cm. Se așează și bordura de jur împrejur și se presară totul bine cu degetele.
Pasca se acoperă cu un șervețel umed ori prosop din material textil și se lasă să crească.
În acest timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
E timpul să pregătești bucata de aluat care ți-a mai rămas. Din aluat se modelează două suluri egale și se formează crucea pe care, ulterior, o vei așeza deasupra umpluturii.
Se pune umplutura la mijlocul aluatului, după ce acesta a crescut, se unge bordura cu un gălbenușul bătut cu apă și se pune la cuptor.
Pasca se coace pentru 25-30 de minute, până când umplutura devine fermă, iar apoi se așează deasupra aluatul în formă de cruce, uns și el cu aluat. Se mai lasă totul la cuptor pentru 50 de minute. Rețeta de pască este gata!
Nu este deloc dificil să faci pască, mai ales dacă ții cont de pașii esențiali și pregătești ingredientele așa cum este nevoie. Mai jos, îți prezentăm două dintre cele mai pregătite rețete de pască din casele românilor. Notează ingredientele și pregătește rețeta de Pască pentru masa de Paște.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru 8-10 porții de pască cu ciocolată:
Drojdia se dizolvă în puțin lapte călduț și cu zahăr. Într-un bol se amestecă 3-4 linguri de făină cu puțin lapte clocotit, se amestecă pentru a evita formarea cocoloașelor, iar peste se adaugă drojdia pregătită mai sus. Vasul se acoperă cu un șervețel și se pune într-un loc cald, la dospit.
Între timp, se freacă gălbenușurile cu sare, se adaugă și zahărul și se amestecă până se obține o compoziție cremoasă.
Cum drojdia cu făina au crescut, se toarnă peste restul de făină, se amestecă gălbenușurile, puțin lapte călduț și albușurile pe care le-ai bătut spumă.
Acum se frământă tot aluatul și, treptat, se adaugă uleiul, untul topit și romul. După ce ai frământat aluatul, acesta se așează într-un vas, la cald, și se lasă la dospit pentru o oră
Se pregătește tava de copt, o formă rotundă pentru cuptor de dimensiuni medii (26cm), care se unge cu unt, peste care se întinde foaia de aluat.
Se amestecă într-un vas laptele, ouăle, zahărul și totul se pune pe foc. Treptat, se adaugă ciocolata topită, făina, vanilia, laptele și cacaua. Se amestecă în continuu compoziția, până aceasta se îngroașă.
Când compoziția este suficient de groasă, se toarnă peste aluatul de pască din tavă și deasupra de pot presăra nuci sau migdale mărunțite.
Aluatul se unge cu puțin albuș și tava cu pască se pune la cuptor pentru 40 de minute, la 180 - 190 de grade Celsius.
Când pasca este făcută, poți încerca testul scobitorii, se lasă să se răcească, după care se scoate din formă. Se poate presăra zahăr pudră deasupra.
Două rețete delicioase de pască pe care le poți încerca în acest an pentru masa de Paște în familie. Nu uita, toate ingredientele proaspete le găsești la magazinul de lângă casă, #LaDoiPași!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Fasolea este unul dintre cele mai vechi alimente cultivate, având o istorie de mii de ani. Provenind din diferite colțuri ale lumii, ea e prezentă în aproap...
Vezi rețeta completăCum se face mai răcoare, cum ne gândim că vine iarna! Dar nu e nimic, ne putem pregăti din timp: scoatem hainele groase, pantofii și cizmele, punem bine sa...
Vezi rețeta completăCând ai poftă de ceva dulce, dar nu vrei să stai în căldura din bucătărie, deserturile fără coacere sunt o idee excelentă! Există rețete rapide, uș...
Vezi rețeta completăFructele de mare ne inspiră de obicei o vacanță la mare, un restaurant italienesc, sau grecesc, un apus de soare și un pahar de vin alb, în compania cuiva ...
Vezi rețeta completă