sticker icon

Bucătar amator

rating star rating star

Rețetă simplă pentru piftie, răcitură fără gelatină

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 3 picioare de porc
  • 1 ciolan de porc (crud)
  • 2 limbi de porc
  • 2 urechi de porc
  • 3 linguriţă sare
  • 1 lingură boabe de piper
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 3 oase de vită (opțional)
Găsește magazinul apropiat

Ingrediente:

 

  • 3 picioare de porc
  • 1 buc ciolan de porc (crud)
  • 2 limbi de porc
  • 2 urechi de porc
  • 3 lingurițe de sare
  • 1 lingură boabe de piper
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 2 oase de vită (opțional)

 

Mod de preparare

  • Se curăță cu apă rece toate bucățile de carne, asigurându-ne că sunt lipsite de păr sau grăsimi nedorite. Acestea trebuie să fie perfect curate la sfârșitul acestei etape. Se poate folosi o perie sau un cuțit pentru a freca murdăria de pe șorici.

  • După curățare bucățile de carne se vor lăsa în apă rece aproximativ 30 de minute pentru a se scurge restul de sânge rămas în ele.

  • Se vor pune la fiert picioarele de porc, ciolanul, limba, urechile de porc și oasele de vită (opțional) astfel încât să fie acoperite cu apă complet, având aproximativ 6 cm deasupra acestora.

  • Alături de acestea vom pune sarea, piperul și jumătate din usturoi făcut în prealabil pastă sau mujdei tradițional (usturoi, apă și sare).

  • După ce apa a fost spumată se vor acoperi cu capac și se vor fierbe la foc mic, aproximativ 4 ore.

  • La sfârșit vom adăuga restul de usturoi pisat și se amestecă. La 5-10 minute se potrivește de gust cu sare.

  • Ulterior se asamblează piftia sau răcitura în vase (de preferat castroane) astfel:

    • Se alege carnea macră de pe oase sau orice altă parte preferată din bucățile fierte și se așază în castroanele dorite.

    • Separat se toarnă într-un alt vas zeama de la răcitură trecută printr-o sită cu tifon.

    • Zeama limpede se toarnă cu grijă peste carnea din castroane.

  • Se lasă la răcit pe masă și ulterior la rece (balcon, cămară, frigider). Această etapă durează câteva ore, până când preparatul este închegat.

  • Se servește rece!

Se serveste rece, este delicioasa!

Pofta buna!

Cu gândul la piftia din copilărie ți-am pregătit o rețetă.

Salată de paste

Pentru zilele în care nu ai timp să gătești ceva laborios, avem soluția! Salata de paste este un preparat pentru întreaga familie, ușor de realizat, gust...

Vezi rețeta completă

Toast rapid pentru un mic dejun delicios

Savurează un mic dejun rapid, delicios, și hrănitor. Ai nevoie doar de câteva ingrediente proaspete și o pâine bună și gustoasă!

Vezi rețeta completă

Ouă în Purgatoriu - rețetă napoletană cu roșii și ouă

Ouă în Purgatoriu este o rețetă apetisantă, economică și foarte ușor de gătit. Având origini antice napoletane, acest preparat este foarte iubit în t...

Vezi rețeta completă

Pui întreg la cuptor cu legume și rozmarin

Este atât de simplu să gătești un pui întreg la cuptor! Folosește cu încredere rămurele de rozmarin, usturoi și lămâie pentru un preparat sofisticat,...

Vezi rețeta completă