Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Carnea de oaie dezosată se porționează, se fasonează și se curăță bine de pielițe. Între timp pregătim un amestec de condimente format din: sare, piper, boia iute și boia dulce și cimbru. Amestecul se presară în strat uniform pe toată suprafața cărnii. Ulterior, se prepară un mujdei din 5-6 căței de usturoi diluat cu vin alb și se stropește carnea cu ajutorul unui mănunchi de crenguțe din cimbru.
Carnea de oaie bine condimentată se împachetează strâns și se așează într-un vas încăpător, după care se depozitează la loc răcoros (chiar și în frigider) pentru 3-5 zile. După aceste zile de maturare, carnea se scoate și se lasă afară la aer pentru 1-2 zile.
Atenție! Trebuie păstrată într-un loc sigur, fără praf, insecte sau alte mirosuri.
După ce a fost păstrată la rece, carnea se afumă la fum rece, dar fumul nu trebuie să bată direct pe carne.
Pastrama de oaie crudă ori afumată se poate păstra la frigider și se poate consuma ca atare, drept aperitiv, sub formă de ruladă ori pe grătar.
Rețetă pastramă de oaie - pastramă cu baiț
Pastrama de oaie, preparatul ideal pentru un prânz copios, se face și acum după rețeta veche, tradițională, care nu și-a schimbat deloc gustul ori savoarea. Deloc complicat de gătit, pastrama de oaie necesită doar răbdare și timp de pregătire. Mai jos îți spunem cum să prepari pastramă de oaie la tine acasă după cele două metode clasice: pastramă de oaie uscată și pastramă de oaie cu baiț.
Secretul, pentru a pregăti cea mai bună pastramă de oaie, este să folosești carne de la oile sterpe, tineretul ovin crescut de aproximativ un an de zile.
De asemenea, pentru rețeta tradițională de pastramă de oaie, se jupoaie și întâi se taie oaie, se scot organele interne și se atârnă la rece, de preferabil într-o cameră frigorifică, acolo unde se lasă pentru o zi și o noapte, ca să se întărească.
Dacă nu vrei să cumperi o cantitate mare de carne de oaie, pe care ulterior să o depozitezi în lada frigorifică, poți pregăti pastramă de oaie doar din anumite zone porționate de carne și anume:
Așadar, să începem prepararea rețetei de pastramă de oaie.
Carnea de oaie se taie și se dezosează. Între timp, se pregătește baițul în care urmează să se păstreze pastrama de oaie.
Pentru baiț se folosesc 3-4 litri de vin alb, 6-7 căpățâni de usturoi și toate condimentele. Se mai adaugă și apă dacă este necesar. Pastrama de oaie se adaugă în baițul obținut, acolo unde se păstrează pentru 7-10 zile la loc răcoros, dar se amestecă și se întoarce de pe o parte pe alta din când în când. Pastrama de oaie trebuie să stea acoperită în baiț.
După zilele de maturare, pastrame de oaie se scoate din baiț și se lasă la zvântat pentru 1-2 zile, după care se afumă la rece, dar fără ca fumul să bată direct pe carne.
Pastrama de oaie este gata. Se păstrează la rece!
Ambele metode de pastramă de oaie pot fi ulterior pregătite pe grătar, deoarece carnea devine fragedă și aromată.
Pastrama de oaie poate fi consumată împreună cu o porție de leguma la grătar, cartofi la cuptor sau salată de murături asortate!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Biscuiții lui Moș Crăciun au devenit o tradiție și în casele multor români, dar și o bucurie pe care o împărtășim cu cei mici. Pe lângă distracț...
Vezi rețeta completăPentru zilele în care nu ai timp să gătești ceva laborios, avem soluția! Salata de paste este un preparat pentru întreaga familie, ușor de realizat, gust...
Vezi rețeta completăSavurează un mic dejun rapid, delicios, și hrănitor. Ai nevoie doar de câteva ingrediente proaspete și o pâine bună și gustoasă!
Vezi rețeta completăOuă în Purgatoriu este o rețetă apetisantă, economică și foarte ușor de gătit. Având origini antice napoletane, acest preparat este foarte iubit în t...
Vezi rețeta completă