Rețete de post cu cartofi și praz

 

 

Astăzi gătim! Și pentru că este perioada postului - indiferent dacă îl ținem sau nu, este o ocazie bună să pregătim ceva ușor, delicios și vegetarian. Așa că ne-am gândit la combinația de cartofi și praz, fiindcă cele două vedete de astăzi merg foarte bine împreună! Prazul este dulce și moale, iar cartoful conferă consistență. Prin urmare, vă propunem o supă cremă și o budincuță care poate reprezenta cu succes felul principal de la prânz sau cină.

 

Supă cremă de praz cu cartofi


Pentru supa cremă ai nevoie de:

- 2 tulpini de praz mare sau 4 mai mici
- 6 cartofi mai mari
- 1 morcov, 1 pătrunjel / păstârnac, 1 țelină mică
- 2 ardei capia și 2 roșii potrivite
- 1 căpățână de usturoi
- 50g unt Fine Life cu 82% grăsime
- puțin ulei de măsline sau de care aveți în casă
- câteva linguri de smântână pentru gătit (după gust)
- sare, piper, alte condimente (boia, chimen, rozmarin)

Mai întâi se pun la fiert cartofii curățați de coajă și tăiați bucățele, morcovul, păstârnacul / pătrunjelul și țelina. Apoi, se pun la cuptor pentru15 minute sau până se inmoaie, ardeii capia tăiați pe jumătate, fără sâmburi, căpățâna de usturoi căreia îi tăiem partea de sus, unde este rădăcina și roșiile, cu puțin ulei de măsline și o folie de aluminiu deasupra, ca să se facă mai repede.

Supa este cu atât mai bună cu cât puneți mai multe legume diferite, dar dacă vreți să simțiți gustul mai pregnant puteți pune doar cartofii și prazul, . După ce legumele s-au fiert sau copt (se poate înfige ușor furculița în ele) urmează să le punem într-un blender, sau o cratiță - dacă folosim un blender de mână. Să nu aruncați apa unde au fiert legumele, deoarece mai aveți nevoie de ea! Puteți adăuga din ea peste piureul de legume pentru a obține o supă mai groasă, sau subțire - în funcție de preferințe. Adăugăm apoi untul, smântâna și condimentele.

Și gata, avem acum o supă super-cremoasă și delicioasă!

Budincă de cartofi cu praz la cuptor


Pentru felul principal, vă recomandăm o budincă de cartofi cu praz… bună de te lingi pe degete și de efect! Pentru ea vei avea nevoie de:

- 3 tulpini de praz mare sau 5 mai mici
- 6 cartofi mai mari
- 200 g de miez de nucă Fine Life
- 1 ceapă albă
- 1 căpățână de usturoi
- puțin ulei de măsline
- sare, piper, condimente (boia, chimen, rozmarin)

Pentru sos:
- 50g unt Fine Life cu 82% grăsime
- 2 linguri mari de făină
- 500 ml lapte Fine Life sau vegetal
- sare, piper, nucșoară

Pentru gratin:
- mozzarella din lapte sau vegetală

Mai întâi pregătim legumele - le spălăm, curățăm și tăiem cât mai fin, apoi le punem într-o tavă cu puțin ulei de măsline. Adăugăm nuca și condimentele și le lăsăm deoparte. Între timp facem și sosul bechamel: se topește untul într-o crăticioară, la foc mic, se adaugă făina amestecând continuu, apoi laptele rece și condimentele. Turnăm sosul peste praz, cartofi, ceapă și usturoi și apoi adăugăm mozzarella rasă peste, să le acopere bine. Punem tava la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau până cașcavalul se face auriu.

 


Această budincă poate fi servită singură sau ca garnitură pentru pește, alături de un vin alb (în luna aprilie, găsești vin La Sastreria în magazinele La Doi Pași la doar 17.99 lei) sau lângă o salată de murături sau gogonele.

Se serveste cald, este delicioasa!

Pofta buna!

Mascarpone, Ricotta sau Burrata?

Mascarpone este o cremă de brânză fără sare, așa că se poate folosi și la preparate dulci, și sărate. Seamănă cu o smântână, dar este mai grasă,...

Vezi rețeta completă

Ce băuturi și deserturi poți face cu fructul pasiunii

Fructul pasiunii (sau maracuja) este un fruct originar din America de Sud, Maracuja este numele autohton, în limba Tupi (a triburilor indigene din sudul Brazil...

Vezi rețeta completă

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...

Vezi rețeta completă