Alimentație

3 idei de “ceva bun” și sănătos pentru toate gusturile …la doi pași găsești tot ce ai nevoie! - Cori Grămescu

December 20, 2019

« înapoi la sfaturi

Știm cu toții senzația aceea pe care o avem la finalul unei zile lungi în care parcă ne spunem ”aș mânca ceva bun”. Și e normal, pentru că adeseori asociem momentele de la finalul zilei cu relaxarea pe care o merităm după o zi de muncă. Sau poate ne cer cei mici ceva bun dulce și atunci avem nevoie de o soluție rapidă și totuși echilibrată din punct de vedere nutritiv.

Iată câteva idei simple și practice pentru momentele neprevăzute

sau pentru acele zile în care ne trebuie o soluție rapidă de mâncare mai sănătoasă. Dar, mai întâi, câteva sfaturi de cum să alegem alimentele:

1. Când cumpărăm de mâncare este foarte indicat să avem o listă pe care să o urmăm și să nu ne fie foame, pentru că în momentele în care suntem înfometați riscăm să ne tenteze produsele nesănătoase mai mult decât o fac de obicei 

2. Ca sa putem avea grijă de dieta noastră este recomandat să nu avem în casa alimente nerecomandate în dietă, pentru că ne vor tenta în mod exagerat. De aceea, este bine să cumpărăm dulciuri și snacks-uri doar punctual și doar în cantitate mică.

3. Mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie fadă și neatragătoare, iar cea mai sănătoasă modalitate de a-i da un plus de savoare este să folosim din belșug condimente naturale și să înlocuim legumele fierte cu legume înăbușite, care sunt mai gustoase.

4. E contraproductiv să gătim zilnic, de aceea vă sfătuiesc să pregătiți câte 2-3 porții de mâncare pe care să le consumați pe durata a 2-3 zile, variind eventual garnitura de salată pentru a avea diversitate în meniu. Când gătim zilnic riscăm sa nu avem timp sau energie pentru preparate mai sănătoase și crește riscul de a alege preparate mai sărace nutitiv.

Iată și câteva rețete de ceva bun și rapid care sunt gata în maxim 15 minute, pe care le putem prepara foarte ușor și comod, dar care sunt totuși echilibrate din punct de vedere nutritiv, având multe legume și un aport proteic echilibrat.

Macrou mediteranean la cuptor

Avem nevoie de hârtie pergament pentru gătit, roșii decojite în bulion, măsline, ardei gras, ceapă roșie, lămâie și macrou congelat, ciuperci la conservă.

Facem “bărcuțe” din pergament și punem înăuntru cate un macrou, 2 roșii, măsline, ceapă roșie tăiată felii groase, ardei și căteva măsline, ciuperci și condimentăm cu sare, piper, căteva felii de lămâie și fulgi de ardei iute. Închidem pergamentul și dăm la cuptor la intensitate medie, până se coace macroul, apoi desfacem și mai lăsăm câteva minute la foc iute ca să se rumenească frumos peștele. Asa facem ceva bun la cuptor când vrem să mancam și sanatos și interesant.

Iar pentru că aduce noroc să consumăm pește în noaptea dintre ani, la doar 260 kcal per porție, acest preparat este o cină perfectă, ușoară și foarte gustoasă pentru invitații noștri.

Paste cu mozarella și legume

Avem nevoie de 50 g paste pentru fiecare porție, roșii la conservă, ardei gras, ciuperci la conservă, o ceapă mare, amestec de legume congelate la grătar. Se înăbușe ceapa cu ardeiul, se adaugă legumele congelate și se lasă la foc mic să se dezghețe. Când s-au pătruns, se adaugă 2-3 linguri de ciuperci la conservă bine scurse, 4-5 roșii din bulion și câteva măsline. Pastele se fierb al dente, se scurg de apă și se clătesc în apă rece, apoi se adaugă în tigaia în care se fac legumele, calculând cate 200 de g de amestec de legume pentru o porție. Se amestecă puțin și se adaugă mozzarella tăiată cubulețe (câte 50 g pentru fiecare porție), după care se închide focul.

Se condimentează cu busuioc, oregano, sare și piper. Dacă vreți ceva bun de mâncare fără carne, este o idee foarte rapidă, iar dacă vreți ceva bun de post puteți înlocui cuburile de mozzarella cu tofu cu ardei sau fulgi de drojdie inactivă.

La 520 de kcal per porție, acest preparat este o masă de prânz consistentă, bogată în fibre și sățioasă.

Dacă vreți ceva bun dulce, propunerea mea este iaurtul cu ananas.

Se scot câteva felii de ananas din compot și se scurg bine, apoi se taie cubulețe mici. Se adaugă câteva linguri de iaurt mai gras și câteva linguri de semințe de chia și se decorează cu o lingură de stafide. Puteți presăra puțină scorțișoară pentru un plus de aromă.

La doar 280 de kcal per porție, este un desert ușor și pe care îl puteți consuma chiar și în curele de slăbire și pe care îl vor aprecia chiar și micii mofturoși ai familiei.

Când ai totul la îndemână

ai nevoie doar de puțină creativitate ca să mănânci ceva bun și rapid, dar totodată sănătos și echilibrat!

Aceste 3 rețete sunt doar o sugestie pentru ceva bun și ușor de făcut, dar opțiunile sunt nenumărate! Faceți alegeri mai sănătoase și mai gustoase pentru voi și familia voastră. Astfel, prin pași mici, dar siguri, veți reuși să vă construiți un stil de viață sănătos și plin de savoare!

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, pasionată de îndrumarea oamenilor către vieți mai echilibrate și fericite prin exercitiu de dezvoltare personală.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.