În perioada verii puteți profita din plin de grădina voastră, care devine aproape camera principală a casei, o prelungire a acestea. Într-adevăr, zilele însorite sunt perfecte pentru a citi în grădină, a găti un grătar sau a lua masa sub cerul înstelat. Pentru ca grădina și curtea voastră să fie invadată de culori și de viață, aceasta are nevoie de o întreținere atentă pe tot parcursul anului și este rezultatul unor luni de muncă și implicare. Iată câteva idei pentru curte și grădină pe care să le puneți în practică acum, la început de vară:
Suflecați-vă mânecile și luați o pereche de mănuși de protecție. Începeți prin a elimina ramurile căzute și a le tăia cele putrede; acestea pot fi periculoase, în special pe timpul furtunilor de vară. Eliberați paturile de flori de frunze și crengi moarte care împiedică soarele să ajungă la plante.
Întreținerea regulată este secretul unei grădini verzi. Deoarece tunderea și udarea gazonului se numără printre cele mai plictisitoare activități, puteți folosi o mașină de tuns iarba și un dispozitiv automat pentru irigații.
Este de preferat să udați gazonul noaptea, astfel încât să poată profita din plin de umiditate. Udați cel puțin 4 litri pe m², dar aveți grijă să nu abuzați deoarece riscați ca rădăcinile să putrezească. Udarea nu se face în fiecare zi, ci de o dată sau două ori pe săptămână, în funcție de vreme, iar pentru un gazon sănătos, verde, puteți răspândi un îngrășământ special cu azot de două ori pe timp de vară.
Plantele se deshidratează și se usucă rapid din pricina căldurilor sufocante specifice anotimpului. Prin urmare, trebuie să fie udate zilnic. Pentru a vă ușura munca puteți alege să folosiți un sistem automat de udare care permite plantelor să-și primească în mod regulat doza optimă de apă. Totodată, puteți opta pentru metoda tradițională: furtunul sau o stropitoare sunt întotdeauna cei mai buni aliați ai grădinarului.
Nu uitați să verificați în mod regulat umiditatea solului. În mod ideal, udarea plantelor trebuie făcută dimineața. Evitați să udați plantele seara deoarece se poate crea un mediu umed în jurul plantei toată noaptea, care promovează dezvoltarea bolilor fungice. Încercați să udați rădăcina plantei, umezind frunzele cât mai puțin posibil, pentru a evita riscul dezvoltării acestor boli.
Plantele din ghivece au un volum redus de sol și, prin urmare, o cantitate limitată de apă. În plus, vasele sunt expuse direct la vânt și la lumina soarelui, doi factori de secetă. Prin urmare, o plantă în ghiveci necesită o mai mare monitorizare și o hidratare mai frecventă decât aceeași plantă aflată în pământ.
Vara favorizează cultivarea unei grădini de legume, iar ca fructele și legumele să crească în cele mai bune condiții trebuie fertilizat solului. Acest lucru este esențial pentru a oferi plantelor toate elementele nutritive necesare creșterii lor armonioase.
Viermii și ciupercile sunt cei mai mari dușmani ai grădinilor pe timp de vară. Un îngrășământ bun și o cantitate suficientă de apă vor crește rezistența naturală a plantelor.
Mulcirea solului este un alt pas important în îngrijirea grădinii. Aceasta presupune presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală și este un lucru benefic pentru plantă, în special în timpul caniculei. Mulcirea păstrează solul mai rece și astfel previne pierderea umidității prin evaporare.
Plantele perene revin an după an, sunt ușor de întreținut și pot varia de la pomi fructiferi până la plante florale. Astfel de plante perene sunt daliile, zambilele, trandafirii, busuiocul, ghimbirul, lavanda, etc.
Informați-vă în legătură cu ceea ce alegeți să plantați. Aflați cât de mare va crește planta, cât de multă lumină are nevoie și dacă necesită tăiere.
Nu curățați terasele cu soluții ce conțin înălbitor. Înălbitorul corodează betonul, marmura, cărămida și dacă se scurge devine un dezastru real pentru plante.
Totodată, evitați să curățați terasele prea des cu un dispozitiv cu jet de înaltă presiune; marmura, cărămida și betonul se pot deteriora. Curățați-vă terasa cu produse ecologice și clătiți cu apă caldă folosind un mop.
Dacă aveți plante care preferă vremea mai rece, instalarea unei plase de umbrire este o modalitate foarte bună de a le ajuta să treacă prin vară. Legumele au tendința de a iubi soarele, dar un pic de umbră le va ajuta să facă față unor condiții mai fierbinți și să nu le creeze stres termic.
O grădină decorată corespunzător este în același timp o declarație a gustului personal cât și a personalității proprietarului. Dacă doriți să vă faceți experiența de grădinărit mai fructuoasă, estetică și mai bine planificată țineți cont de sfaturile de mai sus. Acum este timpul să vă puneți pe treabă și să vă pregătiți curtea. Permiteți acestor idei pentru curte și gradină să vă inspire să faceți din aceste spații un loc care vă ajută să rămâneți conectați la natură.