Sărbători

Semnificația Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului – Se spune La Mulți Ani de Sfânta Maria Mare?

August 07, 2020

« înapoi la sfaturi

Adormirea Maicii Domnului sau sărbătoarea cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mare este prăznuită în fiecare an pe 15 august, zi în care se sărbătorește mutarea trupului Fecioarei Maria la ceruri. Potrivit tradiției, după Înălțarea Mântuitorului, Fecioara Maria a mai trait 11 ani, fiind însă înștiințată de Îngerul Gavriil în ce zi va trece la cele netrecătoare. Trupul Maicii Domnului nu a rămas în mormânt, acesta fiind ridicat la cer de Însuși Fiul ei, Iisus Hristos.

Adormirea Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este discutată în Biserica Ortodoxă drept o mutare la cele netrecătoare. Este o mutare atât cu sufletul, cât și cu trupul. Sfinții Părinți au afirmat că trupul Maicii Domnului a rămas integru, adică feciorelnic, în timpul nașterii lui Hristos din ea, la fel a rămas și între adormirea și mutarea ei de la viața pământească la cea cerească. După adormirea sa, Maica Domnului este purtată de Hristos în mâinile Lui în ceruri, la fel cum și Fecioara Maria L-a purtat pe Hristos în mâinile ei. Maica Domnului nu rămâne moartă, ci din iubire și cinstire pentru ea, Hristos o ridică la ceruri. În icoana sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Hristos este reprezentat cu un copil în brațe. Maica Domnului este ținută de Hristos pe brațul stâng, la fel cum și ea L-a ținut pe El când era copil.

În calendarul ortodox, Maica Domnului are 9 zile de pomenire

8 septembrie - Nașterea Maicii Domnului;
1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului;
21 noiembrie - Intrarea în biserică a Maicii Domnului;
9 decembrie - Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana;
26 decembrie - Soborul Maicii Domnului;
25 martie - Buna Vestire;
2 iulie - Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne;
15 august - Adormirea Maicii Domnului;
31 august - Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Când începe postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi ale Bisericii ortodoxe, alături de celelalte trei posturi de durată din timpul anului bisericesc. Postul Sfintei Marii începe din data de 1 august, iar dacă această zi pică în calendar miercurea ori vinerea, atunci se lasă post în cursul zilei de 30 iulie, iar postul Adormirii Maicii Domnului începe de pe 31 iulie. Acest post important se ține până pe 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioși pentru întâmpinarea celor două praznice importante care urmează: atât Schimbarea la Față din data de 6 august, cât și Adormirea Maicii Domnului din data de 15 august.

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mare

  • ● Ziua de Sfânta Maria aduce împăcare. Se spune că este ziua în care oamenii trebuie să se împace unii cu alții dacă au fost până acum certați, pentru că altfel le va merge rău tot anul.
  • ● De Adormirea Maicii Domnului nu se spală haine. Cine spală se spune că va fi năpădit de păduchi și ploșnițe.
  • ● În această zi se spune că se deschid Cerurile, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea porțile raiului.
  • ● Dacă femeile însărcinate țin postul Sfintei Marii, se spune că ele vor avea o naștere ușoară.
  • ● Conform tradiției, în această zi de sărbătoare, natura se pregătește pentru toamnă, iar păsările se pregatesc pentru plecarea în țările calde și animalele târâtoare se adăpostesc în pământ, pentru a sta ascunse de vremea rece care va urma din toamnă.
  • ● Pe 15 august, de Sfânta Maria Mare, este ultima zi când mai pot fi culese plante medicinale de leac.
  • ● Din ziua Adormirii Maicii Domnului se deschide sezonul de nunți, iar acesta durează până la intrarea în postul Crăciunului.
  • ● Perioada dintre Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie) mai este cunoscută și sub denumirea de Între Sântămărie. Conform tradiției, acum este momentul pentru semănăturile de toamnă.

Se spune La Mulți Ani pe 15 august în ziua Adormirii Maicii Domnului?

Mulți dintre români sunt în dilemă în ceea ce privește data în care se spune La Mulți Ani de Sfânta Maria. Dacă unii aleg data de 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, alții susțin că se sărbătorește onomastica și pe 15 august, atunci când este Adormirea Maicii Domnului.

Preoții bisericii susțin faptul că ar trebui să fim fericiți și să sărbătorim de câte ori este dat praznicul sfântului al cărui nume îl purtăm. Biserica nu consideră că este greșit să spui La Mulți Ani cu ocazia acestei zile, deoarece această sărbătoare este considerată una importantă și plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este, de fapt, mutare de viață, așa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: “Mutătu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Ziua de 15 august nu este deloc o zi tristă, ci un motiv de sărbătoare pentru toți cei care își serbează onomastica.

În România, de Sfânta Maria, pentru peste 2 milioane de români este motiv de sărbătoare, deoarece își serbează onomastica. Pe lângă Maria și Mariana, mai sunt sărbătorite și persoanele care poartă numele de: Marinela, Marian, Mărioara, Mioara, Marina, Maricica, Mia, Măriuța, Mara, Ana-Maria, Marinel, Marilena, Mimi etc.

Așadar, Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din Biserica Ortodoxă, prăznuită anual de milioane de oameni care își serbează onomastica imediat după ce au ținut postul Sfintei Marii.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.