Sănătate

Cum facem alegeri mai sănătoase, când ne atrag tot felul de alimente nesănătoase? de la Cori Grămescu

February 28, 2020

« înapoi la sfaturi

 Când vine vorba să alegem alimentele preferate, de obicei ne plac alimente cu un gust intens, bogate în zaharuri, grăsimi sau sare. Cori Grămescu ne explică motivul din spatele acestor alegeri și cum facem trecerea către un stil de viață mai sănătos.

  Este cumva simplu de înțeles de ce ne atât de greu să ne desprindem de mâncarea nesănătoasă – gustul intens, concentrat, ne activează niște centri nervoși care se ascund în negura evoluției noastre și care ne fac să fim extrem de atrași de această energie foarte ușor disponibilă.

 O bună parte din lupta pe care oamenii preocupați să aibă o viață mai sănătoasă o au de dus este cu recreearea acestei satisfacții gustative crescute. De aceea, când ne punem problema de a avea o alimentație mai sănătoasă, trebuie să găsim în primul rând opțiuni mai sănătoase pentru alimentele nesănătoase de care suntem foarte atrași.

Prima soluție este să folosim în loc de ulei prăjit aparate de gătit de tip airfryer

Gătitul la aer fierbinte oferă alimentelor acea crusta crocantă savuroasă, însă datorită tehnologiei, reușește să facă acest lucru cu o cantitate foarte mică de ulei.

Așadar, putem înlocui cartofii prăjiți, de exemplu, cu cartofi copți la aer cald și doar stropiți cu puțin ulei.

Alt truc este să îi fierbem înainte, să îi scurgem bine de apă și să îi coacem în cuptor pe hârtie pergament, stropiți cu puțin ulei.

În loc de înghețată putem „păcăli” pofta de dulce

cu un iaurt cremos de fructe, în care adăugăm fructe proaspete. Tot aici intră și budinca pentru copii, care deși este un produs dedicat celor mici, are destul de mult zahăr și este suficient de bun pentru a înlocui o înghețată.

Putem foarte ușor înlocui ceafă de porc cu cotlet de porc

Este o carne mai slabă, la fel de gustoasă pe grătar, dar care ne scutește de cantitatea enormă de colesterol pe care o are carnea grasă de porc.

De asemenea, putem înlocui pulpele de pui cu pulpă de curcan – au o textură relativ similară, însă mult mai puțină grăsime.

Când vine vorba despre pizza și paste

cred că sunt puține alternative care pot înlocui aceste categorii de alimente în mod satisfăcător. Aici avem 2 variante – fie consumăm mai puțin de jumătate din porția de paste sau pizza și o acompaniem cu o salată consistentă, în așa fel încât să ne săturăm cu legume și să ne satisfacem și poftă, fie optăm pentru versiuni mai sănătoase.

De exemplu, în loc de paste clasice putem folosi paste de năut sau fasole mung – au cam jumătate din caloriile pastelor și o textură oarecum apropiată. În cazul aluatului de pizza există varianta aluatului cu maia sau cu făină low carb , pe care să îl întindem în strat subțire. Putem opta, de asemenea, pentru ingrediente mai sănătoase – de exemplu, în loc de cașcaval cu conținut integral de grăsime putem alegevarianta light, în loc de salam putem folosi bresaola și prosciutto cotto și putem pune mai multe legume în topping.

Putem oricând înlocui produsele de patiserie din comerțul de stradă

cu o lipie umplută cu carne și legume, pregătită de acasă – o opțiune și mai sănătoasă și mai sățioasă decât un covrig sau un foietaj umplut cu ceva ce seamănă aproximativ cu brânză.

Putem de asemenea înlocui dulciurile cu variantele lor pregătite cu îndulcitori de tip stevia, erythriol sau tagatoza, ceea ce le oferă o intensitate comparabilă cu gustul dulce.

Sucurile acidulate pot fi înlocuite cu succes cu limonade dulci și infuzii de plate aromatizate cu fructe proaspete și miere.

Câtă vreme există bunăvoința din partea noastră, procesul de însănătoșire a alegerilor noastre poate să fie unul plăcut. Pe măsură ce facem alegeri mai sănătoase, ne obișnuim și cu o varietate mai mare de gusturi și texturi și astfel reușim să ne diversificăm și să ne îmbunătățim opțiunile alimentare.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.