Arbuștii ornamentali înfrumusețează orice grădină, însă pentru a se dezvolta armonios și pentru a te bucura de aspectul estetic impecabil este nevoie de o îngrijire aparte. Iată cum plantezi și cum îngrijești arbuștii ornamentali! O grădină complet amenajată trebuie să conțină și câțiva arbuști ornamentali. Ușor de întreținut, spre deosebire de plantele cu flori, arbuștii ornamentali se pot dezvolta și pot rezista pe termen lung doar dacă ții cont de câțiva pași esențiali. Trebuie să știi când se plantează arbuștii, dar și cum se îngrijesc pomii ornamentali. Toate aceste informații utile le vei găsi mai jos în articol.
Important de reținut este faptul că alegerea tipurilor de arbuști este parte esențială a procesului de dezvoltare. Nu poți alege la întâmplare, ci în funcție de câteva criterii, și anume:
● Dacă locuiești într-o zonă de munte, acolo unde iernile sunt lungi și grele, arbuștii specifici climei mediteraneene nu vor rezista, indiferent cât de mult îți dorești acest lucru. Chiar dacă rezolvi problema solului și aduci o serie de substanțe ce ar putea îmbunătăți solul arbuștilor, aceștia nu vor rezista din cauza climei și a vremii.
În mod normal, ca și în cazul altor plante, și plantarea arbuștilor ornamentali se face tot primăvara sau vara. Recomandarea specialiștilor este de a planta pomii ornamentali primăvara deoarece arbustul se va adapta mult mai ușor în noul său mediu, spre deosebire de lunile de vară, atunci când umiditatea este ridicată. Însă, perioada de plantare poate suferi mici modificări în funcție de specia arborilor pe care îți dorești să îi plantezi.
● Spre exemplu, în cazul foioaselor este recomandată plantarea între lunile noiembrie și martie, dacă vorbim despre arbuști care toamna își pierd frunzele.
● Dacă vorbim despre arbuști ale căror frunze nu cad, atunci perioada optimă de plantare este între lunile octombrie și aprilie.
● Coniferele se plantează la sfârșitul lunii septembrie, cel târziu începutul lunii octombrie.
● Se pregătește solul și locul de plantare
Groapa în care urmează să fie plantat arbustul trebuie să fie mai mare cu aproximativ 20 de cm decât balotul, atât în diametru, cât și adâncime. De asemenea, este recomandat să sapi groapa înainte cu o zi de plantare și să o uzi de câteva ori înainte, pentru ca pământul să fie umed și imediat după plantare.
● Plantarea arbuștilor ornamentali
În cazul în care groapa este săpată prea adânc, riști să privezi arbustul de oxigen. La plantare, se introduce pământul între pereții gropii și balot, iar pământul se tasează pe măsură ce acoperi groapa. Cu cât tasezi mai bine pământul, cu atât vei asigura o adaptare mai rapidă a arbustului ornamental la noul mediu.
Prinderea efectivă a arbustului ornamental poate dura până la 2-3 ani, de la momentul plantării propriu zise. În tot acest timp, arbustul revine la procesul normal de creștere a rădăcinilor și se adaptează noilor condiții de mediu. Pentru a te asigura că arbustul trece de prima iarnă cu bine, îl poți proteja cu o folie de protecție, după ce îl legi și îl acoperi.
Pentru formarea și dirijarea coroanei arbustului, tăierile se fac după primul an de la plantare. De asemenea, tunderile pentru întreținerea formei și coroanei se fac și la maturitate.
Paulownia - copacul prințesei
Este cunoscut în România și sub denumirea de copacul prințesei și este arborele cu un ritm rapid de creștere. Se înalță până la 4 metri pe an, iar unele soiuri de arbuști pot ajunge chiar și la înălțimea de 20 de metri în primii 3 ani.
Arborele de mătase - arbore ornamental originar din Asia
Este arborele cunoscut datorită florilor roz deschis și frunzelor care se strâng odată cu lăsarea serii. Semințele arborelui germinează foarte repede, așa că te-ai putea trezi cu o întreagă plantație în mijlocul curții.
Arborele lalea sau tulipanul
Este un arbust ornamental cu frunze late, în formă de liră și flori galbene, portocalii. Se aseamănă cu florile de lalea sau crin. Dacă vrei să plantezi arbustul ornamental în curte, trebuie să știi că acesta poate crește până la 40 de metri înălțime, iar trunchiul poate avea până la 2 metri diametru.
Liliac indian - arbust ornamental des întâlnit în România
Este un arbust originar din Asia, dar care s-a adaptat cu succes climei din România. Dintr-o singură rădăcină cresc mai multe tulpini care pot ajunge și la 12 metri înălțime. Florile sunt de culoarea roz pal spre roșu închis.
Tuia - cel mai popular arbust ornamental din România
Tuia poate fi arbustul ornamental plantat cu rolul de a delimita un spațiu. Poate crește până la un metru pe an și este printre cei mai rezistenți arbori, atunci când vine vorba despre schimbări climatice.