Organizare

Brad împodobit - când împodobim bradul și care sunt cele mai potrivite decorațiuni

December 07, 2019

« înapoi la sfaturi

Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri în perioada sărbătorilor de iarnă este împodobirea bradului de Crăciun. Este o tradiție păstrată din moși strămoși, dar a cărei poveste nu este cunoscută de toată lumea. Citește de unde a luat naștere povestea bradului de Crăciun, dar și ce decorațiuni este indicat să punem în brad pentru a avea sărbători de poveste.

Care este tradiția și semnificația bradului împodobit de Crăciun

Care este tradiția și semnificația bradului împodobit de Crăciun

O legendă veche spune că, odată, demult, toți copacii își păstrau frunzele verzi la începutul iernii, însă, dintre toți, cu trecerea timpului doar bradul a rămas verde pe toată durata anotimpului rece. Așa, a fost ales drept simbol deoarece, pe lângă forma spectaculoasă, bradul rămâne verde chiar și la temperaturi foarte scăzute.

Însă, istoria bradului de Crăciun o cunosc puțini dintre noi. Se spune că dacii aveau un cult pentru brad, iar înțelesul acestuia era cu totul diferit față de cel din zilele noastre. Bradul era folosit drept un copac ritual ce era tăiat numai la nunta sau înmormântarea cuiva. Este încă un obicei care se mai păstrează în anumite zone ale țării noastre.

Bradul împodobit de Crăciun

Bradul împodobit de Crăciun

În zilele noastre, împodobirea bradului a devenit una dintre activitățile de suflet ale familiei. Se decorează cu o mulțime de ornamente, multe dintre ele făcute chiar în casă, însă, acum sute de ani, bradul era împodobit cu fructe, flori, nuci, lumânări și panglici. Astfel, copacul simboliza pomul vieții, arborele fertilizator ce prevestea un an bun.

Până în secolul XV, oamenii împodobeau locuințele doar cu crenguțe verzi, însă mai târziu, conform documentelor, la Strasbourg în 1605 a fost înălțat primul brad de Crăciun într-o piață publică. Acesta nu avea lumânări sau alte decorațiuni, însă era împodobit numai cu mere roșii. Se spune că primul brad împodobit a apărut la Riga, în Lituania, în anul 1510, iar de atunci, prințesa Helen de Mecklenburg a dus și la Paris obiceiul, imediat cum s-a căsătorit cu ducele de Orleans. Mai târziu, în anul 1611, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien a împodobit primul brad așa cum îl știm și noi astăzi. După anul 1878 au început să apară tot mai multe decorațiuni de Crăciun, iar tradiția a fost adaptată de oamenii de pretutindeni.

În România, primele informații despre un brad împodobit de Crăciun datează din anul 1866, de pe vremea regelui Carol I. În acea vreme, toți prinții și prințesele erau invitați la palat pentru împodobirea bradului, după modelul german instaurat de noul rege.

Când se împodobește bradul

Când se împodobește bradul

Fiecare dintre noi alegem momentul pe care îl considerăm potrivit pentru împodobirea bradului, mai ales că este un moment dedicat familiei. Însă, tradiția spune că bradul trebuie să fie împodobit în Ajunul Crăciunului, mai exact în seara de 24 decembrie.

Care este semnificația decorațiunilor din brad?

Sunt câteva detalii care aproape nu lipsesc din nici un brad din casă. Și anume:

● Steaua din vârful bradului - reprezintă speranța omenirii care strălucește, un semn ceresc al profeției îndeplinite demult.

● Lumânarea - Recunoștința noastră, a tuturor, pentru steaua din Betleem.

● Culoarea roșie - fie că vorbim de globuri ori beteală, culoarea roșie simbolizează sacrificiul pe care Mântuitorul l-a făcut pentru noi toți.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a decora cel mai frumos brad de Crăciun?

Este o activitate frumoasă, dar o poți îngreuna dacă nu ești atent la câteva detalii importante. Așadar, ce ai de făcut?

Imediat după ce ai fixat bradul în suport (indiferent că vorbim despre un brad natural sau unul artificial), este indicat să respecți următorii pași:

● Pentru început, vei aranja instalațiile luminoase. Se începe de la baza bradului, pe fiecare ramură mai groasă, până spre vârf.

● Al doilea pas este să adaugi beteala, din partea de sus a bradului până pe ramurile de jos.

● Ultimul pas este să adaugi restul decorațiunilor preferate, iar la final, să pui steaua în vârful bradului.

Ce decorațiuni putem așeza în brad

Ce decorațiuni putem așeza în brad

Decorarea casei de sărbători este una dintre cele mai plăcute activități pentru toți membrii familiei. Cei mici adoră să meșterească decorațiuni pe care să le așeze în brad ori în camera lor, iar cei mari vor să își personalizeze cât mai mult bradul. Din acest motiv, venim cu câteva recomandări de decorațiuni pe care le poți pune în brad anul aceste:

● Om de zăpadă din hârtie făcut în casă; - Te învățăm cum să faci cel mai frumos om de zăpadă. Citește aici mai multe informații:

● Inimioare din turtă dulce, numai bune de pus în brad. Aroma lor îți va umple casa de bucurie;

● Fotografii ale oamenilor dragi;

● Globuri pline de sclipici;

● CD-uri vechi cu mesaje din partea celor dragi;

● Flori uscate;

● Ornament din lego - copiii vor fi încântați să își așeze jucăriile în bradul de Crăciun.

Cel mai frumos brad împodobit de Crăciun este bradul casei tale. Alege decorațiunile preferate și invită-ți întreaga familie la decorarea casei de sărbători.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.