Sfaturi

Cât și de unde să cumpărăm

March 23, 2020

« înapoi la sfaturi

În aceasta perioadă învățăm să facem față unor situații noi, care implică responsabilitate și grijă față de cei apropiați. Am văzut cum multe aspecte ale vieții cotidiene s-au schimbat: munca, școala copiilor, deplasările, inclusiv modul în care facem cumpărăturile. Și pentru că lista de cumpărături reprezintă o grijă constantă, ne-am gândit să vă dăm câteva recomandări pe care să le luați în calcul ținând cont de noul context.

Cumpărăm de la cel mai apropiat magazin

Cumpărăm de la cel mai apropiat magazin

Epidemiologii sunt de părere că mai puțini oameni în magazin înseamnă o expunere la risc mai mică, atât pentru cumpărători cât și pentru personalul magazinului. De aceea sunt recomandate cumpărăturile de către un singur membru al familiei, de la cel mai apropiat magazin alimentar. Astfel, evităm mijloacele de transport în comun și posibilele zone aglomerate.

Dacă vreți să aflați care este cel mai apropiat magazin puteți căuta aici.

Pași responsabili

  • - Evităm să facem cumpărături în exces și ne limităm la cantități destinate consumului personal.

  • - Folosim dezinfectant de mâini la intrarea în magazin, atât înainte, cât și după ce ne încheiem cumpărăturile.

  • - Odată ce ajungem la casa de marcat păstrăm distanța de siguranță și stăm #ladoipași (minim 1 metru) față de celelalte persoane.

Iar dacă aveți vecini care care sunt în vârstă și au nevoie de ajutor la cumpărături, nu ezitați. Timpul și forța voastră ar putea fi un mare ajutor pentru cineva care are nevoie de sprijin.

Cumpărăm doar atât cât avem nevoie

Cumpărăm doar atât cât avem nevoie

În orice situație critică, e important să fim prevăzători și să ne facem provizii de mâncare și apă. Dar ce cantități sunt recomandate în așa fel încât să asigurăm nevoile familei fără să exagerăm?

Ei bine, în cazul unor pandemii, cum este cea cu care ne confruntăm în această perioadă, experții sugerează să ne facem rezerve pentru cel mult două săptămâni (pentru că, în mod normal, aceasta este perioada de carantină în caz de îmbolnăvire). Aceasta înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă potabilă pe zi de persoană pentru băut, curățenie și gătit și suficiente alimente cât să ajungă pentru 14 zile.

Pași responsabili

  • - Evităm risipa alimentară. Mai mult, este bine să ținem cont și de faptul că produsele alimentare au termene de valabilitate care nu pot fi depășite.

  • - Arătăm că suntem preocupați de binele celor de lângă noi. Cumpărând cantitățile strict necesare, vor avea cu toții acces, inclusiv cei mai vulnerabili, la produsele de care au nevoie.

  • - Rămânem calmi. Magazinele suplimentează aprovizionarea cu produsele cele mai solicitate.

Câteva sfaturi pentru depozitarea alimentelor

Câteva sfaturi pentru depozitarea alimentelor

Pentru că de multe ori nu dispunem de spațiu suficient, iar cumpărăturile sunt mai multe decât în mod normal, trebuie să apelăm la trucuri care să ne ajute să menținem ordinea și să păstrăm alimentele în condiții bune. Iată câteva recomandări:

  • - Folosim etichete sau markere pentru a marca produsele din frigider. De exemplu, putem folosi etichete de culoare roșie pentru produsele pe care trebuie să le consumați mai repede. E o metodă bună prin care evităm risipa multor alimente.

  • - În frigider, așezăm alimentele mai vechi mai în față, pentru a nu le scăpa din vedere.

  • - Produsele alimentare ar trebui să fie acoperite și închise cu atenție în materiale sau caserole rezistente împotriva umezelii sau a vaporilor. Putem folosi caserole din sticlă, metal sau plastic. Chiar și sacii care nu conțin BPA și sunt marcați ca fiind rezistenți contra congelării reprezintă o soluție foarte bună.

  • - Majoritatea legumelor se păstrează cel mai bine în spațiile răcoroase și umede, așa cum este lada specială a frigiderului. Aici putem stoca roșiile, castraveții, morcovii, țelina, salata verde, ardeii, spanacul. Usturoiul, ceapa și cartofii au nevoie de spații întunecoase și uscate. Le putem depozita, pe fiecare separat, în pungi de hârtie.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.