Sănătate

Cum să avem grijă de sănătatea pielii în sezonul cald

June 30, 2021

« înapoi la sfaturi

În sezonul cald pielea noastră are nevoie de o îngrijire specială deoarece razele solare sunt mult mai puternice și pot avea efecte nedorite. Pe termen lung, expunerea la razele UV îmbătrânesc pielea, contribuie la apariția ridurilor și este cauza principală a declanșării cancerului de piele.

Expunerea la razele UV însă, are și efecte benefice, acestea fiind cele care ajută organismul să producă vitamina D - atât de necesară sănătății noastre; serotonina - hormonul care ne face să ne simțim bine și combate depresia; melanina - pigmentul care colorează pielea și o bronzează, protejând-o de efectele negative ale razelor UV.

Pentru a avea grijă de pielea ta în sezonul cald, este bine să ții cont de următoarele sfaturi:

Utilizează cremă cu protecție solară (SPF)

Pielea deschisă la culoare este mai sensibilă și necesită o îngrijire mai atentă. Pielea mai închisă însă, este mai rezistentă și se va proteja mai bine de efectele razelor UV, în mod natural. Cea mai expusă razelor solare este pielea feței, dar și cea a gâtului și a mâinilor, tocmai de aceea, oricare ar fi culoarea pielii tale, crema cu factor de protecție solară nu trebuie să lipsească din ritualul tău de îngrijire zilnică în timpul verii.

Pentru tenul tău, alege o crema de zi care să includă factor de protecție sau o cremă dedicată doar protecției solare, pe care să o aplici după produsul tău de hidratare. Alege factor de protecție cu SPF 30 sau 50 în funcție de culoarea și sensibilitatea pielii tale. Este bine să acorzi atenție și celorlaltor zone ale corpului, cum sunt brațele și picioarele, care sunt, de asemenea, expuse mai mult pe timpul verii.

Acordă atenție alimentației și hidratării

O alimentație echilibrată ne poate proteja și de radiațiile UV. O dietă bogată în vitamine și minerale, atioxidanți, nutrienți și omega-3 va ajuta pielea să lupte mai ușor împotriva efectelor nocive ale acestora. Consumă pepene roșu, cireșe, căpșuni, roșii, citrice, salată verde, spanac, somon, cereale integrale, nuci și semințe etc.

Hidratarea joacă și ea un rol important în zilele de vară. Deshidratarea pielii este favorizată de radiațiile solare și de căldura excesivă, accentuând astfel efectele negative la nivel de piele. Bea în mod regulat apă fără a aștepta să ți se facă sete. Consumă minimum 2 litri de apă pe zi și dă frâu liber creativității tale, preparând sucuri naturale, limonadă sau chiar ceaiuri reci, pe care să le asezonezi cu mentă proaspătă, lămâie și gheață.

Alege cu atenție perioada din zi în care te expui la soare

Razele UV sunt mai intense în lunile din sezonul cald, adică primăvara și vara. Dimineața și seara acestea sunt mai puțin intense, însă între orele 10-16 acestea ating gradul cel mai ridicat de intensitate. În intervalul acesta, încearcă să eviți expunerea la soare, să stai la umbră și să te hidratezi. Poartă pălării ori de câte ori este nevoie să ieși din casa în orele nerecomandate.

Utilizează, mai mult ca oricând, creme și uleiuri cu factor de protecție atunci când mergi la mare și te expui în mod direct razelor solare pentru o perioadă îndelungată. Daca preferi muntele, află că altitudinea intensifică radiațiile UV pentru că sunt mai aproape de pământ, ceea ce înseamnă că la munte protecția solară este cel puțin la fel de importantă.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.