Odată cu toamna începe și mult așteptatul sezon al conservelor, murăturilor și dulciurilor pentru iarnă. Pregătite în casă cu răbdare și pricepere, ele devin garniturile și deserturile perfecte pentru preparatele din sezonul rece.
Odată cu toamna începe și mult așteptatul sezon al conservelor, murăturilor și dulciurilor pentru iarnă. Pregătite în casă cu răbdare și pricepere, ele devin garniturile și deserturile perfecte pentru preparatele din sezonul rece.
- Igienizam spațiul și ne asigurăm că nu există riscul de umiditate. Astfel, suntem siguri că ținem departe mucegaiul și alte microorganisme care ar putea dăuna alimentelor noastre.
- Ne asigurăm că spațiul este aerisit și sursa de lumină este suficient de puternică pentru a putea verifica starea conservelor pe tot parcursul iernii. Alimentele nu vor rezista mult dacă sunt ținute în lumina soarelui și nici dacă nu au o sursă de aerisire.
- Temperatura este un alt element foarte important de care trebuie să ținem cont. Cămara trebuie să fie răcoroasă, temperatura recomandată pentru păstrarea conservelor fiind de 9-12 grade.
- Alegem rafturile după nevoile noastre. Rafturile reglabile sunt o soluție minunată prin care ne asigurăm că toate bunătățile noastre își vor găsi loc, indiferent de înălțime sau greutate. Așa ne asigurăm că este loc suficient și pentru brânza de oi la borcan dar și pentru borcanele cu dulceață delicioasă de piersici sau de struguri.
- Împărțim rafturile pe secțiuni. Fiecare categorie va avea un loc anume așa încât pe timpul iernii să ținem ușor evidența borcanelor. Toate ordonate arată minunat și se păstrează mai bine.
- Rafturile de sus sunt ideale pentru produsele care rezistă bine la căldură, cum ar fi orezul sau făina.
-Rafturile din mijloc pot fi umplute cu borcanele de gemuri, de compot sau de murături. Asta pentru că lor le priește cel mai mult să stea la o temperatură constantă.
- Nu uităm nici de rafturile de jos, cele mai răcoroase și întunecate, spațiul perfect pentru sosuri, conserve sau zacuscă.
Pentru că de multe ori suprafața nu este foarte mare, putem apela la câteva trucuri.
- Colțarele sunt o soluție la îndemână atunci când vrem să economisim din spațiu.
- Ușa poate deveni la rândul ei un spațiu de depozitare generos pentru recipiente ușoare și nu foarte voluminoase. Câteva rafturi înguste montate pe ușă ne asigură soluția pentru borcane mici, legume ori fructe uscate sau sticle de sos.
- Așezăm borcanele pe un singur strat asigurându-ne că păstrăm și puțin spațiu între ele.
- Întotdeauna borcanele vor sta cu capacul în sus și asta pentru că de cele mai multe ori ingredientele se acresc atunci când intră în contact cu capacul metalic.
- Etichetele sunt de mare ajutor într-o cămară plină de bunătăți, pentru că ne putem nota numele rețetelor sau anul în care le-am preparat.
Indiferent dacă alegem să pregătim castraveți murați, gogonele sau alte diverse murături pentru iarnă, este bine să ținem cont de câteva sfaturi. Am enumerat o parte dintre ele în rândurile următoare:
- Castraveții pentru murat să fie tari iar dimensiunile mici sau medii
- Pentru saramură este bine să folosim o cantitate fixă de apă filtrată și sare . De asemenea să nu uităm de celelalte ingrediente pe care le putem adăuga: conopida, hreanul, mărarul, usturoiul, boabele de muștar sau frunze de vișin, care vor da un plus de gust și savoare.
- Fructele și legumele nu urmează reguli stricte de feliere așa că le putem pune în borcane chiar și întregi.
- Pentru murăturile asortate la borcan, trebuie să avem grijă să trecem apa printr-un proces de fierbere și apoi de răcire. Dacă vrei să afli toate secretele rețetei de murături asortate, intră aici
-Unele dintre legume sau fructe trebuie opărite și apoi lăsate la răcit, cum este cazul morcovilor, țelinei, castraveților, conopidei sau strugurilor.
Iar dacă vrei să afli toate detaliile pentru a pregăti cea mai bună rețetă de gogonele, ei bine le găsești aici
Brânza este unul dintre alimentele preferate de toată lumea, care poate fi foarte ușor păstrată pentru iarnă.
- Cașul stă cel mai bine în borcan frământat cu sare. Va rezista mai mult dacă presăm conținutul în așa fel încât să eliminăm aerul dintre straturi.
- Ca să nu prindă floare, putem folosi unt, care se va topi în timpul sterilizării.
- Iată cum sterilizăm borcanele: timp de 20 de minute le lăsăm la fiert într-o oală cu apă pe fundul căreia am pus un prosop. Apoi le lăsăm minim 8 ore la răcit, de preferat într-o pătură pentru ca răcirea să se facă treptat.
Și această rețetă are câteva secrete pe care vrem să le împărtășim cu tine:
- Este bine să îi punem la murat imediat după ce au fost culeși
- Câteva ore trebuie hidratați din plin în apă rece
- Pentru a se păstra crocanți, îi putem pune la murat împreună cu: foi de viță, frunze de stejar sau de vișin. Nu uităm nici de hrean sau usturoi.
- Perioada ideală de pus castraveții la murat este septembrie-octombrie, luni în care timpul este mai răcoros. Știm că totul se pregătește cu multă migală și dedicare așa că e timpul să tragem aer în piept și dăm startul organizării cămării pentru iarna care se apropie.