
După cum știm, este bine să consumăm legume și fructe de sezon, locale, pentru că așa sunt cele mai proaspete: timpul de la cules până ajung la noi în farfurie este cel mai mic. Una e să mâncăm căpșuni vara și alta e să mâncăm iarna, importate sau crescute în seră. Au uneori cu totul alt gust. La fel și roșiile, ardeii sau ridichile. Hai să vedem azi care sunt principalele legume de toamnă și câteva rețete delicioase pe care le putem face cu ele.
Dar, mai întâi, să stabilim care sunt fructe și care sunt legume, ca să nu supărăm pe nimeni. La botanică învățăm că fructele sunt cele care au sâmburi sau semințe: roșii, castraveți, ardei, dovlecel, vânătă, măsline, etc., toate acestea ar fi fructe, dar noi le denumim totuși legume, pentru că le folosim de obicei la mâncăruri sărate. Chiar dacă unele legume se folosesc și la mâncăruri dulci (tortul de morcov) sau sunt și fructe care se pun în salate sărate (piersică la grătar, ananas, pepene roșu, kiwi), în majoritatea cazurilor legumele se folosesc la mâncăruri sărate, iar fructele în combinație cu ceva dulce. Și așa vom folosi și noi în continuare. De asemenea, o să le zicem legume indiferent dacă sunt rădăcini (țelină), flori (conopidă), sau alte părți ale plantei. Având toate acestea în vedere, să începem.
Principalele legume de toamnă sunt: țelina, morcovul, broccoli, conopida, hreanul, sfecla roșie și dovleacul (el se folosește atât în combinații dulci cât și sărate). În magazinele LaDoiPași găsești legume proaspete în fiecare zi, așa că aprovizionează-te cu ingrediente pentru oricare dintre rețetele de mai jos, care îți face cel mai mult cu ochiul:

Ingrediente
METRO Chef Pulpe inferioare de pui (le găsești la un preț foarte bun luna asta, la ofertă!)
Cartofi cu coajă albă – 1 kg
Morcovi sau felii de dovleac – 2-3 bucăți
Ceapă – 1 mare sau 2 mai mici
Căței de usturoi – 3-4
Bulion – 1 lingură
Zahăr – 1 linguriță
Hrean – 1 rădăcină mai mare, sau două mai mici
Smântână – 150 g
Ulei de măsline, sare, piper, condimente după gust (boia, coriandru, chimen, cimbru)
Mod de preparare
Se curăță și se taie cartofii și morcovii în bucăți mari, se spală și se crestează pulpele de pui inferioare și se pun toate într-o tavă. Se stropesc cu ulei de măsline și se asezonează, după gust. Se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă până se fac aurii.
Sosul pentru cartofi: într-o tigaie se încinge puțin ulei, se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă până se înmoaie. Apoi se adaugă usturoiul tocat, bulionul, zahărul și puțină apă și se mai lasă 1-2 minute, până se leagă.
Sosul de hrean: se curăță și se rade hreanul, se amestecă cu smântâna și se asezonează cu sare, piper și ierburi aromatice (cimbru, rozmarin, oregano).

Ingrediente
Pulpe de miel – 1 kg (aprox. 4 pulpe mici)
Usturoi – 4 căței
Rozmarin – 2 crenguțe
Vin roșu dulce – 100 ml
Ulei de măsline – 2 linguri
Sare – 1 linguriță
Piper – ½ linguriță
Țelină rădăcină – 500 g
Cartofi – 300 g
Lapte – 100 ml
Unt – 50 g
Sare – după gust
Mod de preparare
Pulpele de miel se freacă cu sare, piper, usturoi zdrobit și rozmarin, apoi se pun într-o tavă, se stropesc cu vin și ulei de măsline și se dau la cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, la 180°C pentru 1 oră și jumătate. Se descoperă în ultimele 20 de minute pentru rumenire. Între timp, țelina și cartofii se taie cuburi și se fierb în apă cu sare până sunt moi. Se scurg, se adaugă untul și laptele cald și se pasează până devin piure fin. Se servește piureul alături de pulpele fragede, cu sosul din tavă.

Ingrediente
Pentru hummus:
Năut fiert – 400 g (din conservă sau fiert în casă)
Tahini (pastă de susan) – 2 linguri
Usturoi – 1 cățel
Lămâie – ½ buc (zeama)
Ulei de măsline – 2 linguri
Apă – 50 ml (sau după nevoie)
Sare – după gust
Pentru legume:
Morcovi – 300 g
Sfeclă roșie – 300 g
Ulei de măsline – 2 linguri
Sare – ½ linguriță
Pentru decor:
Muguri de pin – 30 g (prăjiți ușor într-o tigaie fără ulei)
Oregano proaspăt
Mod de preparare
Hummusul se face pasând năutul cu tahini, usturoiul, zeama de lămâie, sare, uleiul de măsline și puțină apă, până devine o pastă cremoasă. Morcovii și sfecla se curăță, se taie în două și se coc în cuptor cu sare și ulei de măsline la 190°C timp de 30-40 minute, până devin ușor rumenite. Se servește hummusul într-un bol, decorat cu muguri de pin și stropit cu puțin ulei de măsline, alături de legumele coapte, calde, decorate cu oregano proaspăt.

Ingrediente
Pentru supă:
Broccoli – 500 g
Cartofi – 200 g
Ceapă – 1 bucată (medie)
Usturoi – 1 cățel
Supă de legume sau apă – 1 litru
Ulei de măsline – 1 lingură
Sare, piper – după gust
Smântână – 100 ml (pentru decor)
Semințe de dovleac – 30 g (prăjite)
Pentru bruschette:
Franzelă – 6 felii
Cașcaval – 100 g (ras sau felii)
Ruccola
Mod de preparare
Ceapa și usturoiul se călesc în ulei, apoi se adaugă cartofii tăiați cuburi și buchețele de broccoli. Se toarnă supă sau apă, se fierbe totul 20-25 minute, apoi se pasează cu blenderul până devine o cremă fină. Se adaugă sare și piper. Se servește caldă, decorată cu smântână și semințe de dovleac prăjite. Pentru bruschette, feliile de franzelă se pun într-o tavă, se presară cu cașcaval și se dau la cuptor 5-7 minute, cât să se topească cașcavalul și să se rumenească ușor. Se servesc calde, cu ruccola, alături de supă.
Sperăm că v-am inspirat cu rețetele noastre și că o să le încercați și voi. Poftă bună!