Dacă visezi să călătorești cu rulota prin țară, sau chiar prin lume… te înțelegem! Ce poate fi mai frumos decât să îți iei “casa în spate” și să mergi la drum, să simți gustul libertății și al aventurii? Așa că mai jos am pus pentru tine un ghid, pentru ca visul tău să devină realitate, mai ales dacă ești începător, dar nu numai!
În primul rând este bine să știi că sunt două variante pe care poți merge: rulotă, pe care o tragi cu mașina și auto-rulotă, unde mașina și partea de rulotă sunt incluse, 2 în 1.
Fiecare din ele are avantaje și dezavantaje, bineînțeles: prima, fiind detașabilă, poți să o lași într-o parcare și să folosești mașina pentru alte drumuri, a doua este mai ușor de condus, mai compactă. În principiu, poți merge pe prima variantă atunci când călătorești rar cu ea (1-2 ori pe an) și pe a doua variantă când vrei să călătorești mai mult (de exemplu dacă vrei să faci un tur al țării sau al Europei, sau chiar să faci din călătoriile cu rulota un stil de viață, mai ales dacă poți lucra de la distanță).
Recomandare: înainte de a cumpăra o rulotă sau o auto-rulotă închiriază și testează mai multe variante, să vezi care dintre ele ți se potrivește!
Poți descoperi o mulțime de lucruri pe care nu ți le puteai imagina înainte să mergi cu rulota: de la cum se simte să o conduci, la cum dormi în ea, cum te descurci cu bagajele, mersul la baie, gătitul, cum ne protejăm de insecte și așa mai departe.
Poți lua în calcul și să închiriezi de fiecare dată “casa pe roți”, cu atât mai mult dacă plănuiești să o folosești destul de rar. Acum ar fi timpul să vezi toate funcționalitățile ei!
Recomandare: citește manualul și verifică toate funcționalitățile rulotei, să te asiguri că știi cum funcționează totul!
În primul rând, dacă îți cumperi una, economisești bani pe termen lung, fiindcă nu mai plătești cazarea. În al doilea rând, ai libertatea de a veni și a pleca spontan, nu mai e nevoie de o planificare legată de zile și ore, cu check-in și check-out. În al treilea rând, poți explora mai bine natura dintr-o rulotă, putând să oprești și să campezi în diverse locuri: în păduri, pe malul mării, într-un deșert, stepă, etc.
Când mergem în zone mai puțin umblate, în natură, este important să ne asigurăm că avem tot ce ne trebuie la noi, mai ales apă și mâncare, dar și o trusă medicală cât mai bine dotată, destulă benzină sau energie electrică, scule pentru eventuale reparații mici la rulotă, roată de rezervă, etc. Și, poate cel mai important, să fim foarte atenți la animalele sălbatice, mai ales insecte, șerpi, scorpioni, sau urși.
Recomandare: studiază online care sunt animalele potențial periculoase din zonele în care mergi, pentru a preveni un contact neplăcut!
Cam aceleași ca în cazul mersului cu cortul, în funcție de spațiul pe care îl avem la dispoziție și de timpul în care suntem plecați. Putem să optimizăm spațiul dacă găsim soluții inteligente. De exemplu, în loc să luăm o cratiță, o tigaie și un ibric, putem să luăm doar o cratiță de ceramică, în care să facem și mâncare, să putem și prăji ceva, să fierbem și apă pentru cafea. În loc să luăm scaune de camping și masă, putem lua scaune pliabile și doar o față de masă. În loc să luăm haine de bumbac, care se usucă greu, putem lua haine din materiale tehnice, care sunt mai compacte, bune atât iarna, cât și vara și se usucă rapid.
Nu uitați: mobilier de camping și protecție solară, ustensile pentru gătit, surse de lumină, echipament de siguranță (trusă de prim ajutor, stingător de incendiu, spray anti-urși, etc.), provizii, soluții și accesorii pentru curățenie.
Am ales rulota, am făcut bagajele… dar unde mergem? Putem alege să mergem într-un camping organizat, sau direct în natură. Pentru începători este recomandat să meargă în camping, fiindcă oferă mai multă siguranță. În plus, multe dintre spații oferă facilități importante cum sunt: o sursă de lumină, energie, toalete și dușuri, o bucătărie, frigider și loc pentru făcut grătarul.
Dacă vreți să mergeți cu rulota în România și sunteți iubitori de munte, există numeroase locuri de campare, unde puteți experimenta natura: Poiana Brașov, Parcul Național Retezat și Bucegi sunt doar câteva dintre opțiuni. Pentru cei care preferă marea, există multe locuri de campare pe litoral: plajele din Vama Veche, 2 Mai și Mamaia sunt destinații populare pentru campingul cu cortul și rulota.
Este recomandat să rezervați din timp locul de campare, mai ales în sezonul de vârf. Multe locații populare, cum ar fi cazarea cu rulota în 2 Mai, Mamaia sau Suncuius, pot fi foarte căutate. Verificați site-urile oficiale ale campingurilor sau contactați-i direct pentru a vă asigura că aveți un loc rezervat, înainte de a pleca.
Drum bun și distracție plăcută în aventura voastră cu rulota!