Sănătate

Măști medicinale de protecție - cum se poartă masca de protecție împotriva Coronavirus, dar și cum se igienizează corect măștile medicinale

May 08, 2020

« înapoi la sfaturi

Există mai multe tipuri de măști medicinale, iar fiecare dintre ele are funcții specifice. Sunt cunoscute drept echipamente individuale de protecție, dar cel mai important, trebuie să fie purtate corect, pentru a proteja împotriva poluanților din mediul înconjurător.

Purtarea unei măști  este una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infecții respiratorii, printre care și infecția determinată de virusul SARS CoV 2. Utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru a folosi corect masca de protecție

înainte de a pune masca trebuie să ne spălăm mâinile cu apă și săpun/ sau cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool;

● masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia fără a lăsa spații între față și mască;
● trebuie să evităm pe cât posibil să atingem masca; iar dacă facem acest lucru, trebuie ne spălăm mâinile cu apă și săpun sau cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool;
● mască umedă trebuie înlocuită;
● a nu se reutiliza măștile de unică folosință;
● atunci când scoatem masca: nu se atinge din față, ci se scoate din spate, aruncând-o imediat într-un container închis;
● la sfârșit ne spălăm mâinile cu apă si săpun sau cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool.


Înainte de a achiziționa o mască de protecție, asigurați-vă că aceasta este confecționată integral sau în cea mai mare parte dintr-un material filtrant, care sa constituie o barieră împotriva microbilor și în același timp să permită o respirație corectă. De asemenea, doar purtarea unei măști nu este suficientă, astfel că folosirea acesteia trebuie combinată cu alte măsuri de prevenire și control împotriva virusului, printre care de maximă importanță fiind cele de respectarea normelor de igienă.

Tipuri de măști medicinale

Filtrează particulele în timpul respirației și le împiedică să ajungă în exterior. Sunt măștile care ajută la protejarea altor persoane.

Măștile FFP sunt măștile cu eficacitate ridicată, deoarece filtrează particulele din mediu, iar utilizatorul nu le poate inhala. Acest tip de măști au diferite forme, în funcție de design, pot fi conice, orizontale sau verticale. De asemenea, eficiența lor le încadrează în 3 clase.

Tipul clasei depinde cât de bine poate masca de protecție FFP să filtreze poluanții din mediu. Astfel există următoarele:

● Masca FFP1 - eficiență de filtrare de până la 78%, iar concentrații de aerosoli în mediu de până la 4 TLV - valoarea limită a pragului;

● Masca FFP2 - eficiență de filtrare de până la 92%, iar concentrații de aerosoli în mediu de până la 12 TLV;

● Masca FFP3 - eficiență de filtrare de 98%, iar concentrații de aerosoli în mediu de până la 50 TLV.

Măștile de protecție trebuie să se potrivească perfect pe suprafața feței. Pentru a proteja mucoasa, ele trebuie să acopere perfect nasul și gura. Purtarea măștii protejează contra riscului de expunere la o serie de agenți patogeni.

Cum se pune și se îndepărtează corect masca de protecție

Ține masca de protecție cu ambele mâini și poziționează clema nazală în partea de sus. Clema metalică se modelează pe forma nasului. După ce ai pus masca, o poți extinde trăgând de marginea de sus. Masca se pune până sub bărbie și se așează sistemele de prindere. Dacă sunt două benzi, acestea se trag peste cap, iar este un singur șnur pe fiecare parte a măștii, fiecare se pună după ureche.

Masca nu trebuie atinsă cu mâinile deoarece eficiența protecției poate fi afectată. Când se dă jos, evită să o atingi de partea din exterior pentru că poate fi contaminată. Masca de protecție purtată se pune într-o pungă de plastic și se aruncă la gunoi, după care trebuie să te speli pe mâini.

Cât timp se poartă o mască chirurgicală de unică folosință

Masca de protecție de tip FFP3 sau FFP2 se poate purta pentru aproximativ 8 ore, în funcție de timpul și intensitatea expunerii. Spre exemplu, personalul medical care are contact apropiat cu bolnavul infectat și astfel riscă o expunere intensă la secrețiile respiratorii ale acestuia nu trebuie să poarte pentru mult timp masca, maximum 4 ore.
În medie, o mască chirurgicală de protecție poate fi purtată între 3 și 4 ore, în funcție de timpul de expunere. Există o limită de utilizare deoarece, din cauza respirației, masca se umezește, iar mediul umed poate fi prielnic pentru apariția și dezvoltarea bacteriilor.
Aceeași mască de unică folosință nu este indicat să o refolosești deoarece materialul se deteriorează, dar în cazul în care o faci, masca trebuie spălată la mașina de spălat la o temperatură ridicată și apoi călcată.

Diferența dintre masca de protecție cu valve și fără valve

Măștile fără cu valve asigură o protecție împotriva picăturilor mari și a stropilor și îi protejează pe cei din jur la emisiile respiratorii ale persoanei care poartă masca. Măștile cu valve trebuie purtate deoarece pot reduce expunerea purtătorului la picături mai mari, dar și la particule mici și aerosoli.
Măștile FFP asigură o protecție complexă, în special tipul respiratorului N95, iar folosirea acestora este recomandată personalului medical care asigură îngrijire pacienților infectați cu coronavirus.
Mască de protecție cu certificare N95 este diferită deoarece dispune de un dispozitiv de protecție respiratorie conceput special pentru a obține o potrivire facială strânsă și o filtrare eficientă a particulelor de aer.

Asemănări între măștile chirurgicale și măștile cu certificare N95

Ambele tipuri de măști de protecție sunt concepute pentru a rezista la fluide, au o eficiență ridicată a filtrării particulelor și eficiența filtrării bacteriene. Așadar, poartă mască de protecție ori de câte ori mergi într-un spațiu închis, mai ales la cumpărături.
Purtarea corectă a măștii previne răspândirea virușilor și bacteriilor.

Nu uita că magazinele #LaDoiPași sunt întotdeauna alături de tine, iar vizita în cel mai apropiat magazin, până pe data de 16 mai, te va ajuta să îți procuri măști de protecție de unică folosință pentru tine și cei dragi.
Citește mai multe despre oferta lunii chiar aici: https://www.la-doi-pasi.ro/oferta-curenta.html

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.