Sănătate

Măsuri de protecție împotriva coronavirus - ce trebuie să știi despre infecția cu COVID-19

April 21, 2020

« înapoi la sfaturi

Ne confruntăm cu una dintre cele mai grele perioade. Infecția cu coronavirus a afectat și continuă să restricționeze multe dintre activitățile uzuale pe care le făceam cu toții. Restricțiile ne impun să stăm în casă și, de asemenea, să ne asigurăm că ne protejăm corespunzător. Iată tot ce trebuie să știi despre infecția cu COVID-19.

Ce este coronavirus

Ce este coronavirus

Coronavirusurile reprezintă o familie de virusuri ce afectează în mod direct atât animalele, cât și oamenii, deoarece atacă sistemul respirator.

Până acum, în lume, se cunosc șapte tipuri de coronavirusuri, însă cel mai recent care pare că atacă întreagă populație este coronavirus. Mai exact, World Health Organization a transmis faptul că virusul poartă denumirea de SARS-CoV-2 - severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 - sindrom respirator acut sever coronavirus 2, iar boala generată de acest virus poartă denumirea de COVID-19.

Pentru prima oară, virusul a fost identificat în Wuhan, China, în decembrie 2019. Nu este confirmat în totalitate, însă conform studiilor efectuate până acum, sursa infecției este o piață din Wuhan, acolo unde se comercializează diferite animale, iar primii pacienți diagnosticați cu COVID-19 au declarat faptul că au fost recent în piața respectivă.

Tot conform studiilor efectuate, specialiștii au declarat că virusul a apărut la lilieci, apoi a ajuns la pangolin și ulterior la oameni.

Simptome coronavirus

Simptome coronavirus

De regulă, simptomele infecției cu coronavirus sunt la nivelul căilor respiratorii, dar pot varia de la un caz la altul.

Infecția cu COVID-19 poate avea și următoarele simptome:

  • ● Febră;
  • ● Tuse;
  • ● Dificultăți în respirație.

Aceste simptome sunt asemănătoare cu o răceală comună, dar, din păcate, coronavirus ajunge și la afecțiuni precum pneumonie și, în anumite cazuri, deces.

Simptomele infecției pot apărea după o perioadă de incubație de 5, aproximativ 6 zile, însă pot varia și de la o zi până la două săptămâni.

Cum se transmite infecția cu coronavirus

Cum se transmite infecția cu coronavirus

Coronavirus se răspândește prin picăturile generate de strănut sau tuse, dar și prin picături ce intră în contact direct cu tuse, contact personal neprotejat cu o persoană deja infectată, chiar și o strângere de mână.

Cum te protejezi de coronavirus

Cum te protejezi de coronavirus

Pentru a preveni, dar și reduce expunerea și transmiterea virusului, toți oamenii trebuie să respecte câteva recomandări simple. Iată care sunt acestea:

  • ● Spalatul des pe mâini cu apă și cu săpun, cel puțin 20 de secunde;
  • ● Dezinfectarea suprafețelor cu care intri în contact cu suprafețe pe bază de alcool sau clor;
  • ● Nu-ți atinge fața, gura, ochii dacă ai mâinile murdare;
  • ● Evită contactul cu persoane care suferă de infecții respiratorii;
  • ● Evită locurile aglomerate și evită să călătorești cu mijloace de transport în comun;
  • ● Acoperă-ți nasul și gura atunci când strănuți sau tușești;
  • ● Folosește masca de protecție atunci când ești răcit sau te afli în apropierea persoanelor bolnave;
  • ● Nu lua medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului;
  • ● Evită călătoriile și deplasările care nu sunt obligatorii;
Ce înseamnă carantină și ce înseamnă autoizolare

Ce înseamnă carantină și ce înseamnă autoizolare

Pentru prevenirea răspândirii virusului, toate persoanele trebuie să respecte regulile obligatorii. Printre acestea se află și intrarea în carantină și autoizolare. Iată ce înseamnă.

Toate persoanele care se întorc dintr-o zonă roșie, vor sta automat în carantină timp de 14 zile în spații special amenajate, puse la dispoziție de autorități.

Zonele roșii sunt: Italia, Franța, Germania, Spania, Iran.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar care au călătorit în regiuni din zonele afectate de coronavirus ori care au intrat în contact cu persoane infectate sau care au simptome. Autoizolarea este la domiciliu pentru 14 zile și se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc în același domiciliu.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome COVID-19

Ce trebuie să faci dacă ai simptome COVID-19

Nu trebuie să mergi direct la spital sau la medicul de familie. Poți infecta personalul medical sau alți pacienți. Dacă prezinți simptome, febră sau tuse, dar și dacă ai călătorit în țări cu cazuri confirmate de coronavirus, apelează numărului de urgențe 112 și specifică toate detaliile personalului calificat. p>

Izolează-te la domiciliu și evită contactul cu alte persoane până la sosirea ambulanței.

Infecția cu coronavirus este mai periculoasă pentru persoanele în vârstă cu boli asociate. Mai exact, persoanele peste 60 de ani, dar care suferă și de alte boli medicale precum: boli de inimă, diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli respiratorii cronice sau cancer, din păcate, sunt mai predispuși să dezvolte o infecție severă de infecție cu COVID-19. Riscul este mai mare din cauza altor boli în același timp cu infecția cu coronavirus.

Copiii nu sunt mai sensibili la infecția cu COVID-19. Au fost raportate până acum cazuri la copii, chiar și cu vârste fragede, iar mulți dintre ei au luat infecția de la un membru al familiei. Însă, potrivit specialiștilor și experților UNICEF din cadrul Centrului de Prevenire și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, infecția cu coronavirus poate fi mai ușoară la copii decât la adulți ori persoane în vârstă.

Ce trebuie să reținem din toate acestea?

Ce trebuie să reținem din toate acestea?

  • ● Igiena este obligatorie pentru prevenirea, dar și răspândirea infecției coronavirus.
  • ● Dezinfectarea suprafețelor, dar și a obiectelor cu care intrați în contact este esențială.
  • ● Stați în casă și nu ieșiți decât pentru lucrurile obligatorii, care nu pot fi amânate.
  • ● Anunțați medicii atunci când este o urgență și rămâneți în izolare, nu luați contact cu alte persoane.

Rămâneți uniți alături de comunitatea voastră. Împreună vom reuși să trecem peste aceste grele încercări. Rămâneți în casă și petreceți timp de calitate alături de familie!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.