Noaptea dintre ani este plină de obiceiuri și tradiții pentru ca noul an să ne aducă bucurii și împliniri pe toate planurile. Cele mai multe obiceiuri sunt legate de alungarea ghinionului și de aducerea unui an nou plin de belșug și noroc.
Noaptea dintre ani este plină de obiceiuri și tradiții pentru ca noul an să ne aducă bucurii și împliniri pe toate planurile. Cele mai multe obiceiuri sunt legate de alungarea ghinionului și de aducerea unui an nou plin de belșug și noroc.
Ziua de 31 decembrie are, în tradiția românească, populară, o semnificație deosebită, fiind data morții și a readucerii la viață a ordinii cosmice. Românii dintotdeauna au prețuit-o și au sărbătorit-o așa cum se cuvine, cu cântece, cu voie bună și cu mese pline de bucate alese.
Termenul de "Revelion", cum se numește petrecerea de înnoire simbolică a timpului, provine din limba franceză, unde înseamnă "veghe".
În noaptea dintre ani este important să ne punem o dorință și să întâmpinam anul care vine cu speranțe pentru mai bine și planuri gata să fie împlinite.
Obiceiurile și tradițiile de anul nou variază în funcție de regiune, unele dintre ele au fost modernizate în timp ce altele au fost uitate.
Iată câteva obiceiuri și tradiții pe care și tu le poți încerca în acest an:
Cu Plugușorul, Capra sau Ursul se merge pentru belșug.
În anumite zone, după ce au mers cu Sorcova, copiii primesc bănuți într-o cană cu apă, așa cum se proceda demult.
Colindătorii care pornesc încă din zorii zilei de 1 ianuarie sunt primii care anunță bucuria trecerii într-o nouă etapă și care urează belșug și sănătate oamenilor pe care au ocazia să îi ureze.
În ajunul Anului Nou nu se atinge mătura și nici nu se aruncă gunoiul din casă, ca să nu fie dat afară belșugul. Începând cu 2 ianuarie poți arunca gunoiul.
Datoriile trebuie plătite până la sfârșitul anului, iar în 31 decembrie ar fi bine să nu dai bani cu împrumut.
De Revelion este bine să ai bani în buzunar și haine noi pe tine, eventual și ceva de culoare roșie.
În ultima zi a anului este interzis să pui mâna pe foarfecă, se zice că-ți "tai" norocul. o La miezul nopții, 31 decembrie spre 1 ianuarie, deschide larg ușile și geamurile, ca să iasă anul vechi și să intre cel nou, mai bun.
La ușă sau în casă să ai vâsc, pentru noroc, spor în casă și sănătate. Sărută persoana iubită sub mănunchiul verde de vâsc pentru o bună înțelegere în noul an.
Un bine-cunoscut obicei spune că prima persoană care trece pragul casei în prima zi din an ne va influența tot anul. Conform tradiției, dacă este un bărbat, anul va fi plin de noroc.
Pe masa de Revelion trebuie să găsim pește, despre care se spune că aduce prosperitate și că asigură o trecere lină și ușoară prin anul care urmează.
Fructele nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Tradiția spune că un măr mâncat în ajun de An Nou te ajută să ai parte de sănătate pe tot parcursul anului care urmează.
Strugurii au o semnificație specială. Dacă mănânci 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion se spune că acestea aduc prosperitate în cele 12 luni ale noului an.
Tradiția populară nu recomandă carnea de pasăre la masa de Revelion deoarece se spune că nu este aducătoare de noroc. Așa cum pasările scurmă pământul și îl împrăștie, tot așa se va împrăștia binele și prosperitatea.