Dulapurile bucătăriei pot fi ușor organizate dacă ne gândim pentru ce le întrebuințăm. Diana Mihăilă ne oferă câteva recomandări pentru a transforma secțiunile lor în înșiruiri logice.
Da, pentru unii dintre noi, organizarea bucătăriei poate constitui o provocare majoră! Sunt nenumărate lucruri acolo pe care trebuie să le punem și să le păstrăm în ordine: oale, caserole, căni, pahare, ustensile pentru gătit, veselă, tacâmuri, electrocasnice, condimente... Iar aspectul diversității este dublat de aspectul cantității. Diana Mihăilă, însă, are câteva recomandări care ne pot ajuta să aducem ordinea și în dulapurile din bucătărie.
”Cât de mult am din fiecare?”, ”Cât folosesc cu adevărat?”, sunt două întrebări pe care trebuie să ni le punem pentru a nu ajunge să ne ridicăm problema ”De unde a mai apărut și asta?”.
Organizarea de sus în jos Avantajul acestei metode este că tot ce este curățat și organizat rămâne așa până la finalul procesului de punere în ordine a dulapurilor. Dacă am începe dinspre podea către tavan, probabil că ne-am urca pe bufetul proaspăt eliberat și lustruit pentru a da de cap mobilierului suspendat. Sau am pune pe el tot felul de lucruri descoperite pe acolo și ne-am anula munca. Așa, pornind de sus, avem o viziune de ansamblu asupra spațiului și procesului. În funcție de felul nostru de a fi, putem alege să:
- Golim toate dulapurile
- Facem unul câte unul
Este practică și atunci când nu avem un plan foarte structurat și scoatem tot din dulapuri pe blaturile din bucătărie, dar și atunci când lucrăm etapizat și facem întâi bufetul, deci partea de jos, iar apoi corpurile suspendate, deci partea de sus. Blaturile, aceasta zonă de mijloc, sunt folosite ca zonă de triaj și de sortare, pentru ca apoi depozitarea să se facă ușor și eficient.
Este poate cea mai simplă metodă de organizare la interior. Recipientele ocupă mai puțin spațiu dacă sunt puse unele în altele. Chiar dacă nu sunt parte dintr-un set, le sortăm în funcție de formă: rotunde, pătrate, dreptunghiulare… Capacele pot sta de la mic la mare fie într-un suport special, fie în lateralul turnului.
Oh, eterna metodă de organizare pe categorii valabilă în orice colț din casă, pentru orice fel de obiecte. În bucătărie ne va fi mai simplu să ne mișcăm și să ne descurcăm dacă reușim să alcătuim un flux. Adică stocarea să fie una logică. De pildă, am un dulap pentru produse de panificație și patiserie (pâine, covrigi, biscuiți, croissante etc.), iar unul cu electrocasnice (mixer, storcător, steamer etc.).
Dacă am dulapuri mari ce pot găzdui cantități considerabile, gândesc asocieri. Să revenim la dulapul cu produse de panificație. Acolo putem ține și stocurile de făină și drojdie, dar și mașina de copt și tăvile.
În cazul în care dorim să fim super-eficienți, stabilim ce păstrăm în fiecare dulap și în funcție de proximitatea față de aragaz, cuptor sau frigider.
În plus, atunci când organizăm bucătăria verificăm:
- termenele de valabilitate ale produselor alimentare; - dacă proviziile nesigilate sunt afectate de dăunători, s-au alterat din cauza variațiilor de temperatură, și-au schimbat consistența etc.;
- dacă recipientele mai sunt funcționale, se mai închid etanș etc.;
- dacă toate electrocasnicele funcționează; - dacă setul de tacâmuri mai este complet (dacă dăm atenție, vom constata că se poate desperechea inexplicabil de ușor);
- dacă avem mai multă sau mai puțină veselă decât ne trebuie (fie spargem, fie primim).