Organizare

Planul alimentar, organizare pe plan personal

September 17, 2020

« înapoi la sfaturi

Diana Mihăilă ne explică luna această cum putem trăi mai sustenabil, doar din câteva însemnări pe o hârtie sau note într-o aplicație mobilă.  

Da, alcătuirea planului alimentar ține de organizarea pe plan personal și influențează modul în care ne folosim timpul și ne cheltuim banii.

Ca să funcționeze, planul alimentar trebuie să fie la vedere. Iar când sunt mai multe persoane în casă, meniul este agreat la comun. Îl putem afișa pe frigider sau pe un perete din bucătărie. Important este să devină un fir director care să anuleze lipsa de inspirație. Odată devenit obișnuință, nu ne vom mai întreba ”Eu ce mănânc azi?” și nici nu vom mai consuma la întâmplare ce avem prin casă ori prin frigider. Deci avantaje pentru sănătate și siluetă!

Stabilirea meniului

Totul începe cu alegerea preparatelor din următoarele zile. Poate fi o săptămână sau mai puțin de atât. Cum e bine pentru tine! Poți crește gradual numărul zilelor pentru care planifici meniul sau îți asumi din start o perioadă mai lungă, dacă te ajută să te responsabilizezi în acest sens. Pe lângă gusturile comune, luăm în calcul și cantitățile, dar și ustensilele necesare pentru gătire. Unele preparate merită să le faci acasă, altele nu. Să îți dau un exemplu. Dacă îți place sushi, dar mănânci doar de 2-3 ori pe lună, poate că e mai bine să comanzi de la un restaurant. Pentru a-l prepara, e nevoie de tot felul de ingrediente speciale din care folosim prea puțin ca să le consumăm înainte să expire. Tehnica de preparare își spune și ea cuvântul. Dacă nu o stăpânim, sfârșim prin a spori risipa alimentară.

Lista de cumpărături, aliat de bază

Nu plecăm la cumpărături fără listă și cu burta goală! Sunt șanse mari să cumpărăm alimente de care nu avem nevoie pentru că mai sunt stocuri în cămară sau să achiziționăm mai mult, de poftă. Odată înșirate toate pe hârtie devine mai ușor să stabilim cantitățile și să ne gândim dacă preparatele alese merg între ele.

Lista de inventar

Ce mai am? Ce îmi mai trebuie? La fel ca lista de cumpărături și meniul, lista de inventar este indicat să stea la vedere. Poate fi pe ușa de la cămară sau poate fi o aplicație mobilă pentru gestiune. Stocurile le consumăm și în funcție de data expirării, așezându-le primele pe rafturi pe cele care se alterează rapid.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.