Noul an școlar se apropie cu pași repezi, iar noi, părinții, încercăm să ne organizăm cât mai bine ca cel mic să aibă tot ce îi trebuia în prima zi de școală. Fie că intră în clasa I (sau 0), fie că trece la un alt nivel al parcursului educațional, spațiul de studiu este un loc esențial pentru elev. Adela Pârvu ne sfătuiește cum să organizăm biroul copilului astfel încât să fie cât mai placut și confortabil pentru învățat.
Majoritatea părinților cosinderă că în camera copilului cel mai ușor este să cumpere o masă de birou care se găsește de-a gata, dar adevărul este că multe dintre oferte, deși par atractive, nu sunt tocmai potrivite pentru școlari. De ce spun asta? Doar pentru simplu fapt că un produs se numește masă de birou, nu înseamnă că el este gândit pentru activitățile școlare. Așa că echipa LaDoiPași, m-a provocat să-ți spun la ce anume e bine să te uiți înainte să cumperi mobila de birou pentru copilul tău.
Multe mese de birou sunt înguste și mai adecvate muncii la laptop, însă pentru un școlar, care are nevoie pe masa de birou de spațiu atât pentru manual, cât și pentru caiet, dar și pentru o poziție confortabilă de sprijin al cotului când scrie, masa de birou trebuie să aibă minimum 60 cm, o lungime de 120 cm și înălțimea de 75 cm (sub blat). Însă dacă copilul tău, pe lângă teme, are nevoie de un laptop sau calculator, lungimea mesei este bine să fie de minimum 150 cm. Sub aceste dimensiuni, orice masă de birou este incomodă pentru un elev. Ce faci dacă în aceeași cameră trebuie să existe loc pentru doi frați elevi?
Dacă în aceeași cameră sunt doi frați, ambii de vârstă școlară, un blat de birou cu lungimea totală de minimum 2 metri este potrivită, chiar dacă pentru fiecare în parte lungimea ar veni sub 120 cm, precizați mai sus. Și asta pentru că suprafața mai lungă care poate fi împărțită între frați ajută, plus faptul că e foarte probabil ca temele să și le facă pe rând, nu neapărat deodată. O astfel de piesă de mobilier este cel mai probabil să fie făcută pe comandă, mai greu de găsit în comerț. De asemenea, pentru lungimi mari ale meselor de birou, ca părinte mai priceput într-ale bricolajului, poți foarte bine să te gândești să folosești un blat de bucătărie. Îl poți găsi în magazinele de bricolaj și îl poți sustine cu console, iar lateralele cu mici corpuri de mobilier cu sertare. Partea bună este că nu flambează, deci masa, chiar dacă va fi mai lungă nu face burtă.
Dacă ai mai mulți copii, dar nu ai pentru fiecare dintre ei o cameră, ci ai disponibile să spunem două camere, te poți gândi ca una dintre încăperi să fie loc de studiu, iar cealaltă dormitor. Astfel, spațiile vor fi împărțite pe activități, nu în funcție de numărul copiilor, dar având toate cele necesare pentru studiu, odihnă, depozitare.
Dacă spre exemplu, nu ai loc pentru o lățime de 60 cm pentru masa de birou, dar ai disponibilă o lungime mai mare, nu ezita să faci biroul mai lung, cât peretele în dreptul căreuia este pus. Sub birou pot exista sertare, o parte dintre ele folosite pentru școală, celelalte pentru obiecte vestimentare mici, adică pe post de comodă. Chiar dacă ai un singur copil, un birou lung este binevenit, mai ales când este pasionat și de jocuri pe calculator. Astfel, va avea spațiu atât pentru joacă, cât și pentru studiu, fără a fi nevoit să mute obiectele.
Dacă există un student în familie, e foarte probabil ca un birou îngust pentru laptop să fie suficient. Un astfel de birou poate fi amplasat fără probleme și în fața unei ferestre înalte sau în prelungirea altor piese de mobilier.
Mobila pe comandă poate fi cea mai optimă soluție când este vorba despre camere într-o locuință de bloc. Masa de birou este ideal a fi amplasată la fereastră, dar nu e cu nimic greșit și dacă este amplasată pe unul dintre pereți cu lumina naturală din lateral. Pe lângă dimensiunea mesei este important și spațiul de sub ea, astfel ca locul pentru picioare să fie comod, dar să și existe loc pentru scaunul de birou, recomandabil reglabil pe înălțimea și cu susținere fermă pentru zona lombară (partea de jos a spatelui).
Deci, fii pe fază la nevoile copiilor în privința spațiului necesar pentru studiu, mai ales că s-a dovedid impactul direct al modului de amenajare al acestui loc asupra performanțelor școlare. Când spațiul de birou este bine organizat și confortabil din punct de vedere ergonomic, concentrarea și plăcerea pentru studiu sunt mai mari. Ordinea și confortul sunt important pentru disciplinarea minții, iar aceste lucruri încep și prin amenajarea unui loc de birou bine gândit. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Descară de aici cele mai importante sfaturi din articol și ia-le cu tine atunci când planifici organizarea camerei copilului.
Descarcă