La finalul anului 2018, Diana Mihăilă a realizat primul sondaj despre obișnuințele de organizare ale românilor. A reieșit că bucătăria și dulapul cu haine sunt spațiile care sunt cel mai greu de ținut în ordine. De ce? Din pricina numărului mare de articole de acolo.
Pentru o bucătărie bine organizată, Diana ne ajută cu câteva recomandări.
Organizarea bucătăriei trebuie gândită atât pe orizontală, cât și pe verticală. La fel, și la interior și la exterior, căci are loc cu precădere în spatele ușilor închise de la dulapuri, de la frigider, de la cămară. O ușă, la fel ca și un coș, poate masca dezordinea, căci nu se vede ușor în spate.
Dacă vorbim despre acest spațiu încă din faza de planificare, atunci ea trebuie gândită cu trei zone principale: zonă pentru gătit (aragaz, plită, cuptor), zonă pentru pregătit hrana (blatul de lucru), zonă pentru depozitat (dulapuri, polițe, cămară, frigider).
Bucătăria are numeroase secțiuni și exponențial mai multe categorii de obiecte de gestionat. Adesea, este greu de păstrat în ordine tocmai din cauză ca este pierdut controlul cantităților. Prea mult chiar înseamnă prea mult pentru unii dintre noi!
Pentru a te ajuta să creezi un flux funcțional, îți voi da câteva sfaturi de bază ce pot genera schimbări rapide.
Sfaturi pentru organizarea blaturilor
Ca regulă generală, vom lăsa la vedere doar ce este de trebuință zilnic sau de cel puțin 5 ori în săptămână. Regula nu se aplică pentru electrocasnicele mici ori pentru veselă. Nu las cana pe blatul de la bucătărie doar pentru că beau cafea în fiecare zi. Ori ustensilele pentru gătit pentru că fac mâncare zi de zi. Le voi pune în zona dedicată lor după fiecare utilizare.
Sfaturi pentru organizarea dulapurilor
Fluxul devine mai eficient la interior dacă alcătuim categorii în fiecare corp de mobilier sau pe fiecare poliță în parte. Dacă nu am suficiente articole cât să umplu tot spațiul, le ”înrudesc” în funcție de întrebuințare (ex. zona cu produse și ustensile pentru prăjituri).
Dacă folosesc recipiente, este bine ca ele să fie transparente sau cu etichete vizibile. La fel, pentru a evita risipa alimentară, punem la vedere și termenul de valabilitate.
Cel mai sus așezăm ce nu ne este necesar constant (ex. conserve sau electrocasnice întrebuințate sezonier), la nivelul mâinii stau obiectele de zi cu zi (pahare, farfurii, căni etc.), iar sub blat tot ce este util pentru prepararea și servirea hranei (ex. oale, tăvi), dar și proviziile necesare pe perioade scurte de timp (ex. ingrediente, șervețele, saci de gunoi).
Sfaturi pentru organizarea rafturilor
Atunci când vorbim despre polițele expuse, la vedere, ajută dacă păstrăm situația cât mai simplă. Este o formă de evitare a încărcării fizice și vizuale a spațiului. Cel mai adesea, pe rafturi ținem colecția de condimente, căni sau accesorii pentru prepararea meniului zilnic. Gruparea pe categorii este eficientă și în acest caz.
Sfaturi pentru organizarea frigiderului
Știai că pe raftul de sus este recomandat să depozitezi lactatele și ouăle pentru că acolo este cea mai ridicată temperatură din tot frigiderul? Mai jos vine mâncarea gătită, sub ea mezelurile (pentru că acolo este cel mai rece), iar în cutii stau legumele și fructele. Pe uși nu depozităm produse foarte grele, iar pentru un flux eficient grupăm pe sortimente (ex. sosuri) sau de la mic la mare, pentru o vizibilitate sporită.
Sfaturi pentru organizarea cămării
În cămară, adesea avem o problemă cu accesul și cu iluminatul, ceea ce favorizează dezordinea. Util ar fi ca lângă ușă să păstrăm ceea ce ne este de trebuință cel mai des, iar sus sau foarte jos ce este necesar ocazional. Depozitarea de la mic la mare, în șir indian, sub formă de U sau pe platouri rotativă ajută la menținerea pe termen lung a soluțiilor de organizare implementate.