Organizare

Sfaturi pentru organizarea frigiderului de la Diana Mihăilă

July 14, 2020

« înapoi la sfaturi

Organizarea frigiderului este o activitate mai complexă decât pare, însă, Diana Mihailă ne arată luna aceasta cum să ne stabilim prioritățile și cum să aducem mai multă ordine în viața noastră

Te gândești poate că organizarea frigiderului este o activitate ce ține de organizarea casei, fiindcă el are strânsă legătură cu tot ce se întâmplă în bucătărie, o încăpere de bază a oricărei locuinței. Și este corect! Dar există o legătură și cu organizarea pe plan personal, căci pentru a avea un frigider bine pus la punct este nevoie de o planificare a meniurilor și a activităților, deci de o gestionare eficientă a timpului și a banilor.

Acum că am demonstrat legătura dintre diferitele tipuri de organizare, întărind ideea că odată ce găsim metodele potrivite viața ni se va simplifica pe toate palierele, să vedem cum putem păstra mai bine mâncarea și restul alimentelor. 

În cartea sa, ”Organizing – The Manual For Bringing Order To Your Life, Home & Routine”, celebra Martha Stewart spune că ”cele mai reci zone ale frigiderului sunt sertarul de jos și partea din spate a raftului superior sau a celui inferior, unde se află ventilatorul. Asta în timp ce ușile sunt zonele cu temperatura cea mai ridicată, în special, din cauza deschiderilor repetate”.

Astfel, mama organizării și a trucurilor casnice recomandă, spre exemplu, ca produsele din carne să fie depozitate acolo unde este cea mai scăzută temperatură, de preferat în sertarele inferioare, în cazul în care curg, să nu strice restul proviziilor.

Atenție la termenul de valabilitate!

Fie că sunt produse ambalate, fie că sunt alimente puse de noi la congelat, termenul de valabilitate trebuie să fie la vedere. Când folosim pungi resigilabile sau caserole pentru a face porții mai mici notăm cu un marker sau punem etichete cu data la care produsele au fost mutate din ambalajul original și cu data până la care trebuie consumate. O altă regulă este ca alimentele sărate să fie separate de cele dulci. În ciuda a ceea ce am învățat sau a ceea ce ne induce compartimentarea celor mai multe frigidere, ouăle și lactatele nu se păstrează pe uși din cauza variațiilor de temperatură. Raftul de sus este o opțiune bună. Mâncarea gătită poate sta pe rafturile intermediare, iar fiindcă fructele pot grăbi alterarea legumelor, se depozitează separat, dar în aceeași zonă climatică.

Dar ce păstrăm pe ușile frigiderului?

Pe uși ținem resturile sau produsele consumate pe jumătate, spuneți-le cum doriți. Practic sunt acele alimente pe care le vom consuma în decurs de câteva ore. Mai putem păstra aici produse conservate, ce nu sunt influențate de câteva grade în plus sau în minus.

Cum depozităm pentru a vedea conținutul?

Recipientele transparente (din sticlă sau plastic fără BPA) sunt cele mai utile aici, în frigider, căci ne permit să vedem conținutul și să îl consumăm la timp, reducând astfel risipa alimentară. Tot din motive de vizibilitate depozităm în șir indian, de la mic la mare, respectând de preferat categoria de produse. Sticlele pot fi puse în picioare sau sub formă de piramidă. Atenție la cele al căror conținut fermentează, precum sucul de roșii, mustul sau socata. Tot pentru sticle, dar de data aceasta de sos, putem utiliza platouri rotative. Putem stabili ce punem pe rafturi și pornind de la diferite obișnuințe sau aspecte de moment (ex.: raftul cu dulciuri pentru ziua bunicii, raftul cu mâncarea de regim etc.). Importante sunt și sertarele, unele modele având secțiuni pentru fructe, legume și mezeluri, pe care e bine să le respectăm!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.