Auzim adesea despre sistem imunitar și imunitate drept capacitatea organismului de a se apăra de o mulțime de viruși, bacterii și alți agenți patogeni din mediul exterior, care pot provoca apariția mai multor boli. Mai jos vă spunem ce înseamnă sistemul imunitar, cum întărim imunitatea la copii, dar și ce alimente trebuie să mâncăm pentru imunitate.
Pentru menținerea sănătății întregului organism, imunitatea este cea mai importantă și valoroasă funcție a sistemului imunitar. Este funcția responsabilă cu anihilarea tuturor microorganismelor responsabile cu mai multe boli, dar și funcția care ține la distanță anumite reacții alergice și boli autoimune. Există două feluri de imunitate:
● Imunitate înnăscută;
● Imunitate dobândită.
Cu imunitatea înnăscută ne naștem și are componentă genetică. Imunitatea dobândită este aceea pe care ne-o formăm fiecare de-a lungul vieții, mai ales în primii ani de viață, atunci când intrăm în contact cu agenții patogeni din mediul înconjurător.
Notă: Informațiile pe care ți le prezentăm în acest articol, nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Înainte de orice tratament, este recomandat să consulți medicul și să urmezi indicațiile transmise.
Sistemul imunitar al fiecăruia dintre noi acționează prin depistarea inițială a agenților străini, care intră în contact cu organismul. Acesta creează anticorpi specifici tocmai pentru anihilarea agenților străini. Odată intrat în contact cu un agent străin, sistemul imunitar memorează antigenul și la următorul contact va acționa prompt și rapid.
Întreg sistemul imunitar este extrem de complex. Este format din mai multe componente și anume: de la celule albe (prima linie de apărare a organismului), până la timus: ganglionii limfatici, limfa, amigdale, splină, apendice, dar și componente ale sistemului gastrointestinal și respirator.
Măduva osoasă este și ea extrem de importantă, deoarece produce celule albe, celule ce sunt indispensabile pentru o imunitate puternică.
Există două analize de sânge care evaluează componentele sistemului imunitar, acestea sunt testele hemoleucograma și imunograma.
Hemoleucograma este analiza care permite identificarea numărului și procentului celulelor (leucocite, macrofage și fagocite);
Imunograma evaluează anticorpii produși de celule.
Nou-născuții sunt protejați de anticorpi maternali, iar asta le oferă o imunitate pasivă temporară în primele luni;
Bebelușii între 3 și 6 luni au o perioadă critică deoarece nivelurile totale de anticorpi sunt scăzute, iar producția proprie de anticorpi este redusă;
Anticorpii maternali dispar în primele 6-8 luni de viață, iar atunci producția proprie de anticorpi crește și atinge valorile adultului în jurul vârstei de 7-8 ani.
Atunci când sistemul imunitar este slăbit și nivelul de leucocite este redus, pot apărea următoarele simptome:
● Stări de oboseală accentuată;
● Infecții urinare recurente;
● Reacții alergice;
● Inflamarea ganglionilor limfatici;
● Vindecarea greoaie a rănilor.
Pot apărea o serie de afecțiuni ale sistemului imunitar atunci când acesta nu mai funcționează în parametrii normali. Afecțiunile pot apărea fie din cauza unor anumite boli sau din cauza unui tratament medicamentos nepotrivit. Tipuri de afecțiuni:
● Alergii
Reacții alergice care debutează la nivelul sistemului imunitar. Atunci când o substanță inofensivă intră în contact cu o persoană alergică, iar sistemul imunitar produce anticorpi cu rolul de a ataca substanța alergenă. Din această cauză apar simptome precum: strănut, lăcrimare, congestie nazală, etc.
● Afecțiuni autoimune
Afecțiuni ce apar atunci când sistemul imunitar atacă, în mod greșit, propriile țesuturi. Chiar dacă sistemul imunitar știe să diferențieze celulele proprii de cele străine, la persoanele care suferă de afecțiuni autoimune, acesta nu mai poate face diferența și eliberează proteine denumite și auto-anticorpi, care atacă celulele sănătoase.
● Afecțiuni imunodeficitare
Afecțiuni care apar atunci când sistemul imunitar are o reacție slabă în momentul în care identifică agenți patogeni.
● Stresul;
● Supărarea prelungită;
● Frica;
● Dieta dezechilibrată;
● Consumul de alcool în exces;
● Fumatul în exces;
● Lipsa odihnei;
● Obezitatea;
● Excesul de medicamente;
● Poluarea;
● Lipsa igienei.
● Usturoi;
● Ardei iute;
● Scorțișoară;
● Ghimbir;
● Lămâie;
● Suc de afine;
● Suc de sfeclă;
● Suc de morcovi;
● Oțet de mere;
● Citrice;
● Iaurt;
● Ouă fierte;
● Carne roșie;
● Pește (somon, ton, sardine);
● Fructe și legume proaspete;
● Oleaginoase;
● Ciuperci;
● Spanac;
● Broccoli;
● Echinaceea;
● Struguri negri;
● Cătină;
● Cartofi dulci.
● Dietă alimentară bogată în alimente care cresc imunitatea;
● Mișcare în mod regulat;
● Odihnă - ⅞ ore pe noapte;
● Limitarea consumului de alcool;
● Renunțarea la fumat;
● Igienă corectă;
● Aromaterapia cu uleiuri esențiale precum: ulei esențial de mentă, cimbru, eucalipt;
● Masaj;
● Saună.
Nu uita că toate alimentele care cresc imunitatea le găsești în magazinele LaDoiPași. Vino în cel mai apropiat magazin și fă-ți provizii pentru o dietă alimentară sănătoasă.