Ziua de Sfântul Andrei este o sărbătoare însemnată în tradiția românească, iar aproape peste 1 milion de români îi poartă numele și își sărbătoresc onomastica în această zi.
Sfântul Apostol Andrei este primul apostol care a propovăduit Evanghelia geto-dacilor din Dobrogea în jurul anului 55 d Hr. și a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie încă din 1995. În 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României.
Originea numelui
Se cunoaște despre numele Andrei că este un derivat al numelui grecesc “Andreas” care înseamnă “viteaz”.
Obiceiurile, tradițiile și superstițiile de Sfântul Andrei sunt multe și diferă de la un colț de țară la altul.
Românii au multe tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei ce s-au transmis și păstrat încă din vremea dacilor. Unicitatea și misticismul transmis de acestea le face să fie deosebite. Din păcate, ca multe alte tradiții, acestea se mai păstrează doar în anumite regiuni ale țării.
Sfântul Andrei se sărbătorește în fiecare an în data de 30 noiembrie și este o sărbătoare foarte importantă pentru români, aceasta fiind stabilită în Codul Municii ca fiind zi liberă legală pentru toți angajații din România.
Datorită numeroaselor tradiții, obiceiuri și superstiții cu simbolistică mistică această sărbătoarea este considerată în cultură românească că fiind un echivalent al sărbătorii de Halloween.
Noaptea de Sfântul Andrei este cunoscută și sub denumirea de Noaptea Strigoilor, atunci când hotarele dintre cele lumești și cele nelumești dispar, iar sufletele celor morți umblă pe pământ. Pentru a alunga strigoii, oamenii respectă obiceiurile și tradițiile din străbuni.
Se spune că în noaptea de 29 noiembrie, în Ajun de Sfântul Andrei, fetele nemăritate pot vedea în vis chipul bărbatului cu care se vor mărita dacă vor pune busuioc sub pernă.
De asemenea, tot cu scopul de a-și afla ursitul, fetele mai pot pune boabe de grâu sub pernă iar dacă visul le va arăta că altcineva le fură boabele, acestea se vor mărita.
Un alt obicei este pusul grâului la încolțit. În popor se spune că dacă va crește mare și des până la Anul Nou, anul viitor va fi mai bun, mai bogat.
În unele zone din țară, se pun 12 cepe în vase, fiecare ceapă reprezentând o luna a anului. Acestea sunt lăsate până la Crăciun, pentru a vedea cum va fi vremea în anul care urmează. Cepele stricate arată că lunile respective vor fi cu vreme rea, iar cele încolțite arată lunile cu vreme frumoasă.