Casă & Grădină

7 idei de aranjamente pentru grădini și curți

June 10, 2019

« înapoi la sfaturi

În propria grădină zilele se pot lungi, deseori încheindu-se cu seri minunate și povestirea celor întâmplate peste zi. Cu puțină grijă și imaginație, grădina voastră ar putea deveni o oază de liniște și relaxare. Indiferent dacă este vorba de o grădină în care doriți să plantați diversificat sau unde doriți să vă relaxați, trebuie să vă planificați spațiul. Copiii au nevoie de spațiu pentru a se juca? Vreți să vă relaxați în serile de vară pe o terasă sau să stați la un grătar cu familia? Vreți să plantați legume? Primul pas este să vă notați toate caracteristicile pe care doriți să le aibă grădina ideală: elementele naturale (copaci, arbuști, pietre, flori) și elementele artificiale (piscină, terasă, zonă de grătar etc.). Este important să vă planificați spațiile exterioare astfel încât, indiferent de sezon, să aveți parte de un tablou viu care evoluează în fața ochilor voștri. Alegeți-vă arbuști și flori care rezistă și se transformă pe parcursul tuturor anotimpurilor. Totodată, o grădină bine amenajată vă va evidenția locuința, iar fiecare grădină are nevoie de un punct focal care să atragă atenția, astfel încât alegerea acestuia ar trebui să fie o prioritate. O fântână, o bancă sau doar un pat de flori în jurul unui copac puternic ar putea juca rolul de punct focal în aranjamentul grădinii.  

Atunci când creați aranjamente de grădină  trebuie să respectați proporțiile, ordinea, unitatea și caracterul repetitiv:

  • Proporția face posibilă armonizarea dimensiunii obiectelor într-un peisaj.
  • Ordinea permite crearea unui echilibru prin utilizarea unor forme simetrice sau, dimpotrivă, pentru a da o atmosferă informală prin elemente asimetrice.
  • Unitatea este obținută urmând un anumit stil sau temă.
  • Caracterul repetitiv permite recunoașterea elementelor familiare care se repetă în spațiu pentru ca decorul să se desfășoare în mod armonios și fără contraste obositoare ochiului uman.

Construiți garduri și panouri pentru a compartimenta spațiul

Cum nu toată lumea are acces la o curte foarte mare, spațiile mici pot fi folosite cu înțelepciune pentru a crea grădini multifuncționale.

Dacă aveți copii mici sau animăluțe, gardul este o necesitate. De asemenea, un gard delimitează și zone precum o bucătărie de vară sau o zonă de grătar de restul grădinii. Puteți ascunde obiecte inestetice, cum ar fi containerele de gunoi, ascunzându-le în spatele unor panouri.

Jucați-vă cu perspectiva, culori și materiale pentru a transforma acest spațiu într-un colț de paradis. Plasarea unui gard cu panouri de sticlă sau lemn acoperite cu plante conferă o iluzie de spațiu. O altă soluție este să vă folosiți de vegetație, arbuști, pentru a crea un ecran natural și pentru a avea puțin mai multă intimitate. 

Plantați suculente sau plante aromatice în ghiveci sau paturi de flori

Suculentele sunt plante care au rezerve de apă în tulpinile lor. Aceste plante extraordinare sunt bine cunoscute datorită rezistenței lor deosebite la temperaturi ridicate cu resurse limitate de apă.  De aceea, acestea sunt foarte ușor de întreținut.

Acestea vor da un aer exotic și vă vor însufleți terasa sau curtea. Ele își schimbă adesea culoarea în funcție de anotimp. Câteva exemple de plante suculente sunt: aloe vera, cactușii, arborele de jad sau iarba grasă.

Deopotrivă, puteți integra paturi de plante aromatice precum busuiocul sau rozmarinul.

Iluminați-vă grădina într-un mod feeric

Unul dintre elementele cheie ale amenajării unei grădini este iluminatul exterior. O lumină ambientală vă va ajuta să profitați din plin de grădina voastră. Ghirlandele luminoase sau felinarele vor adăuga un farmec aparte decorului. Totodată, în timpul nopților de vară puteți să mai adăugați lampadare din hârtie.

Creați un mozaic din pietre pentru aleea grădinii

Aleile sunt legătura dintre diferitele părți ale grădinii. O alee din pietre ar putea fi pe placul vostru. În loc să folosiți plăci identice pentru a crea culoarul central, alegeți pietre mai mari și asimetrice  pentru un efect mai natural. Umpleți spațiile dintre roci cu iarbă.  

Luați masa în grădină

Deși în mod tradițional spațiul de luat masa cu umbrelă și scaune este lipit de casă, o masă cu scaune instalată în grădină, înconjurată de flori sau poziționată sub un copac care oferă umbră, va aduce ceva magic decorului și vă va oferi o experiență imersivă, stimulându-vă toate simțurile. 

Amenajați o pergolă din plante agățătoare

O pergolă poate umbri și proteja o mini terasă și permite crearea unui colț intim și de socializare. Aceasta este compromisul ideal între o copertină și o verandă. Puteți să o cumpărați direct din comerț sau să o construiți din lemn, fier, PVC sau aluminiu. Depinde de voi să alegeți cadrul care se potrivește cu designul casei.

Construiți un colț de relaxare și lectură

Prindeți de doi copaci un hamac sau un balansoar pentru a vă petrece orele de lectură, visarea sau somnul! O altă variantă ar fi să construiți două scări din lemn pe care să aruncați niște perne pufoase pe care să vă tolăniți. Indiferent de alegere, aceasta ar trebui să vă reflecte personalitatea și să fie un loc destul de unde puteți scăpa de haos și zgomot, chiar și pentru puțin timp.

O grădină în aer liber calmează sufletul și inspiră creativitatea. De aceea, sperăm că am fost o sursă de inspirație pentru aranjamentul  grădinii voastre. Gândiți-vă că posibilitățile sunt cu adevărat nesfârșite. Mult succes!


Va invitam sa cititi si articolul despre pomi ornamentali de curte.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.