Sfaturi

Cum să păstrezi condimentele proaspete și aromate mai mult timp

October 15, 2025

« înapoi la sfaturi

Care este rolul condimentelor?

Condimentele sunt cele care dau un gust special mâncării, pot să o facă foarte interesantă, dar pot să fie și “prea mult”, dacă ne scapă o cantitate prea mare, sau amestecăm condimente care nu prea se potrivesc. Inițial, rolul condimentelor a fost de conservare a mâncării, să poată fi păstrată mai mult prin ținerea la distanță a bacteriilor și paraziților, înainte de popularizarea frigiderelor, sau în zonele unde acestea lipsesc (fără electricitate sau posibilități financiare). 

De aceea putem observa că în zonele mai calde, unde mâncarea se poate strica mai ușor, se folosesc mai multe condimente (India, China, Africa, Orientul Mijlociu, America de sud, zona mediterană), iar în zonele mai reci mai puține - aici sunt și mai grase, ca să treci mai ușor peste iarnă: nordul Europei, Rusia, Canada. La noi în România mâncarea tradițională este mai grasă și se folosesc mai puține condimente (în comparație cu țările calde), ceea ce vorbește despre clima care a fost la noi în trecut. Acum temperaturile au mai crescut, dar majoritatea oamenilor au câte un frigider, așa că bucătăria nu a trebuit să se adapteze, să includă mai multe condimente. Însă asta nu ne oprește să le cunoaștem și să experimentăm cu ele, pentru gust.

Tipuri de condimente

Primul și cel mai des întâlnit condiment este… sarea! Îl trecem cu vederea, de obicei, fiindcă ne-am obișnuit atât de mult să îl folosim și pentru că majoritatea condimentelor provin din plante. Sarea însă întrunește ambele condiții: conservă foarte bine mâncarea și dă și un gust mai bun, în același timp. Tot pe locul întâi putem pune și zahărul, folosit la dulciuri, dar și la unele mâncăruri sărate ca potențiator de aromă. 

Și zahărul conservă alimentele: prin crearea unui mediu cu presiune osmotică ridicată, care reține apa de care microorganismele precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile au nevoie pentru a supraviețui și a se reproduce. Acest proces este motivul pentru care alimentele cu conținut ridicat de zahăr, precum gemurile, jeleurile și fructele confiate, au o durată de valabilitate mult mai lungă. (sursa)

Apoi, un condiment la fel de popular este piperul. Acesta are o istorie foarte lungă și interesantă, făcându-se mari sacrificii în trecut ca să poată fi obținut, ceea ce înseamnă că avea și un preț extrem de mare, similar cu petrolul astăzi.

Pentru un bucătar începător este recomandat să experimenteze mai întâi doar cu aceste trei condimente, pentru a înțelege gustul de bază al ingredientelor (răsfoiește catalogul ca să vezi care sunt la ofertă) și apoi poate să varieze cu mai multe condimente și cu combinații între ele.

Care sunt principalele tipuri de condimente?

1. Ierburile aromatice

În România cele mai populare sunt pătrunjelul, mărarul și leușteanul. Apoi mai avem: frunzele de dafin, cimbrul, tarhonul, leurda, menta, busuiocul, levănțica. Iar la nivel internațional, dintre cele mai populare sunt: oregano, rozmarin, coriandru, salvie, lemongrass, fenicul.

2. Condimentele semințe

Uneori, putem folosi condimentele sub formă de semințe: chimen, mac, susan, boabe de muștar, anason, cardamom, ienibahar, semințe de coriandru, cuișoare, piper (alb, negru, roșu, roz, sau verde). Acestea se folosesc în principal pentru aspect (presărate deasupra unor sărățele, de exemplu), sau pentru sosuri, dar se pot adăuga și în mâncare pentru cine preferă surprize crocante cu explozie de gust.

3. Condimentele măcinate

Aici avem în primul rând boia de ardei(dulce, iute sau afumată) scorțișoară, nucșoară, turmeric, ghimbir, putem avea și usturoi sau ceapă deshidratate. Tot aici putem avea oricare din semințele de mai sus măcinate, pentru a fi încorporate mai ușor în mâncare. 

Cum se folosesc vs. experimente

Există unele rețete “consacrate”, anumite potriviri de ingrediente cu condimente, dar asta nu înseamnă că nu putem să experimentăm. Mai ales după ce ajungem să cunoaștem foarte bine gustul ingredientelor. De exemplu, cartofii la cuptor se fac de obicei cu cimbru, sau rozmarin, uneori cu oregano, boia și usturoi, alteori cu salvie sau cu tarhon. Dar nu ne împiedică nimic să vedem cum sunt cu mentă sau busuioc, cu turmeric sau ghimbir. Poate descoperim ceva ce ne place! La fel, crema de brânză cu smântână se face în România, de obicei, cu mărar (și usturoi), dar cum ar fi să vedem cum e cu frunze de coriandru proaspete și lime?

Prin urmare, noi vă încurajăm să învățați și rețetele cele mai cunoscute, dar și să experimentați. Vezi oferta noastră pentru mai multă inspirație!

Condimente pentru pui

Carnea de pui este versatilă și prinde foarte bine aroma condimentelor. În funcție de metoda de gătit, poți alege combinații care să evidențieze gustul natural al cărnii.

Condimente de bază pentru pui: boia dulce sau iute, cimbru, usturoi pudră, piper negru, oregano, rozmarin, curry (mix de condimente indian), coriandru măcinat.

Rețetă internațională – Pui Tandoori (stil indian):
– 150 g iaurt
– 1 linguriță garam masala
– 1 linguriță curry
– 1 linguriță ghimbir ras
– 2 căței de usturoi zdrobiți
– Zeama de la o lămâie
Marinează puiul minimum 2 ore și dă-l la cuptor sau gătește-l pe grătar.

Condimente pentru pește

Peștele are o carne delicată, așa că are nevoie de condimente care să-i potențeze gustul fără să-l acopere. Mirodeniile clasice sunt cele cu note citrice sau proaspete.

Condimente recomandate: mărar, lămâie, usturoi, pătrunjel, busuioc, piper alb, paprika, oregano, coriandru, turmeric.

Rețetă simplă – Somon cu ierburi mediteraneene:
– 1 linguriță oregano
– 1 linguriță busuioc
– Zeamă de lămâie
– Ulei de măsline
– Coajă de lămâie
Marinează fileurile 15 minute, apoi gătește-le în tigaie sau la cuptor.

Organizator condimente

Păstrarea condimentelor într-un mod ordonat nu doar că îți eficientizează timpul în bucătărie, dar te ajută și să le folosești mai frecvent și în combinații inspirate. Câteva idei:

● Etichetează recipientele.
● Păstrează condimentele cel mai des folosite la îndemână.
● Așază-le în funcție de tip (ierburi, condimente uscate, mixuri).
● Ferește-le de lumină, căldură și umiditate.

În ce fel de recipiente poți păstra condimentele?

Soarele a intrat în Zodia cumpărăturilor! Vezi la ce preț poți lua setul de 6 recipiente pentru condimente, din magazinele LaDoiPași! 

Pentru a menține prospețimea și aroma condimentelor, e esențial să alegi recipiente potrivite:

Tipuri de recipiente:
Borcane din sticlă cu capac etanș – ideale pentru majoritatea condimentelor; nu rețin mirosuri.
Cutii metalice cu capac – excelente pentru condimente uscate, dar trebuie ferite de umezeală.
Sticle cu dop măcinător – potrivite pentru boabe de piper, sare grunjoasă sau mixuri dure.

Recomandare: evită păstrarea condimentelor în pungi deschise sau ambalaje din plastic care nu sunt etanșe. În timp, acestea își pierd aroma.

Spor la gătit!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.