Numim acasă întotdeauna un spațiu curat și igienizat, un mediu optim care ne permite să ne relaxăm împreună cu familia și să rămânem sănătoși. Pentru asta, dezinfectarea locuinței este prioritară. Iată cum se face o igienizare/dezinfectare corectă care te ține la distanță de viruși ori bacterii.
Curățenia și dezinfectarea locuinței sunt două acțiuni total diferite, dar cu același scop, acela de a menține un mediu sănătos și curat pentru a sta departe de bacterii. Orice contact cu mediul extern poate aduce în interiorul locuinței germeni ce pot fi ușor răspândiți dacă nu dezinfectezi corect suprafețele și obiectele cu care ai intrat în contact. Așadar, pentru o igienizare și o dezinfectare optimă a locuinței, iată ce ai de făcut!
Curățenia înseamnă îndepărtarea murdăriei, a impurităților și germenilor de pe suprafețe. Prin curățenie nu sunt omorâți germenii, virușii și bacteriile, ci doar este redus numărul alergenilor, respectiv îndepărtați germenii, iar asta ajută la diminuarea răspândirii infecțiilor.
Dezinfectarea locuinței înseamnă eliminarea organismelor ce pot duce la apariția infecțiilor ori agravarea anumitor afecțiuni medicale, deja existente. Dezinfectarea înseamnă folosirea unor produse specifice, care conțin peste 60% alcool sau clor, tocmai pentru a ucide germenii și bacteriile.
Așadar, curățenia optimă a locuinței înseamnă și dezinfectarea corespunzătoare a suprafețelor și obiectelor cu care ai intrat în contact.
Dezinfectarea băii Baia este încăperea ce poate ascunde o mulțime de bacterii, viruși sau alergeni. Întotdeauna trebuie igienizată cu atenție și toate obiectele folosite în încăpere trebuie dezinfectate regulat. Așadar, reține că:
Gresia, faianța, cada sau cabina de duș, vasul de toaletă, accesoriile pentru baie precum suport pentru periuța de dinți și săpun, toate trebuie igienizate regulat cu soluții eficiente care îndepărtează bacteriile.
Pe lângă acestea, nu uita nici de igienizarea podelei și de curățarea covorului din baie.
Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor periculoase, dar și mucegaiului, bucătăria trebuie dezinfectată corect ori de câte ori este nevoie. Obiecte precum:
Chiuveta, mașina de spălat vase, plita electrică sau aragazul, cuptorul, frigiderul, hota, gresia, faianța, dulapurile cu mirodenii, ustensilele de gătit, blatul de bucătărie, toate trebuie igienizate cu soluții și produse speciale pentru degresare și dezinfectare.
● Curăță regulat covoarele. Este indicat să le cureți cel puțin o dată pe lună cu o soluție specială pentru igienizare;
● Igienizează perdelele. Aspiră-le o dată pe săptămână și spală-le de două ori pe an, pentru a le igieniza;
● Curăță și întreține podelele. Folosește soluții speciale pentru curățarea parchetului și a gresiei. Spală podeaua cu produse dezinfectante pentru a te asigura că este curată;
● Schimbă așternuturile des, o dată pe săptămână, și spală-le la temperaturi ridicate pentru a îndepărta bacteriile;
● Schimbă des prosoapele folosite la baie, o dată la două zile;
● Dezinfectează zilnic clanțele de la uși;
● Aerisește zilnic ori de câte ori este nevoie. Deschise ferestrele în fiecare dimineață și seară, înainte de culcare;
● Decorează casa cu plante naturale deoarece sunt considerate un filtru de aer natural ce poate păstra aerul curat în interiorul casei. Îți spunem și care sunt cele mai bune plante de apartament, dar și cum se îngrijesc. Citește aici.
Iată câteva idei care te vor ajuta să îți creezi propriile produse de curățenie, din câteva ingrediente naturale pe care le ai în casă.
Pentru dezinfectarea vasului de toaletă poți încerca:
● O lingură de bicarbonat amestecat cu oțet și apă (75% oțet, 25% apă). Soluția se amestecă și se lasă în vasul de toaletă să acționeze pentru 15 minute, după care se curăță cu peria și se clătește cu apă.
● O altă soluție pentru dezinfectarea vasului de toaletă este amestecul de bicarbonat (3 linguri) cu o jumătate de cană de amoniac și două căni de apă caldă. Amestecul se pune în vasul de toaletă, se lasă să acționeze 15 minute, după care se curăță.
● Pentru îndepărtarea mucegaiului poți presăra bicarbonat pe suprafețele murdare. în colțuri, și pulveriza oțet peste. Se lasă să acționeze câteva minute, după care se șterge cu o cârpă umedă.
● Tot pentru mucegai poți forma un amestec din: jumătate de cană de borax, jumătate de cană de oțet și două căni de apă. Soluția se pulverizează peste pete, se lasă să acționeze pentru 10 minute, după care se curăță cu o lavetă umedă.
Amestecă sucul a două lămâi, apă caldă și 2-3 linguri de oțet. Cu ajutorul unui burete de vase cu suprafață abrazivă pune acest amestec pe aragaz, lasă să acționeze câteva minute, după care curăță aragazul.
O casă ordonată și igienizată îți va permite să trăiești sănătos alături de întreaga familie. Bucură-te de timpul petrecut în casă și transformă-ți locuința în cel mai frumos și curat mediu!