Conceptul de sustenabilitate pare solicitant, greu de făcut acasă. Asta până când realizezi că sunt lucruri mici ce pot fi implementate în viața de zi cu zi și care au importanță într-un context mai larg. Și uite așa începi să faci și să nu mai gândești că este prea puțin ca să conteze!
pe categorii și să duci, chiar și ocazional, cartonul ori plasticul la containerele speciale. Treptat devine o obișnuință! Tot separat se pun și bateriile consumate, cablurile roase de animalul de companie sau electrocasnicele defecte. Există puncte de colectare selectivă în mai toate marile magazine de bricolaj, dar și în centre comerciale și supermarketuri. Pentru baterii găsești și în magazinele cu haine sau jucării.
(pentru că nu locuim într-o zonă cu mijloace de transport, avem distanțe lungi de parcurs etc.), ajută să facem zilnic un traseu care să acopere mare parte din obiective. De pildă, în cazul în care pe drumul dinspre școala copilului se află supermarketul, ne oprim pentru aprovizionare, nu merge încă o dată acasă, plecăm iar, venim și apoi înapoi la școală. Reducem consumul de carburant și poluăm mai puțin! Să nu uităm de economia de timp și bani ce se traduce într-o mai bună organizare pe plan personal.
facem și dacă mergem la noi cu lista pregătită din vreme. Am discutat despre cum ne organizăm la cumpărături într-un articol precedent. Evităm astfel să ne mai întoarcem pentru câteva nimicuri. Dacă totuși se întâmplă, optează pentru magazinul de proximitate, să nu mai fie nevoie să scoți mașina, scuterul sau motocicleta. De altfel, aprovizionarea de la magazinul din colț devine prima opțiune când vrei să renunți la mijloacele de transport poluante.
În aceeași idee a sustenabilității și a eficienței, păstrează sacoșele textile în portbagajul mașinii sau la intrarea/ieșirea din casă. Mulți ne trezim la magazin că am uitat plasele acasă. Refă săptămânal stocul.
Diana Mihăilă este primul blogger-specialist în soluții de organizare din România, membru al International Association of Professional Organizers .