Sănătate

Tratament insolație - care sunt cauzele apariției și cum se tratează insolația

August 07, 2020

« înapoi la sfaturi

Insolația este afecțiunea cauzată de supraîncălzirea corpului care apare, de obicei, în urma unei expuneri prelungite la soare fără protecția solară adecvată. Poate deveni o afecțiune serioasă dacă nu este tratată la timp, așa că iată care sunt metodele de tratament pentru insolație, dar și cum poți preveni apariția simptomelor.

Dacă despre arsuri solare  am vorbit și am stabilit care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a evita apariția arsurilor pe piele, vorbim astăzi și despre insolație. Care sunt cauzele apariției afecțiunii, ce simptome are insolația, dar și cum o putem trata.

Ce este insolația

Insolația este afecțiunea care apare în urma unei expuneri prelungite la soare ori a efortului fizic făcut afară la temperaturi ridicate. Aceasta poate apărea în special în lunile călduroase de vară, dacă temperatura corpului crește până la 40 de grade. Este o afecțiune serioasă ce trebuie tratată imediat deoarece poate duce la apariția problemelor la nivelul organelor interne și, în anumite cazuri, poate duce chiar la deces.

Care sunt cauzele insolației

Expunerea la razele puternice ale soarelui duce automat la creșterea temperaturii corpului. Insolația apare atunci când expunerea este de lungă durată, fără protecție solară adecvată, dar și în caz de umiditate atmosferică. Activitatea intensă în aer liber atunci când sunt temperaturi ridicate poate duce la insolația de efort. Apare o creștere ridicată a temperaturii corpului. Pot apărea complicații atunci când temperatura corpului este extrem de ridicată, iar pacientul nu primește imediat ajutorul necesar. De asemenea, totul se acutizează și dacă pacientul suferă de diferite afecțiuni medicale printre care: boli cardiovasculare, tulburări neurologice, diabet, boli pulmonare obstructiv cronice, etc. Printre factorii de risc în ceea ce privește insolația amintim:
● Vârsta înaintată - Organismul nu mai poate face față temperaturilor ridicate odată cu vârsta de 65 de ani, deoarece capacitatea de a face față căldurii depinde de puterea sistemului nervos central.
● Expunerea bruscă la temperaturi ridicate - pot exista sensibilități la afecțiuni legate de căldură dacă expunerea la temperaturi ridicate este bruscă.
● Lipsa aerului condiționat - aparatele de aer condiționat răcesc în mod eficient aerul și elimină umiditatea.
● Tratament medicamentos - există medicamente ce pot afecta capacitatea organismului de a rămâne în permanență hidratat, mai ales pe timp de caniculă. Printre ele se numără: medicamente vasoconstrictoare, beta-blocante, antidepresive, diuretice, sau antipsihotice.

Care sunt simptomele insolației

Principalele semne ale insolației sunt: ● Stare de greață; ● Vomă;
● Cefalee;
● Crampe și dureri musculare;
● Senzația de slăbiciune;
● Oboseală în exces;
● Stare confuză;
● Temperatura ridicată a corpului;
● Halucinații;
● Agitație;
● Dificultăți în respirație;
● Puls rapid.

Ce tratament este indicat pentru insolație

Tratamentul imediat, prin orice mijloace disponibile, trebuie să ajute la scăderea temperaturii corpului. Astfel, printre recomandări se află:
● Imersiune - scufundări în apă rece sau chiar câteva secunde în apă cu gheață;
● Răcire;
● Apă rece pe piele;
● Paturi de răcire ori pachete de gheață - acestea sunt plasate în porțiunile unde venele mari se apropie de suprafața pielii, adică: axilă, gât și spate.
● Relaxante musculare - medicamente prescrise de medicul specialist;
● Rehidratarea - consumul a cât mai multe lichide în primele 24 de ore.

Cum poți preveni insolația

Pentru a preveni simptomele insolației, este indicat să:
● Nu te expui la soare când sunt temperaturi ridicate; ● Să folosești des cremă de protecție solară;
● Să te hidratezi cât mai mult;
● Să te îmbraci în haine lejere și deschise la culoare. Insolația este o afecțiune care, netratată la timp, se poate agrava și poate afecta organele interne. Pentru a nu ajunge în acest pas, respectă orele de expunere la soare: 08:00 - 10:00 a.m și după ora 17:00 și hidratează-te corespunzător. Și nu uita, produsele potrivite pentru protecția solară le găsești întotdeauna #LaDoiPași de tine!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.